Activitats de la Comissió d’Alumnes de Secundària del Consell Escolar Municipal d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

Formada per representants de l’alumnat de secundària dels instituts de la ciutat, ha suspès la jornada de delegats i delegades arran la COVID-19.

La Comissió d’Alumnes de Secundària del Consell Escolar Municipal d’Olot (CEM) es tracta d’un òrgan participatiu format per representants de l’alumnat de secundària de tots els instituts de la ciutat. La comissió d’aquest curs 2020-2021 es va constituir el passat mes de novembre i, des de llavors, han portat a terme tres reunions telemàtiques per determinar el futur de les activitats que celebren des de fa més de 20 anys tenint en compte la situació epidemiològica i l’emergència sanitària arran la COVID-19.

Davant la situació actual, les mesures sanitàries, de prevenció i seguretat establertes per evitar contagis i l’increment de casos de coronavirus, els membres d’aquesta comissió han decidit suspendre part de les activitats que porten a terme. En concret, s’ha suspès la Jornada de Delegats i Delegades de secundària, una trobada anual on es realitzen tallers formatius i s’entreguen eines perquè els delgats i delegades puguin desenvolupar la seva tasca com a representants del grup i classe pertinents. La voluntat és poder-la realitzar el pròxim curs.

A part, la comissió també ha decidit posposar la celebració conjunta de Sant Tomàs d’Aquino, una diada on els estudiants organitzen activitats obertes a tota la ciutadania. En aquest sentit, la comissió espera poder celebrar aquesta diada posteriorment – dies o setmanes més tard de la seva habitual celebració – o organitzar-ho de manera que pugui consolidar-se en un acte cultural que s’emeti en streaming. En cas que finalment es pogués realitzar amb aquesta fórmula, el CEM n’informaria al respecte.

Paral•lelament, cal destacar que, aquest curs, la Comissió d’Alumnes està portant a terme un treball de reflexió per cercar millores en l’àmbit dels recursos que els centres i la ciutat posen a l’abast de tots els estudiants.

Comissió d’Alumnes de Secundària d’Olot

La comissió està integrada cada per 25 estudiants dels centres educatius. Els seus membres són delegats de classe de tots els nivells, des de primer d’ESO fins a segon de Batxillerat i de cicles formatius. L’òrgan es va crear el 1999 com a entitat de representació de tots els alumnes d’ensenyament secundari d’Olot al Consell Escolar Municipal.
Tot i que formalment es tracta d’un sistema de coordinació entre delegats dels diferents centres, a la pràctica s’ha convertit en un model de participació singular per a la política local de joventut, que enllaça el sistema educatiu amb activitats i serveis de referència per als joves. La consolidació d’aquest model ha convertit la comissió en una referent estable per als joves de la ciutat alhora que ha esdevingut una via de participació en tota mena d’afers vinculats al municipi.

Al llarg dels anys, a més de portar a terme la festa dels estudiants o també anomenada la Festa de Sant Tomàs d’Aquino i la Jornada de Delegats, la comissió ha afrontat debats oberts sobre el Pla de Bolonya, ha incorporat amb aportacions pròpies al Projecte de Ciutat Educadora d’Olot, ha incidit en el Pressupost Participatiu de Joventut o ha participat en espais de debat ciutadà general.

Paral•lelament, la comissió actua com a enllaç entre la vida estudiantil de la ciutat i l’Àrea de Joventut, difonent programes i serveis entre els joves i, en sentit invers, recollint propostes juvenils.