La periodista Bàrbara Julbe presenta a Olot la seva primera novel·la “On em portin els ametllers”

Comparteix-ho amb els teus amics:

La periodista Bàrbara Julbe explica els secrets, la lliçó i el procés creatiu de la novel•la On em portin els ametllers a Olot

Bàrbara Julbe

La novel·la –que també es pot llegir digitalment per eBook– explica el somni escapçat de la protagonista del llibre, la Ivet, de ser mare. La pèrdua d’aquest fill als cinc mesos de gestació fueteja la seva ànima i ha d’aparcar les il·lusions per iniciar un intens procés de descoberta interior per aconseguir acceptar-ho.

La publicació transcorre a poblacions de l’illa de Mallorca, al barri de Santa Eugènia de Girona i també a la Banyoles actual -des d’on es fa una immersió a la vida a la rereguarda de la Guerra Civil-. L’autora, que és corresponsal de RAC1 i La Vanguardia a les comarques de Girona, desgrana l’experiència emocional per la qual passa aquesta jove, que a través d’aquest viatge enmig d’un temporal d’emocions s’enfronta a tot el que li està passant i li aflora una fortalesa que ni ella mateixa sabia que tenia. Ho podrà superar?

La periodista, que va viure en primera persona la vivència personal de perdre un fill en gestació als cinc mesos i mig, va decidir plasmar en un llibre un fet tan colpidor com aquest. Primer per poder abocar en paraules el dolor intern que suposa la mort d’un fill gestant i després per abordar una situació que actualment té poc reconeixement social i a la qual molts pares i mares, que per a ells aquell fill o filla té un valor irreemplaçable, han de recórrer un llarg camí per superar el dol.

La novel·la omple un buit en la literatura -és dels pocs llibres que hi ha en aquesta temàtica- i vol trencar un silenci que existeix actualment en la societat en aquest àmbit, d’on encara queda feina per fer com ara la implantació de protocols d’atenció a la mort neonatal i perinatal a més hospitals del país i l’estat Espanyol i la possibilitat que els progenitors puguin inscriure el nom del seu fill al registre civil. Actualment es poden inscriure les criatures abortives de més de 180 dies de vida fetal, segons el ministeri de Justícia. I el proper 30 de juny de 2017 entrarà en vigor una modificació de la llei en què els pares i mares podran també inscriure els seus fills en un nou sistema d’arxiu, sense efectes jurídics, que substituirà l’antic registre anomenat “Legado de abortos”, on segons denunciaven algunes associacions que donen suport a la pèrdua gestant, el nadó s’havia d’inscriure en la majoria de casos com a “Fetus mascle/femella de nom de la mare” en lloc del seu nom complet.

Per a l’elaboració d’aquesta publicació, Bàrbara Julbe ha fet estades a l’illa de Mallorca i ha visitat els paratges naturals als quals fa referència el llibre per a transmetre amb detall les sensacions que emanava aquesta illa i els seus trets característics. Montuïri, Sencelles o Fornalutx i també indrets com sa Foradada, es Cap de Formentor o el mirador de na Burguesa són alguns dels municipis i entorns que s’exposen a la novel•la. Banyoles, la seva ciutat natal, li ha servit de font d’inspiració per l’aparició d’un rellotge de butxaca de la Guerra Civil, amarat de secrets i saviesa, que l’àvia li regala a la protagonista, fruit de l’estima que es tenen les dues. Per al relat d’aquesta part de la història, la periodista s’ha documentat i ha realitzat diverses entrevistes, entre elles, a un home de Ravós del del Terri (Pla de l’Estany), de 96 anys, que va anar a la batalla de l’Ebre i va tornar ferit de metralla. Bàrbara Julbe també va viure uns mesos al barri de Santa Eugènia de Girona, on transcórrer també part de la novel·la.

La presentació serà el dimecres 5 de juliol a Can Trinxeria a les 19h.

Sinopsi

La Ivet i en Pau, una parella enamorada i a la recerca de feina, inicien un viatge a l’illa de Mallorca. Hi arriben a finals de gener, moment en què els ametllers florits de sa Roqueta marquen l’inici d’un camí insospitat.
El destí escapça el somni de ser mare a aquesta jove. Només aconseguirà enfrontar-se a tot el que li està passant després d’un intens procés de descoberta interior. Solament així aconseguirà acceptar allò tan difícil: viure en plenitud sigui quin sigui el moment.

El rellotge de butxaca que li va regalar la seva àvia, una dona amb un passat lligat a la Guerra Civil i a la botiga de queviures que la va veure créixer, es converteix en un símbol amarat de secrets i de saviesa.

Currículum

Bàrbara Julbe i Sallés és periodista. Actualment treballa a RAC1 i a La Vanguardia, on des de 2008 és corresponsal a les comarques de  Girona.

Ha estat guanyadora del V Premi Carles Rahola de Comunicació Local 2014 al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa per la sèrie de reportatges «Quan l’edat és un plus», publicats a La Vanguardia, i el 2012 va guanyar el Premi al millor article o treball periodístic imprès sobre Lloret de Mar pel text «Lloret amb ulls de dona», publicat també a La Vanguardia.

Anteriorment, des de 2002 a 2007, a Televisió de Girona va presentar els informatius de la cadena i el programa Secrets d’ofici. Va treballar des de 2007  a 2008 com a cap d’informatius de la productora catalana Comunicàlia i es va fer càrrec de la presentació del programa setmanal Reporters. A més, també ha col·laborat a El País, al Diari de Girona i a Banyoles Televisió, entre d’altres mitjans. Ha estat professora del Curs d’Especialització en Comunicació Corporativa i Gabinet de Premsa en Congressos i Esdeveniments a la Universitat de Girona. On em portin els ametllers és la seva primera novel·la.