9.600 espectadors, rècord històric de públic en la 33è edició de l’Ésdansa

MARTÍ ALBESA / ÉSDANSA Un instant durant una de les actuacions que s'han pogut veure durant la 33a edició de l'Esdansa
Comparteix-ho amb els teus amics:

Per primer cop en tota la historia del festival, l’organització ha penjat el cartell d’entrades exhaurides en un dels espectacles

Podràs veure molts vídeos d’aquesta edició de l’Èsdansa a la nostra web

El Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses, l’Ésdansa, ha tancat la seva 33a edició amb un rècord històric de públic. Més de 9.600 espectadors han assistit a alguna de les 25 propostes culturals que s’havien programat per aquest any. Per primera vegada en la història del festival, l’organització ha pogut penjar el cartell d’entrades exhaurides en un espectacle, el de la companyia neozelandesa Te Whanau a Apanui que va reunir unes 1.500 persones. El director del festival, Jordi Fosas, considera que el certamen s’ha consolidat com el “referent català” en el seu gènere i ha destacat la gran qualitat de les 19 companyies, vuit d’elles estrangeres, que han participat en aquesta edició.

MARTÍ ALBESA / ÉSDANSA Un instant durant una de les actuacions que s'han pogut veure durant la 33a edició de l'Esdansa
MARTÍ ALBESA / ÉSDANSA Un instant durant una de les actuacions que s’han pogut veure durant la 33a edició de l’Esdansa

Un total de 350 balladors, dinou companyies, 25 propostes i fins a una quarantena tallers. Aquestes són les xifres de la 33a edició del festival Ésdansa que ha baixat el teló aquest diumenge després de sis dies frenètics de dansa i música. Enguany, l’organització ha posat l’accent en els tallers formatius i la participació del públic. Un objectiu que han assolit de ple superant de llarg les xifres de les passades edicions ja que el taller dirigit als més petits, ‘Petit Ésdansa’, ha aconseguit omplir totes les 620 places disponibles. Pel que a l’apartat d’adults, l”Ésdansa’T’, ha comptat amb 54 inscrits.

El festival ha finalitzat aquest vespre de la mà del Dansajove on han intervingut les companyies Ivouchka de Rússia, Timor Furak de Timor Oriental, Li Gai Farandoulaire de França i les seccions Escola i Jove de l’Esbart Marboleny acompanyades del grup Stukat del Bolet. Enguany de les 19 companyies participants, vuit eren internacionals provinents de Cuba, Nova Zelanda, França, Rússia, Irlanda o -per primer cop en la història del festival- des de Timor Oriental i Sud-Àfrica.

En total, el festival ha batut tots els rècords arribant a superar els 9.600 espectadors. Des de l’organització assenyalen que la xifra d’assistents hagués pogut ésser més alta i tot si la metereologia hagués acompanyat durant el Festacarrer de dia, una cercavila popular que es va fer aquest dissabte a la tarda.

La proposta que més ha interessat ha estat la representació d’un ritual maorí, a càrrec de la companyia neozelandesa Te Whanau a Apanui que va poder penjar el cartell d’entrades exhaurides per primera vegada en tota la història del festival. Tot i les bones xifres, el director del festival garrotxí, Jordi Fosas, ha subratllat la gran qualitat de les companyies participants, dels experts que han participat en la vessant formativa i ha destacat que el certamen ja s’ha consolidat com “el referent a Catalunya en el seu gènere”.

“L’Ésdansa és el punt de trobada per analitzar el present i parlar del futur del sector”, ha comentat Fosas. El festival està organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses i compta amb la col·laboració de l’ajuntament de Les Preses, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya. Per primera vegada, aquest 2015 les entrades dels espectacles de pagament han estat numerades. Uns 200 voluntaris han col·laborat perquè aquesta 33a edició fos una realitat.