Les multinacional garrotxines. La presència de les empreses en els mercats internacionals

Foto: Directora de la Càtedra Cambra d’Empresa Familiar i professora de la UdG, Pilar Marquès
Comparteix-ho amb els teus amics:

Sota aquest títol es va desenvolupar la penúltima de les xerrades del cicle 7 perspectives sobre la Garrotxa el divendres passat, organitzades pel PEHOC.

Foto: Directora de la Càtedra Cambra d’Empresa Familiar i professora de la UdG, Pilar Marquès

Va anar a càrrec de la directora de la Càtedra Cambra d’Empresa Familiar i professora de la UdG, Pilar Marquès que va constatar la bona salut de l’economia industrial garrotxina. Per demostrar-ho va analitzar les 100 empreses gironines amb una facturació més alta. D’aquestes, 9 són garrotxines.

Això, si ho relacionem amb el fet que la comarca representa una mica més del 7% pel que fa a població i aportació al PIB en el conjunt gironí, ens porta a la conclusió que la Garrotxa està lleugerament per sobre de la mitjana general. Un altre indicador imprescindible és de les exportacions. Les empreses de la Garrotxa venen un 62% al mercat espanyol, un 31% a la UE i un 7% a d’altres països.

Això mostra la relativa no-dependència del mercat espanyol (si ho comparem amb el 69% de vendes a Espanya del conjunt de les 100 empreses gironines), tot i que segons la ponent, encara queda un marge molt gran per ampliar les vendes cap a altres països. Igualment, criden l’atenció els destins.

Si exceptuem la Unió Europea, Àfrica és el principal continent comprador de les empreses de la Garrotxa, seguida d’Amèrica, la qual cosa ens indica que queda molt camí per recórrer, especialment en el continent asiàtic. I pel que fa a sectors productius, els productes alimentaris (carnis, especialment), els equipaments (maquinària) i els químics són els que encapçalen les vendes d’empreses que, com Noel, Espuña, Tavil o Zoetis, entre d’altres, han orientat la seva activitat cap a mercats internacionals. Al llarg del col·loqui també es va assenyalar la fortalesa d’un sector emergent vinculat a les noves tecnologies. Interessant exposició que va perfilar l’estat de l’economia de la nostra comarca.

La propera, i darrera xerrada, serà una taula rodona entre representants de diferents sectors amb la pregunta Quina comarca volem?, el 8 de juny.