5 anys de les Jornades ESDAP a l’Escola l’Art i Superior de Disseny d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

Jornades ESDAP Olot 2016

Del 9 al 12 de Febrer l’Escola l’Art i Superior de Disseny d’Olot va celebrar, per cinquè any consecutiu, les Jornades Esdap, que enguany van rebre el nom de SOStenibilitat. El disseny al rescat!. Hi van participar els alumnes de Cicles i dels Estudis superiors de Disseny, tant de l’especialitat de Disseny Gràfic com de la de Disseny d’interiors, que van tenir la possibilitat de participar en ponències, tallers i sortides que van tractar el paper del dissenyador com a agent de canvi social, en un món que reclama, cada vegada més, la nostra atenció.

Jornades SOStenibiitat 03

Ana Villagordo, ambientòloga, especialitzada en comunicació, estratègia creativa i ecodisseny, va encetar les jornades amb una conferència sobre el paper del disseny en l’economia circular. Després els alumnes van participar en el taller “Ou va!”, que consistia en salvar un ou d’una mort quasi segura utilitzant materials recuperats, reutilitzats i suprareciclats.

El dimecres l’estudi de comunicació visual La Page original, premi EMAS’2015, va portar a terme una conferència i un taller sobre com concebre projectes perquè el seu impacte ambiental sigui menor en totes les etapes del cicle de vida.
Paral·lelament, Marçal Llach, de Paradigma Ibèrica feia una ponència sobre sistemes ecològics de calefacció i, posteriorment, l’estudi d’interiorisme Transfodesign va proposar als alumnes fer un exercici teòric sobre la recuperació de diferents tipus de residus industrials per a convertir-los en mobiliari interior.

El dijous Núria Vila, després de mostrar-nos els seus projectes de packaging sostenible, va ensenyar als alumnes a solucionar tipologies d’envasos per tal de disminuir el seu impacte ambiental durant el cicle de vida útil.

Es van desenvolupar també una ponència sobre les tècniques tradicionals contemporànies Km 0 per a reprendre un camí sostenible i alternatiu al segle XXI a càrrec de l’arquitecte Oriol Roselló, de l’equip Bangolo, que va acabar amb un taller sobre cistelleria i trenats amb fibres vegetals amb en Josep Mercader i la Magda Martínez, cistellers

La setmana va concloure amb la visita de David d’Eboli i Daniel Fuentes. David D’Eboli, dissenyador gràfic i director del Blanc Festival, va fer una ponència sobre disseny gràfic activista, social, ecològic i sostenible, temes que tracta en el seu blog Grafous.com. Va tractar aspectes que després els alumnes van haver de portar a la pràctica tot dissenyant un cartell utilitzant elements i objectes reciclats i usats.

Simultàniament, en Daniel Fuentes i en Joan Carol, cofundadors de la World Biomimetic Foundation, ens van fer una xerrada i van organitzar un taller a la Fageda sobre la biomimètica, que es defineix com la metodologia que articula l’estudi de la natura replicant les seves formes, les estructures i els ecosistemes per a l’obtenció de solucions a la nostra realitat econòmica i productiva. Els alumnes i professors vam gaudir d’una sessió que vam començar a l’escola parlant molt d’actituds personals i de valors, i que vam acabar a la Fageda construint per grups uns petits nius exclusivament amb el material que trobàvem al nostre abast. Un final d’alçada ben especial per a les jornades d’enguany.