38 productes lluiran el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent fins a l’agost del 2018

Comparteix-ho amb els teus amics:

Són de 25 empreses que han hagut de competir entre un total de 159 mostres

La Diputació de Girona ha donat a conèixer aquest dimecres la llista Girona Excel·lent 2016-2017, formada per 38 productes de 25 empreses que lluiran el segell de qualitat agroalimentària des d’ara fins a l’agost del 2018. El jurat de la segona edició va fer vuit tastos a cegues el mes passat d’un total de 159 mostres presentades, un per cada família de productes que inclou el segell: anxoves, arròs, begudes locals, conserves de fruita i almívars, foie gras, olis, vins i lactis. El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha dit que la demarcació “té una de les ofertes gastronòmiques mundialment més reconegudes i prestigiades”.

De tots els productes seleccionats, un total de quatre tindran el segell permanentment: la poma Royal Gala, de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona; les varietats de fesols de gra petit i setsetmanera de la Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau; la galeta Organic Teules, de Trias Galetes – Biscuits SA, de Santa Coloma de Farners, i els ametllats (galeta d’ametlla), de Galetes Camprodon SA, de Camprodon.

Albert Martínez (D'esquerra a dreta) El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènech Espadaler; el president de la Diputació, Pere Vila i el diputat de Promoció Econòmica, Josep Antoni Frias el 3 d'agost del 2016.

Tots els tastos s’han fet amb 8 jurats específics, formats per cinc professionals de la gastronomia cada un, que han tingut la potestat d’escollir productes singulars en aquells casos en què han considerat la idoneïtat de la selecció. Aquests productes són els que destaquen per les seves característiques “excel·lents, diferenciades i úniques, i no poden presentar-se a cap de les categories establertes pel Girona Excel·lent”.

El president de la Diputació, Pere Vila, ha destacat durant l’acte de presentació de la llista que el segell Girona Excel·lent pretén “cercar l’excel·lència en els diferents productes agroalimentaris del territori, amb la finalitat de donar-los suport i posar en relleu la gran qualitat de la tradició i de la innovació del sector agroalimentari gironí”.

Una afirmació compartida pel diputat de Promoció Econòmica, Josep Antoni Frias, que ha estat l’encarregat d’explicar les característiques formals del Girona Excel·lent. Al seu torn, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, ha defensat que “el sector alimentari gironí és la locomotora econòmica de la demarcació de Girona”. És per això que s’ha compromès a seguir donant suport als productors i empresaris en la seva formació sobre les relacions empresarials en l’àmbit internacional.

Totes les empreses i tots els artesans que presenten els seus productes per obtenir el segell de qualitat Girona Excel·lent han d’acreditar estar establerts de manera permanent a les comarques gironines i que tot el procés d’elaboració dels productes es fa a la demarcació.

El Butlletí Oficial de la Província de Girona ha publicat aquest dimecres la llista dels productes que han estat seleccionats pel jurat, reunit a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, a la masia del Celler de Can Roca, al Maram de l’Escala, a l’IRTA de Monells i a l’Escola d’Hostaleria de Figueres.

El naixement del segell

El Girona Excel·lent és un projecte nascut a la Cambra de Comerç de Girona que s’emmarca en la idea de la Diputació de Girona de donar suport a projectes que contribueixin a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat de les petites empreses o agrupacions de productors dels 221 municipis de les comarques gironines.

Un dels grans objectius del Girona Excel·lent és establir un espai de relació estable, fomentar activitats i promocions dels sectors adherits al segell, elaborar un mapa específic del sector agroalimentari del territori gironí i donar suport per a la prospecció de les necessitats de les empreses de les comarques gironines.

En els propers mesos s’explicarà detalladament l’adhesió al projecte de les entitats i col·lectius representatius del sector agroalimentari gironí a través del Girona Excel·lent – Col·lectius. Gremis de flequers, carnissers o cervesers ja formen part del projecte, el qual és obert a la resta de gremis, associacions i federacions de professionals vinculats al sector agroalimentari gironí que s’hi vulguin adherir, als consells reguladors DOP/IGP de la demarcació de Girona i a altres entitats sense ànim de lucre vinculades al sector agroalimentari de les comarques gironines.

Foto: Albert Martínez
(D’esquerra a dreta) El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènech Espadaler; el president de la Diputació, Pere Vila i el diputat de Promoció Econòmica, Josep Antoni Frias el 3 d’agost del 2016.