En marxa el Festival Lluèrnia. Consulta tota la programació, els espais, dies i horaris de les instal·lacions

Comparteix-ho amb els teus amics:

Un any més Lluèrnia, festival del foc i de la llum, omplirà el paisatge urbà i natural amb la màgia de la creació per fer-nos viure intensament des de la fragilitat d’una petita flama fins a la immensitat d’una nit estelada, des d’un conte a la vora del foc fins a un ball del fanalet alhora íntim i col·lectiu.

Navegant en la incertesa del moment projectarem, tan lluny com puguem, la imaginació de visitants i artistes per continuar somiant en un destí millor i compartit.

Del 17 d’octubre al 28 de novembre transformarem el festival més curt i efímer en l’experiència més inoblidable i permanent.

ATENCIÓ: Afectacions al programa del Festival Lluèrnia a causa de les mesures especials per la covid

PROGRAMA

Festival Lluèrnia del 17 d’octubre al 28 de novembre

MEDEOR

Del 18 octubre 18 al 27 de novembre
Exteriors de l’Hospital

Medeor, eris, eri, dep. Paraula del llatí que entre els seus significats es descriu com curar, sanar, medicinar, cuidar.

Medeor és l’horitzó a tocar d’aquest moment, la lluita per tirar endavant, enfrontar les penes, i finalment sanar. És un moment d’encoratjament, de posicionament, fortalesa mental i integritat.

Després del foc, de les brases, d’entre les cendres, es reneix i es despulla un nou avenir.

FONTADA – HORT DE LA LLUM

Del 19 d’octubre al 27 de novembre
Fonts de Sant Roc

Les fonts de Sant Roc són un cas paradigmàtic perquè han estat modelades per les infraestructures: la resclosa i el molí, la captació i portada d’aigües, els ponts del camí ral a Vic i el tren a Girona. És exemplar i radicalment contemporani el fet que infraestructura, vestíbul d’entrada i espai públic esdevinguin la mateixa cosa.

Una gran làmpada posarà en valor aquesta plaça de la ciutat.

ROENT COM LA BRASA

Del 20 d’octubre al 27 de novembre
Monument als vençuts – Camí de la teuleria 39
unparelld’arquitectes

Els episodis més obscurs de la Història sempre s’acaben repetint en un lloc o altre de l’espai i del temps. Com a sota d’un volcà adormit, un foc latent es propaga sota terra i sota la closca exterior s’hi troben ferides sense cicatritzar. Marcats pel foc com el bestiar, Homes i Terra pateixen episodis dolorosos i traumàtics que deixen petjades indelebles en la societat i el territori. Siguin causats per forces de la naturalesa o per la estupidesa humana, el nostre únic recurs per afrontar-los, avançar-nos i minimitzar-ne les conseqüències que ens perjudiquen es la Memòria.

CORRAL

Del 21 d’octubre 21 al 27 de novembre
Parc Nou
Autor: Xavier de Torres

La domesticació dels animals ha fet buscar a l’home solucions per tancar-los, potser per a protegir o simplement per impedir que no s’escapin. Les tècniques per a generar recintes poden ser des de fabricar murs o col·locar fines línies, que amb electricitat o bé per geometria impedeixen que l’animal s’escapi.

Una balla metàl·lica, amb filat a torsió i estaques de fusta dibuixen en el paisatge, traçant un espiral que es va replegant i que condueix, un cop ens hi endinsem, al centre.

FAKE VIEWS

octubre 24 – novembre 11
Claustre de l’Hospici
Autor: Albert Palazón

La instal.lació Fake Views pel Lluèrnia 2020 pren com a protagonista un entorn de gran presència i valor arquitectònic com és el Pati de l’antic Hospici. Mitjançant un senzill joc de llums i de reflexos, la instal·lació intenta provar amb quina facilitat podem transformar la percepció d’aquest claustre neoclàssic tan ben conegut, revelant una nova realitat distorsionada.

LLUM – Contes a la vora del foc

Octubre 24
Plaça de Braus
Autora: Catalina Florit

Sessions a les 19.00 h, 20.00 h i 21.00 h
Durada de l’espectacle: 20 minuts
Entrada exclusiva amb invitació, que cal reservar en línia AQUÍ.

