VÍDEO: La pluja deixa ballar el tradicional Xai Be a la Plaça Major

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’amenaça de què no pares de ploure i se suspengués el Ball del Xai Be penjava d’un fil, però al final i a la seva hora.

L’Esbart d’Olot amb una vintena dels seus ballarins i com ja és habitual per Setmana Santa va poder realitzar el ball sense problemes. Després d’haver arribat a la seva onzena edició, l’Esbart Olot es planteja el repte de convertir el Ball del Xai Be en tot un esdeveniment social consolidat. És per això que l’any passat la ballada es va ampliar amb noves coreografies, i s’han anat incorporant actes previs i posteriors al ball. Veure vídeo.

La celebració va ser recuperada l’any 2007 per l’Esbart Olot, i es tracta d’una dansa de pastors típicament olotina, amb orígens al segle XV, que es balla cada any pel Dissabte Sant. La coreografia, que consta de moviments vius realitzats amb l’ajuda de bastons, va ser realitzada per Jordi Rubio i Àlvar Borrell. La melodia, al mateix temps, parteix de la tonada original, que es va recuperar transcrita en uns documents.

Enguany l’acompanyament musical anava a càrrec de La Cobleta de la Copeta, un grup de música tradicional catalana. La cercavila a càrrec dels Bastoners i Grallers d’Olot que precedia al Ball del Xai Be es va suspendre.

Foto i vídeo: Adela Reina