Un llibre recull la tasca educativa de l’Escola d’Arts i Oficis de Banyoles

Comparteix-ho amb els teus amics:

Coeditat per l’Ajuntament de Banyoles i la Diputació de Girona, el llibre posa en valor el centre que va funcionar a Banyoles durant 47 anys, del 1928 al 1975.

Dins la col·lecció Quaderns de Banyoles, editada conjuntament entre l’Ajuntament de Banyoles i la Diputació de Girona, el llibre L’Escola d’Arts i Oficis de Banyoles. Una visió comparativa dins el context de les escoles gironines recull la tasca educativa d’aquest centre escolar que va funcionar a la ciutat de Banyoles durant 47 anys, del 1928 al 1975.

Escrit pels banyolins Roser Juanola, mestre i doctora en Filosofia i Lletres; i Joan Anton Abellan, historiador, escriptor i col·laborador de diferents mitjans de comunicació; el llibre posa en valor el centre escolar de Banyoles, en el qual es formava els joves de la població, tant nois com noies, en diferents oficis manuals o artístics, com el de fuster, mecànic o paleta; al mateix temps que compara l’escola banyolina amb les altres escoles semblants que es van obrir a les comarques gironines, la de Girona, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, La Bisbal, Palafrugell, Olot, Ripoll, Llagostera i Puigcerdà.

L’Escola d’Arts i Oficis de Banyoles, el llibre número 18 dels Quaderns de Banyoles, es presentarà aquest divendres 10 de març a les 20.00 del vespre a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Banyoles. Assistiran a la presentació del llibre els autors de llibre, Roser Juanola i Joan Anton Abellan, la sociòloga, Teresa Torns i l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer.

Una visió local i global de les escoles d’arts i oficis

El llibre L’Escola d’Arts i Oficis de Banyoles. Una visió comparativa dins el context de les escoles gironines ofereix una visió global i local de les diferents escoles d’arts i oficis de les comarques gironines. Acosta el lector al paper d’aquest tipus d’escoles i a l’ensenyament artístic i professional durant una bona part del segle XX. També descobreix els seus orígens, les seves aportacions pedagògiques innovadores, el seu professorat, el seu alumnat, la seva vinculació amb el teixit social i econòmic del territori i els seus problemes de funcionament. En definitiva, el llibre submergeix el lector en la vida de les escoles d’arts i oficis i reflecteix la repercussió que van tenir en la societat de l’època.

Sobre els autors

Roser Juanola i Terradellas (Banyoles, 1949) és mestra, llicenciada en Belles Arts i doctora en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Juanola ha estat professora de la UAB i, actualment, és catedràtica d’Art i Educació a la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (UdG).

Joan Anton Abellan i Manonellas (Barcelona, 1955) és historiador i escriptor i ha escrit diversos llibres sobre àmbits molt diversos. La seva darrera publicació és Qui té roba per rentar? Rentadors, safareigs i vivers del Pla de l’Estany, del 2016, escrit conjuntament amb Ramon Casadevall. Abellan col·labora habitualment amb diferents mitjans de comunicació.