L’estudi d’arquitectes RCR impulsa un Centre de Recerca d’Arquitectura i Paisatge a la Vall de Bianya

Foto: D'esquerra a dreta, Serra; el director dels Serveis Territorials del Departament de TES a Girona, Pere Saló, i l'arquitecta Marta Pigem
Comparteix-ho amb els teus amics:

La finca La Vila, al veïnat de Santa Margarida de Bianya, esdevindrà un centre de recerca, experimentació i creativitat en arquitectura vinculada a l’entorn natural

L’estudi concep el centre com un projecte viu, que s’anirà desenvolupant i concretant segons les necessitats i el ritme de la pròpia investigació

Foto: D’esquerra a dreta, Serra; el director dels Serveis Territorials del Departament de TES a Girona, Pere Saló, i l’arquitecta Marta Pigem

La Comissió territorial d’urbanisme de Girona, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha aprovat definitivament avui el Pla impulsat per l’estudi olotí d’arquitectes RCR per habilitar un Centre de Recerca d’Arquitectura i Paisatge a la Vall de Bianya.

RCR (Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta), creat el 1988, va ser el primer estudi català, i el segon de l’estat espanyol, en guanyar el premi Pritzker, considerat el Nobel de l’arquitectura, l’any 2017. Els seus treballs destaquen per l’especial cura en relacionar l’arquitectura amb el paisatge que l’envolta.

L’estudi impulsa la creació d’un centre destinat a la creativitat i a la recerca integral d’una relació equilibrada entre la humanitat i la natura, on la investigació i l’experimentació es consideren una mateixa realitat. Aquesta voluntat explica l’elecció de l’indret on emplaçar aquest centre, l’antiga finca de La Vila, a la Vall de Bianya, que ha de permetre la interacció continua amb l’entorn. La recerca es vehicularà mitjançant estades, trobades de professionals, tallers, conferències i xerrades en espais singulars.

Atès que el centre es concep com un espai viu, el ritme de desenvolupament del projecte, i la concreció de moltes de les construccions, es condiciona a la mateixa evolució de la recerca i de les seves necessitats. És per això que l’estudi ha plantejat una proposta global oberta amb un termini d’execució llarg i per etapes.

Masies i boscos en un paisatge privilegiat

La finca, situada en un indret d’interès paisatgístic, ocupa una superfície de 135 hectàrees, que inclouen prats de pastura, conreus, bosc, estables, coberts agrícoles i diverses edificacions. Entre elles, La Vila, que és l’antiga masia pairal, construïda a l’Edat Mitjana i ampliada i fortificada amb el pas dels segles.

A més, s’hi pot trobar Can Capsec, una edificació utilitzada pels masovers de La Vila, així com estables i magatzems agrícoles, entre d’altres. A la finca també hi ha la bassa d’aigua associada al mas principal que el mateix estudi RCR va crear i que va rebre el premi FAD l’any 2004. Totes les edificacions es troben rodejades de bosc, especialment roures i faigs, i properes a rierols i cursos d’aigua.

El Centre de Recerca considera les edificacions, el paisatge i la orografia del terreny com un tot indestriable i proposa uns espais d’experimentació que permetin estar permanentment en contacte amb elements com la fusta, l’aire, la terra o els sons del bosc.

Intervenció per fases

Així, el Pla especial aprovat preveu una primera fase amb l’habilitació d’un aparcament, espai d’accés i recepció semisoterrat a l’entrada de la finca, seguit d’una àrea central a La Vila, una zona d’espais comuns a Can Capsec i tallers i laboratoris als antics magatzems agrícoles. L’estable mantindrà el seu ús actual com a allotjament de cavalls.

Foto: Magatzems agrícoles reconvertits en laboratoris d’arquitectura.

A banda d’aquesta primera fase d’intervenció, l’estudi planteja desenvolupar tot un seguit d’altres construccions destinades a estances temporals a mesura que evolucioni el projecte creatiu. Les estances, associades a l’aigua, l’aire i la terra, s’aniran disposant segons la orografia, majoritàriament encastades en el terreny o soterrades per garantir la seva integració paisatgística.

Altres propostes futures són les estances de la natura, edificacions lleugeres vinculades directament amb l’entorn, o espais que permetran experimentar conceptes com el buit o la llum i la seva relació amb l’arquitectura.

Criteris ambientals i paisatgístics

El Pla dona una importància cabdal al tractament paisatgístic de les intervencions i de les noves construccions. En aquest sentit, l’actuació en camins i vials d’accés serà mínima i es preveu que els visitants es desplacin a peu o en petits vehicles no contaminants per l’interior de la finca.

L’aparcament i zones d’accés mantindran la seva condició natural, es vegetaran els espais afectats per les obres i el volum de terres que es generi per l’excavació de les edificacions semisoterrades es reutilitzarà en la mateixa finca. Les noves construccions s’integraran cromàticament en l’entorn i les estances mòbils o semifixes utilitzaran materials lleugers que es podran desmuntar i transportar.

Foto: Reconstrucció d’itineraris interiors.

Igualment, no es preveu il·luminació exterior, només la puntual que sigui necessària per la seguretat dels usuaris, que tindrà en compte la normativa de contaminació lumínica per a espais exteriors.

Info i fotos: gencat.cat