Exposició fotogràfica “El silenci de Txernòbil” de Jorge Franganillo

Comparteix-ho amb els teus amics:

Exposició fotogràfica “El silenci de Txernòbil” de Jorge Franganillo a la biblioteca fins al 28 de novembre a la Biblioteca Ramon vidal de Besalú.

Chernóbil

La zona d’exclusió de Txernòbil és una de les regions amb major contaminació radioactiva del món. La catàstrofe nuclear de 1986 va forçar una evacuació precipitada i va deixar un paisatge apocalíptic on ja ningú podrà viure en milers d’anys, mentre no s’hagi evaporat per complet l’amenaça invisible que va escapar del reactor 4. Avui el silenci ho impregna tot.

El desastre va causar un mal irreparable l’abast del qual és encara objecte de controvèrsia. En els dies posteriors a l’accident es van alliberar enormes quantitats de material radioactiu, que es va dispersar a gran escala i va contaminar àmplies zones d’Europa i de l’antiga Unió Soviètica. Els nivells de radiació que es registren avui als voltants de Txernòbil són incompatibles amb la vida humana.

Aquesta exposició fotogràfica presenta la desoladora situació de l’àrea d’exclusió que es va establir al voltant de la central nuclear com a seqüela d’aquell dissabte fatídic. Són 16 mirades a les tràgiques conseqüències de la supèrbia humana, del desig de controlar la naturalesa i les seves forces, que volen renovar la memòria d’uns fets que no han de caure en l’oblit.

La mostra neix amb esperit itinerant, coincidint amb el Dia Internacional en Memòria del Desastre de Txernòbil, i s’inscriu en el gènere de la fotografia documental, disciplina en la qual m’he volgut especialitzar, conscient de la necessitat d’explorar les possibilitats narratives de la fotografia com a document social.

Chernóbil

Chernóbil