Detectats 22 casos de càncer colorectal a la Garrotxa gràcies al programa de cribratge

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Hospital d’Olot ha realitzat 446 colonoscòpies que han permès detectar 22 càncers invasius

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, que es va iniciar a la Garrotxa el gener del 2015, es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta amb femta. La població diana rep una carta a casa on se’ls explica el funcionament del programa i se’ls recondueix a la farmàcia, on se’ls dona un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia.

Si els resultats són negatius, o sigui, que no es detecta sang a la femta, els participants reben un carta on se’ls informa i se’ls convida a prendre part del programa dos anys després. En cas que els resultats siguin positius i es detecti sang en femta, se’ls cita per a una visita amb la infermera del programa i per una colonoscòpia amb sedació.

A la Garrotxa hi han participat 6.860 persones del conjunt de les convidades a participar, que representa un 48,75%. Les dades corresponen a les àrees bàsiques d’Olot, St. Joan les Fonts, Besalú i la Vall d’en Bas. Aquests dos últims municipis són els que més participació han tingut, 51,07% i 57,57% respectivament; mentre que Olot ha tingut un 46,80% i Sant Joan les Fonts un 49,11%.

D’aquest 48,75%, 473 persones han obtingut un resultat positiu (6,90%) i per tant s’han derivat a la infermera del programa. En total s’han realitzat 446 colonoscòpies a l’Hospital d’Olot que han acabat diagnosticant 22 càncers.

A la Garrotxa les àrees bàsiques de Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas ja han iniciat la segona ronda del programa; mentre que Besalú ho farà el maig i Olot el setembre. Aquest programa de cribratge se situa en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 per potenciar els aspectes preventius.El càncer de còlon a Catalunya

Cada any a Catalunya es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer.

El càncer de còlon és el segon càncer més freqüent en homes, després del de pròstata, i en dones, després del de mama, però és el més diagnosticat si es tenen en compte els dos sexes.

Cal tenir en compte que una dieta saludable, fer exercici físic de forma regular i mantenir un pes adequat són factors favorables per a la prevenció del càncer colorectal.