LUNAR OSCILLATIONS

Octubre 28 – novembre 4
Parc Nou
Autor: Xevi Bover

“Lunar Oscillations” és una peça contemplativa que parteix de la influència que exerceix la lluna en els mars i oceans, així com en els éssers vius. Explora la percepció del nostre entorn mitjançant la transformació de l’espai natural amb un joc de llums i ombres dinàmiques.

ELS AMANTS

Octubre 28 – novembre 22
Aparadors de Ca la Flora del Firal
Autor: Gino Rubert

L’obra de Gino Rubert (pintor, fotògraf, escriptor…) ens presenta un univers creatiu d’una bellesa inquietant i pertorbadora que explora el desig, l’inconscient, les relacions de parella, l’entorn social, el món de l’art… Amb aparença figurativa i elements quotidians, els seus característics personatges estilitzats (com les icòniques portades de la trilogia Millenium del novel·lista Stieg Larsson) es mouen en representacions que es troben a mig camí entre l’escenificació teatral i l’al·lucinació, amb la voluntat explícita de suggerir més que de narrar.

HARREMAN

Octubre 30 – novembre 22
Espai Barberí
Autor: Reskate

Després de realitzar murals i instal·lacions fotoluminiscents a França, Catalunya, Àustria, els EUA o la Xina, Reskate torna a portar el projecte HARREMAN a Olot, on ja va realitzar el mural “LLUM” per a l’edició de 2017 de Lluèrnia. Ara presenten una exposició de serigrafies on, com els seus murals, prenen com a referència històries o fets de la cultura local.

UNA DOTZENA DE FLORS

ACCIÓ / DISSABTE 31 OCTUBRE / 19:30-20:00
Punts d’observació recomanatsal volcà Montsacopa
Autor: Servand Solanilla

“Una dotzena de flors” posa en joc la relació de conflicte que vincula la visibilitat i l’espai públic per a generar un diàleg, amb i en el paisatge, en dos indrets icònics de la ciutat:

• el Barri de sant Pere Màrtir (lloc d’intervenció).
• el Montsacopa (punt d’observació).

NUVOLdADES

Novembre 1 – novembre 27
Parc Nou
Autor: AOAPIX

L’Aoapix, en aquest muntatge, vol jugar a recuperar els núvols més màgics, menys digitals … En aquesta instal·lació estarem més a prop de la lluna de València que de Silicon Valley. Qui no ha jugat alguna vegada a veure un animal o un objecte que s’insinua en els núvols?

Uns núvols, estranyament visibles en plena foscor, ens portaran a deixar de banda, per un moments, la vida digital, l’aquí i l’ara, el que és immediat, i tornar a la innocència del cel esponjós de la nostra infància i, veritablement, estar als núvols.

LUX

Novembre 5 – novembre 15
Claustres del Carme
Autor: ESDAP Catalunya. Campus Olot

Ben entrada la nit, El Claustre del Carme s’il·lumina on la pau i la foscor regnen habitualment. Les ombres dels arcs es dibuixen sobre les galeries perimetrals que desperten del seu son letàrgic per veure una llum inesperada. La vista i la oïda gaudeixen de l’entorn renaixentista gaudint d’una intervenció acurada i elegant. L’espai respira, acull, es transforma i viu una nova edició del festival.

GÈNESI

Novembre 7 – novembre 27
Cancell de Can Trincheria
Autors: Enric Manonelles – Linnuit Fotografía

Basat en la instal·lació Hell,Sweet Hell al Claustre de l’Hospici, Gènesi porta amb el moviment dins la fotografia un esbojarrat viatge al inframón. El muntatge d’alguns dels elements integrants de Hell, Sweet Hell dins aquesta exposició, fa prendre a l’espectador la veritable dimensió de la mateixa. Benvinguts a la gènesi infernal!!!

HABITARE o LLAR SENSE CASA

Novembre 7 – novembre 27
Carrer dels Sastres
Autor: Xevi Bayona

L’arquitectura és capaç de suscitar cases simplement limitant espais, conformant els seus límits amb innombrables recursos i matisos. No obstant, una casa no té perquè ser una llar. Una llar és un habitatge més la addició de la humanització formal que provoca el sol fet de viure, de l’agregació dels objectes i mobles que guarden les persones que habiten en ella, de les seves pertinences, de la seva ànima. És l’habitant que, antropològicament vinculat al fet del foc i de la família que al seu voltant hi fa vida, s’encarrega de crear una llar.

