Anàlisi de l’impacte del turisme a La Garrotxa

Comparteix-ho amb els teus amics:

Divendres passat, Josep M Mallarach, professor de la UdG i primer director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, va analitzar l’impacte del turisme a la nostra comarca.

Foto: Josep M Mallarach – Arxiu

Va iniciar la conferència contextualitzant el paper del turisme en el món actual. Aquesta activitat, recent en la nostra història, es considera actualment la primera indústria per impacte econòmic a nivell mundial. És una activitat que ha tingut un creixement exponencial en les darreres dècades. Catalunya és la “república” més turística d´Europa, continent que és el primer destí turístic mundial i dins el qual, Espanya és el tercer destí.

Aquest creixement exponencial fa que sigui, a la vegada, insostenible a curt termini per l´important impacte social i ambiental.

Dues parts de Catalunya, la costanera i la de muntanya, han patit especialment l´impacte del turisme en el seu territori amb una urbanització extensiva i l’augment estacional de població, mantenint-se, fins ara, les comarques interiors de Catalunya al marge d´aquesta massificació.

Els beneficis econòmics d´aquesta activitat no han estat fins ara contrastats amb l’impacte negatiu de l´activitat en el territori.

La Garrotxa és una de les comarques més riques en biodiversitat d’Europa, però donada la seva dimensió, aquesta té una gran fragilitat per a moltes de les espècies autòctones. L’important augment de turisme estacional dels darrers anys posa en perill aquest fràgil equilibri.

No s´han estudiat els possibles impactes negatius de la massiva i desorganitzada presència en espais tan emblemàtics com La Fageda o l’Alta Garrotxa, ni calculat la capacitat de càrrega del paisatge.

L’aplicació de la Carta Europea del Turisme Sostenible, amb mesures per limitar i ordenar la presència de turistes en llocs emblemàtics per la seva riquesa natural, així com valorar més la qualitat de l´oferta enfront de la quantitat han de servir per mantenir una activitat econòmica, important per a l’economia de la comarca, però sostenible en el temps.

La propera conferència del cicle del PEHOC serà el 13 d´abril amb Ester Carreras, que parlarà dels mitjans de comunicació comarcals.