Aclariment sobre les al·legacions al Pla d’Usos del Firal

Comparteix-ho amb els teus amics:

Davant les darreres declaracions a la premsa de l’alcalde, Josep Maria Coromines, sobre el Pla d’Usos del firal, ens sentim obligats a respondre algunes afirmacions que pensem que no s’ajusten a la realitat.

En primer lloc, dir que només es vol “ordenar i no restringir” és un fal·làcia. Un cop aprovat el pla d’usos no es podrà fer cap sopar ni dinar popular al Firal, quan en els darrers temps diverses entitats hi han celebrat arrosades, calçotades i d’altres activitats que comportaven cuinar, si això no és restringir l’activitat, que ens ho expliquin.

En segon lloc, no és cert que sigui una decisió consensuada. Només s’ha parlat amb els veïns del Firal. A les entitats, usuaris i a la resta d’habitants de la ciutat no se’ls ha tingut en compte en cap moment. Repetim: mai s’ha volgut negociar ni consensuar amb les entitats.

En les al·legacions demanem una activitat per trimestres (és a dir que es puguin fer, si s’escau, 3 activitats més enllà de les 12 de la nit i no 5 com diu l’alcalde). Per exemple, Sant Jordi, Cap d’Any, Carnestoltes (és a dir festes de caire popular). D’altra banda, aclarir, que no demanem que per força se’n facin tres, sinó tan sols que estigui previst que es puguin fer si les entitats o els ciutadans volen. De fet, sabem d’associacions que fa temps que volen fer-hi activitats però, com que els regidors ja feia temps que no ho permetien, s’ha creat una falsa aparença de que no hi havia demanda d’utilització.

Així mateix, també volem deixar clar que les al·legacions, les hem presentat una vintena d’entitats (entre elles Aoapix, Pim Pam Pum Foc, UCFR, la Greda, Murruts, Arran Garrotxa, etc), i no quatre entitats sense importància, tal com diu l’alcalde.

A més a més, tampoc és veritat que siguin unes al·legacions d’última hora. L’abril del 2014, ja es va expressar malestar a l’espai Consensus. Un espai que, per cert, no sabem de què va servir, ja que les opinions que allà es recullen no han servit per introduir cap canvi en el projecte que ja des d’un principi havia exposat l’ajuntament. És més, veient com ha acabat l’assumpte, ens dóna la impressió que l’ús del consensus només servia per mostrar un fals “consens” en el moment de discussió pública; com una eina per poder al•legar que s’havia tingut en compte a tothom, quan això no ha estat així.

Altrament, només comentar que La Sala el Torín o el Pavelló Firal no són alternatives reals al Firal, ja que són espais de pagament. Moltes entitats no poden fer front al seu lloguer, massa elevat per a realitzar activitats de caire popular.

En definitiva, les entitats ens sentim menyspreades per l’Ajuntament, que no sols ha rebutjat la nostra proposta, sinó que s’ha negat a negociar i a consensuar amb nosaltres un punt mig entre la seva proposta i la nostra. Per això, aquest proper dijous serem a la Sala de Plens, per mostrar el nostre rebuig a l’aprovació que volen dur a terme.

GREDA
Col·lectiva i independentista de la Garrotxa