3.360 places menys de P3 i es tancarà uns 100 grups per la davallada de la natalitat

Comparteix-ho amb els teus amics:

Per a Ruiz, cal fer una oferta de places “coresponsable”, per tal de no caure en la construcció de nous centres que hipotequen el futur pressupostari del departament i potser només són útils uns pocs anys. Així, el Departament s’ha reunit 238 cops amb 157 ajuntaments, i s’ha arribat a 139 acords, un 88,5% del total. La majoria de desacords han estat al Baix Llobregat, on hi ha una campanya per evitar el tancament de línies de P3. “A ningú li agrada tancar grups, però encara menys tancar centres”, ha dit.

A causa de la baixada de la natalitat, que segons la consellera “ha de preocupar el país”, l’oferta s’ha de reduir, però ho farà menys que la demanda de places. Aquest curs 2015-2016 hi ha hagut 77.455 infants de 3 anys empadronats a Catalunya, però el curs que ve seran 70.177, uns 6.300 menys. Les places per aquest any eren 79.300, unes 1.800 més que les demanades, mentre que l’any que ve s’oferiran 75.940 places, unes 5.800 més que les demanades, un 7,7% del total.

Dels 2.500 grups de P3 que hi havia el curs 2010-2011 s’ha passat a 2.700 aquest curs. Per a l’any que ve, seguint la baixada de demanda, hi hauria d’haver 290 grups menys, però de moment se’n tancaran 64 als centres públics i 3 als concertats. No obstant, la consellera ja ha vaticinat que a l’escola concertada s’acabaran tancant uns 40 grups més per falta de demanda un cop la matriculació hagi finalitzat. En cap cas s’ha tancat un grup de P3 que fos l’únic d’un centre, sinó que s’ha passat de tres a dues línies o de dues a una.

Per assignar l’oferta de places s’ha establert una ràtio màxima de 25 alumnes per aula i 22 en els casos de centres en entorns d’alta complexitat. També s’intenta evitar l’estigmatització d’escoles en entorns desafavorits. La ràtio mitjana aquest curs ha estat de 22,9 alumnes per classe, davant dels 23,8 del curs 2012-2013.

Tot i la reducció de places i grups, s’obriran cinc escoles noves: Les Bases, a Manresa, amb un grup de P3 i un de P4 que actualment fa P3 a la universitat i depèn d’un altre centre; l’escola Entença, a l’Eixample de Barcelona, amb dos grups de P3; La Sagrera, amb dos grups de P3 al barri barceloní del mateix nom; l’escola unitària de Mont-ral (Alt Camp); i l’escola Sant Cugat, a Sant Cugat del Vallès, amb dos grups de P3. A Lleida, les escoles Ginesta i Terres de Ponent s’han fusionat i han creat la Torre de Queralt. Les úniques poblacions on creix la demanda de P3 són Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat i Sant Cugat.

Augment de places i alumnes a ESO

A 1r curs d’ESO la tendència demogràfica encara és a l’alça. Si a principis d’aquest segle hi havia uns 57.000 alumnes de 12 anys empadronats, aquest curs són uns 80.000 i augmentarà fins als quasi 90.000 d’aquí tres anys. Després baixarà fins a menys de 75.000 l’any 2022. Així, el número d’alumnes creixerà en 2.500 el curs que ve, fins a situar-se en els 80.700, i hi haurà 600 places més, 81.720 en total. Això suposa que hi haurà unes 1.000 places més d’oferta que de demanda. Per a dissenyar l’oferta de places s’ha fixat una ràtio màxima de 30 alumnes per aula i s’ha intentat garantir la continuïtat del procés educatiu amb una transició fàcil dels alumnes de Primària a Secundària. La ràtio mitjana aquest any ha estat de 28,5 alumnes per aula, davant del màxim de 29,1 del curs 2012-2013.

Si el curs 2011-2012 hi havia 3.555 grups de 1r d’ESO, aquest anys n’hi havia 3.122. El curs que ve, però, s’incrementarà en 20 grups, 15 a centres públics i 5 més en concertats. Es crearan tres instituts nous: el Maria Espinalt al districte de Sant Martí de Barcelona, amb tres grups de 1r d’ESO que s’instal·laran en mòduls provisionals; l’institut Barberà, a Barberà del Vallès, amb dos grups de 1r d’ESO que aprofitaran una antiga escola; i l’institut escola Marta Mata de Torelló (Osona), amb dos grups de 1r d’ESO que aprofitarà les instal·lacions actuals de l’escola, que ja fa Primària.

Jornada contínua i 1r cicle d’Infantil

D’altra banda, Ruiz ha explicat que el pla pilot per adoptar la jornada contínua i compacta en centres d’Educació Infantil i Primària s’ampliarà dels set centres actuals a 25 fins al curs 2018-2019. De les 18 escoles que ho faran, 11 ja ho feien actualment, però no estaven sent avaluades. Les escoles que participen en la prova compleixen certs requisits i tenen l’acord de tota la comunitat educativa. Alguns centres que ho han demanat no s’hi han pogut acollir.

Els centres de Primària on s’implantarà la jornada contínua són cinc de Barcelona, i al Prat de Llobregat, Martorell (Baix Llobregat), Mieres, Beuda (Garrotxa), Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà), Oliana, Urgellet (Alt Urgell), Tordera, Pineda de Mar (Maresme), Montseny, L’Hospitalet de l’Infant, Vandellòs (Baix Camp) i Ulldecona (Montsià).

Un altre pla experimental que s’ampliarà serà el d’escoles d’àmbit rural que inclouran classes de primer cicle d’Educació Infantil, P1 i P2, que habitualment formen part d’escoles bressol però no estan incloses en centres d’educació infantil i primària. Així, mentre que en l’actual curs hi ha set escoles que ho fan, el proper seran un total de 71. Estan situades en pobles petits, municipis de baixa densitat de població amb molts pocs alumnes d’1 a 3 anys, que compartiran classe i que com a màxim seran 10 infants. Compten amb l’acord del centre, les famílies i l’ajuntament.

Una altra novetat del proper curs serà que per primera vegada tots els alumnes des de P3 fins a 4t d’ESO tindran un número identificador i estaran inscrit al Registre d’Alumnes de Catalunya. Aquest número serà comunicat pels centres a les famílies, i permetrà fer un seguiment homogeni dels alumnes al llarg de tota l’escolarització obligatòria i facilitarà la pràctica de tràmits electrònicament.

La preinscripció s’obrirà del 30 de març al 7 d’abril, i la matriculació serà del 13 al 17 de juny per a educació Infantil, Primària i primer d’ESO. Del 27 de juny a l’1 de juliol hi haurà la matriculació de segon, tercer i quart d’ESO.