VÍDEO: Èxit de la primera Marató de Donació de Plasma de Catalunya feta a Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

S’han aconseguit 89 donacions i 3 oferiments

Aquest dissabte Olot ha tornat a ser la capital de les donacions, aquesta vegada amb la primera Marató de Donació de Plasma de Catalunya que s’ha fet durant tot el dissabte a la Sala Torín d’Olot, on s’han aconseguit 89 donacions i 3 oferiments. Veure vídeo.

Aquests donants se’ls citava prèviament per tal que els temps d’espera siguin mínims. A diferència d’una Marató de Donació de Sang en què no es “donen hores”, en aquesta Marató ja sabem a priori de quants donants de plasma es disposaven, a més de tenir uns donants “de reserva”.

El plasma és la part líquida de la sang i està constituït majoritàriament per aigua i proteïnes, entre les quals destaquen les immunoglobulines (anticossos), els factors de la coagulació i l’albúmina.

La transfusió de plasma s’utilitza per pacients amb problemes hemorràgics en el context de traumatismes importants o cirurgies majors.

A més, cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten l’administració de medicaments elaborats a partir de plasma. Aquests medicaments s’anomenen hemoderivats i s’utilitzen per tractar, entre d’altres, patologies com l’hemofília o immunodeficiències congènites.

Avui en dia, hi ha suficient plasma a Catalunya per garantir les necessitats transfusionals dels hospitals, però no per ser autosuficients en l’elaboració d’hemoderivats que es necessiten al nostre país.

La donació de plasma o plasmafèresi consisteix en l’extracció de sang total i la separació de les cèl·lules a través d’un separador cel·lular, recol·lectar el plasma i retornar la part cel·lular al donant per la mateixa via. Una plasmafèresi dura aproximadament 45 minuts, però com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació del donant és molt més ràpida i les donacions de plasma poden ser més freqüents.

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. Cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i en el cas de les dones, no estar embarassada.

Galeria fotogràfica de @donantsangOlot