VÍDEO: Entrevista al President de la Generalitat

Comparteix-ho amb els teus amics:

En una entrevista en directe per TV3, el cap de l’Executiu qualifica de “barbaritat” que la Fiscalia citi els més de 700 alcaldes que col·laboraran amb el referèndum i assegura que “és una causa general que recorda pràctiques impròpies d’una democràcia”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquesta nit que el que està fent l’Estat espanyol per impedir el referèndum de l’1 d’octubre “frega el ridícul”. “Buscant les paperetes han acabat perdent els papers”, ha assegurat, i ha deixat clar que “tot està a punt perquè l’1 d’octubre la gent pugui votar”.

Durant una entrevista en directe per TV3, des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha denunciat el “clima de gran hostilitat i paranoia, caçant urnes i paperetes a tort i a dret”, però ha posat en relleu que davant d’aquesta situació “la nostra obligació és que l’1-O es pugui fer el referèndum amb condicions de normalitat, que la gent pugui anar a votar i que puguem proclamar els resultats”.

A preguntes de Vicent Sanchis, director de TV3, qui ha conduït l’entrevista, Carles Puigdemont s’ha referit a les citacions de la Fiscalia als més de 700 alcaldes que col·laboraran amb el referèndum amb la cessió de locals. El president ha qualificat aquest fet com “una barbaritat” i s’ha preguntat “a on, al món occidental o europeu algú pot pensar que detenint, en el pitjor dels casos, el 75% dels alcaldes del país està contribuint a solucionar el problema?”. “És una causa general que recorda pràctiques impròpies d’una democràcia”, ha conclòs.

Agraïment als alcaldes

El cap del Govern ha expressat públicament el seu agraïment als alcaldes pel seu “coratge i compromís” i ha anunciat que dissabte vinent els acompanyarà en “l’acte de dignitat” que han convocat a les 12 hores a la plaça de Sant Jaume.

Preguntat sobre les crítiques de pressions per part d’alguns edils, el president de la Generalitat ha fet notar que “qui realment està rebent pressió són els més de 700 alcaldes que han rebut aquest recadet de la Fiscalia”. “Cap alcalde mereix aquest tracte, això sí que són pressions, les que rebem els que tenim querelles i hem de sentir cada dia aquest tipus d’amenaces”, ha reblat.

Carles Puigdemont ha recordat també que a l’Estat “organitzar un referèndum, encara que sigui sense acord, no és delicte”, perquè es va despenalitzar l’any 2005 amb la reforma del codi penal. “És un engany i una altra maniobra de la por que fa circular l’Estat desmentin-se a si mateix però no té fonament legal ni jurídic”, ha advertit.

En aquesta mateixa línia, el president ha lamentat que el Govern espanyol “intenti posar portes al camp” tancant la pàgina web del referèndum, que s’ha “reobert en 30 minuts”. “Combatre una expressió pròpia del segle XXI” com és Internet amb una “legislació del segle XX i amb mètodes del segle XIX no funciona”, ha avisat, perquè “la gent troba maneres de sortejar aquests murs virtuals”. “Fins avui”, ha continuat el cap del Govern, “hem demostrat que hem superat totes les proves i obstacles, i ho seguirem fent fins a l’1 d’octubre”, perquè “tenim una única determinació, celebrar un referèndum d’autodeterminació”.

“A partir del 2 d’octubre no hi ha dret a no dialogar”

Pel president Puigdemont, a partir del 2 d’octubre caldran nous lideratges, perquè “els actors polítics espanyols quedaran superats i inhabilitats per gestionar la nova etapa” que s’obrirà després del referèndum. “Serà irrenunciable atendre la crida al diàleg que faré la mateixa nit del referèndum”, ha avisat, perquè “el dret a dialogar no existeix”. I en aquest sentit ha denunciat “l’absoluta deixadesa de funcions” del president Rajoy, que durant tot aquest temps, ha lamentat, “ha renunciat a fer política”.

Finalment, preguntat pel ple del Parlament que la setmana passada va aprovar la Llei del referèndum i la Llei de transitorietat jurídica, el president Puigdemont ha qualificat de deslleial” el paper dels partits de l’oposició, que van articular una “enginyeria destructiva” per atacar la institució i “buscar una mala imatge” de la Cambra. “No es mereix ningú el que va haver de passar la presidenta del Parlament”, ha afirmat. I ha reblat: “per més que hagin intentat empastifar el Parlament, avui tothom té clar de quin bàndol està la democràcia”.

En un altre moment de l’entrevista, el president també ha posat en relleu que el Tribunal Constitucional “ja no altera l’organització de l’1-O”, perquè la “Llei del Referèndum diu que les decisions les prendrem sobiranament”.

Info: gencat.cat