5 milions d’euros per intentar salvar el Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Comparteix-ho amb els teus amics:

El rector creu que l’acord està més a prop perquè ara es compleixen totes les condicions exigides pel ministeri

La Generalitat aportarà 5 MEUR per intentar superar la situació econòmica del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, que està a les portes d’entrar en fase de liquidació per un deute de 27,6 MEUR amb l’Estat. Fins ara, Diputació de Girona, Ajuntament i la mateixa universitat s’havien compromès a posar-hi fins a 11,3 MEUR i demanaven a l’Estat que perdonés el deute restant (16,3 MEUR). El ministeri, però, no va acceptar aquesta proposta i va demanar la implicació de la Generalitat, tot i no ser patrona del parc. El rector de la UdG, Sergi Bonet, espera que amb aquesta aportació es pugui arribar a un acord amb l’Estat i evitar arribar a la liquidació. Segons el rector, ara es compleixen totes les condicions que el ministeri va posar sobre la taula. La proposta de conveni s’entrarà al jutjat l’1 de juliol. El parc està en concurs de creditors des del gener del 2015.

Pi, Xavier/Arxiu ACN Al complex del Parc Científic i Tecnològic de Girona hi treballen 1.300 persones.

L’acord per poder superar la situació econòmica que viu el Parc Científic i Tecnològic de la UdG sembla més a prop. A principis de juny, es va fer una primera reunió a Madrid on el president de la Diputació, Pere Vila, el rector, Sergi Bonet, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la directora del parc, Anna Albar, van explicar al ministeri la voluntat d’aportar conjuntament fins a 11,3 MEUR. Per contra, la intenció de les administracions és que l’Estat perdonés els 16,3 MEUR restants.

La reunió va acabar sense acord perquè els representants de l’Estat van exigir noves condicions. La que més va sorprendre als patrons va ser la petició que van fer a la Generalitat-que no és ni patrona del parc- per tal que assumís la part del deute que quedava per cobrir (16,3 MEUR). Les parts tenien 45 dies per posar-se d’acord si volien evitar entrar el fase de liquidació. Des de llavors, hi ha hagut negociacions entre les parts i, finalment, l’Estat ha rebaixat les seves pretensions. Segons Bonet, ja no exigeix que assumeixi tot el deute pendent sinó que li demana “implicació”.

Durant el claustre d’aquest divendres, el rector ha anunciat un acord amb la Generalitat, que aportarà 5 MEUR per intentar rescatar el parc. Ho farà a través de la compra de part de l’edifici de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA). El 70% de l’edifici és propietat de la fundació del parc i, la resta, de la UdG. El Govern adquirirà la part de la fundació i el 30% restant es mantindrà en mans de la universitat.

L’acord, més a prop

El rector de la UdG, Sergi Bonet, s’ha mostrat optimista sobre la situació del parc. Segons remarca, ara ja es compleixen totes les condicions imposades per l’Estat per arribar a un acord. Per una banda, ha explicat que el ministeri volia que el pagament no es fes de cop sinó en 17 anualitats. Una petició que, segons Bonet, s’ha acceptat per part de les institucions.

Una altra de les condicions era la implicació de la Generalitat, que també es dóna. I, per últim, l’Estat també demanava que el deute que hagués de perdonar fos menor. Novament, aquesta condició també es compleix des del moment que el Govern aportarà fins a 5 MEUR i, per tant, la part que haurà de perdonar l’Estat ja no serà de 16,3 MEUR sinó d’11,3 MEUR. És a dir, el deute que haurà de perdonar el Ministeri d’Economia i Competitivitat baixa del 60% al 40%.

La proposta de conveni pactat entre Generalitat, Diputació, UdG i Ajuntament s’ha de votar dilluns per part del patronat del parc i s’entrarà al jutjat l’1 de juliol. El rector, Sergi Bonet, remarca però que la darrera paraula la tindrà el ministeri com a principal creditor, que té temps per a acceptar o no aquesta proposta fins a finals de setembre.

Foto: Pi, Xavier/Arxiu ACN
Al complex del Parc Científic i Tecnològic de Girona hi treballen 1.300 persones.