ANTIAERIS

Novembre 7 de 19:00 – 19:30
Volta del cel a Olot
Autor: Producció Lluèrnia

Més enllà de la seva utilitat bèl·lica en la defensa contra els bombardejos de les ciutats, els llums antiaeris tenen un caràcter poètic. Un intent d’il·luminar la nit fins arribar a l’univers, un gest tan fútil com buidar el mar amb una galleda que, volent descobrir el seu sinistre objectiu, es delata a sí mateix convertint-se en un blanc de fàcil localització.

Trencant la foscor de la nit, un feix de llum marca el camí del qual coneixem la partida i en deduïm un destí infinit.

ARROUND THE WORLD

Novembre 8 de 17:00 – 18:00
Teatre Principal
Venda anticipada d’entrades a Olot Cultura Espectacle familiar

Un gran quadern de viatges inunda l’escenari, amb un recull de les vivències i anècdotes viscudes pels Brodas Bros en les gires internacionals que han fet arreu del món. Brasil, Palestina, San Francisco, Los Angeles, Hondures, Japó i una gran influència de la Xina on en aquest últim any han estat 3 mesos de gira. Uns Brodas Bros molt futuristes i robòtics però també molt humans i sensibles. Mapping, projecció interactiva, làsers, dansa aèria, vestuari de leds… Una combinació de dansa, llum, tecnologia i música sorprenent. El show més tecnològic dels Brodas Bros mai vist fins ara.

ELS FARS DE LA BAUHAUS

Novembre 11 – novembre 27
A cada centre educatiu
Escoles i INS d’Olot i comarca

Cada escola recrearà una obra d’alguns d’aquells artistes, en una intervenció mural a la seva façana, que s’il·luminarà cada nit entre les 6 i les 9 del vespre, llevat dels diumenges, per configurar una acció conjunta com grans fars urbans amb els colors i les formes de la Bauhaus.

Fa cent anys Europa vivia una de les èpoques més convulses de la seva història, la inestabilitat econòmica, política i social va comportar també l’aparició d’experiències innovadores en tots els camps, especialment en filosofia, economia, arquitectura i l’art i la cultura. A Weimar, a Alemanya, es va fundar la La Bauhaus, una escola d’art que promovia la creativitat, el pensament lliure i l’art aplicat al seu entorn que, en només 14 anys d’existència, va significar una autèntica revolució en el disseny i l’arquitectura que avui encara és ben vigent.

ESTRATOSFÈRICS

ACCIÓ / DISSABTE 14 DE NOVEMBRE / 7:15
Mas Casamitjana (Batet de la Serra)

Volem portar els somnis al mateix cel que ha despertat la curiositat de tants pioners. Enlairarem els teus desitjos alliberant-los a l’estratosfera a més de 15.000 metres, col·laborant així amb Càritas Garrotxa de forma íntegra. Gaudeix de la màgia de l’albada compartint el llançament de la sonda acompanyats de la millor música en viu.
Som Estratosfèrics.

Amb la caixa d’eines a la mà i mirant amunt som en Joan Plana, la Martina Cots, en Ferran Delgà i l’Elena Mansilla, amb moltíssimes ganes de compartir les nostres il·lusions i inquietuds.

13 D’ABRIL , espectacle de cloenda

Sortiu al balcó i mireu al cel

Si has arribat fins aquí i el teu calendari et diu que estem a 28 de novembre significa que LLUÈRNIA ha brillat i que… s’acaba. Els finals de festa sempre tenen un aire de tristor, de pena i de mandra per la rutina que s’acosta. Lluèrnia ha volgut ser un oasis entre temps convulsos, dubtes i pors, ha volgut ser un “això no podrà amb nosaltres”, i des del Pim Pam Pum Foc creiem que la millor manera de posar el punt final al festival és omplint la nit amb pólvora de colors i fer memòria d’aquell 13 d’abril, quan tots des de casa i amb el cor un xic encongit, vàrem mirar al cel per veure’l brillar i no sentir-nos sols.

Set mesos més tard seguim aquí, així que, tant si estàs a casa com al carrer, pren-te un moment per mirar de nou enlaire i somriu per la festa que s’acaba, que vol dir que l’has viscut! Salut i foc!