40a Marxa Popular de la Vall de Bianya

Comparteix-ho amb els teus amics:

40a Marxa Popular de la Vall de Bianya
Tot voltant la serra de Sant Miquel del Mont

El diumenge 8 de març de 2020 és el dia escollit per a la XL Marxa Popular de la Vall de Bianya, fonamentalment programada per satisfer als amants de la muntanya i, a més a més, donar a conèixer un altre sector del municipi. La sortida es farà des de l’Hostalnou de Bianya i es farà camí cap a l’església parroquial, romànica, de Santa Margarida de Bianya, amb la casa de la Ferreria existent al seu costat i destinada a allotjament turístic. Se seguirà després per senders de la part inferior de la serra de Sant Miquel del Mont (vessant de tramuntana), la qual s’anirà voltant en el decurs de la Marxa. Es baixarà fins a tocar la riera de Santa Margarida, en altres temps coneguda com el Cantarell, i passant per zones boscoses força denses s’arribarà al Pujant d’en Sala, que és un bon mirador de la plana que s’estén sota l’elevació on hi ha aixecada l’església de Sant Pere del Puig (dit també Despuig i Espuig), una altra de les esglésies d’origen romànic del municipi.

Es continuarà, en descens, cap al mas Llac i poc després, a no gaire distància de Plantalec, una altra coneguda casa d’aquesta zona, es trobarà el primer control. A partir d’aquí es començarà a enfilar la serra de Sant Miquel del Mont, fent ziga-zagues entre boscúries obagues, per arribar finalment a l’Espunya, una gran casa de Bianya, habilitada per a turisme rural i amb espai de càmping, des de la qual es gaudeix d’una àmplia vista panoràmica de la plana, fins més enllà de la Canya i Sant Joan les Fonts, amb les serralades que tanquen l’horitzó per la part nord i l’est. Aquí, perquè tothom es delecti amb la bellesa dels plecs muntanyencs i de la natura en general, es donarà esmorzar a tots els participants, per ajudar-los a recobrar forces i poder continuar, tot seguit, cap a la collada de la Serrota, en la part més alta de la serra, que s’anirà recorrent gairebé en línia recta, però pujant i baixant, fins a la collada de Bastons.

La capella romànica de Sant Miquel del Mont queda a ben poca distància. És un edifici molt bonic, molt ben situat, i cada any, al final de setembre, s’hi fa un aplec ben concorregut. S’hi passarà per gaudir de boniques vistes panoràmiques, tant pel nord com per la banda sud, on destaquen les planes d’Olot, de Bas i Riudaura, amb les parts muntanyoses que les separen. Aquí es trobarà el segon i darrer control, per baixar seguidament cap als Saiols, l’església romànica de Sant Andreu del Coll i el castell del Coll, que es troben dins del terme municipal olotí.

Seguint un vell camí de Bianya a Olot, es baixarà tot passant a tocar el turó de Passavent i s’anirà resseguint el faldar de la serra fins a arribar al Colomer, una gran masia que destaca enmig del paisatge pel seu característic color blanc. Hi raja una bona font, sempre ben agraïda pels qui sedegen. Queda ben a prop l’Hostalnou de Bianya i, fets els darrers metres del recorregut, s’arribarà al lloc d’acabament de la Marxa.

Tot plegat uns quinze quilòmetres, partint d’una altitud de 400 m i arribar fins als prop de 800 m de Sant Miquel del Mont, essent el tram més fort, de pujada, el de Plantalec a l’Espunya, tot fent a continuació pujades i baixades fins al punt més alt esmentat, on hi ha la capella, que ha estat sempre sufragània de la parròquia de Santa Margarida de Bianya. En aquest cimal convergeixen els límits municipis de la Vall de Bianya, Olot i Riudaura. A partir d’aquí, és a dir, de Sant Miquel del Mont, es comença la baixada. La Marxa té, en general, un itinerari de bon fer, de bona petja, que satisfarà als participants de qualsevol edat. Aquest és, si més no, el desig de tot l’equip organitzador i dels seus col·laboradors.

Bona Marxa i bona companyonia! Gaudiu plenament dels encants naturals de la Vall de Bianya i de l’hospitalitat de la seva gent!

NOTES:

– Les inscripcions es podran fer des de mitja hora abans. Durant l’itinerari es donarà esmorzar als participants.
– El preu d’inscripció és de 7 euros per participant.
– El recorregut estarà degudament senyalitzat. – L’organització no es fa responsable dels danys i accidents personals que puguin patir els participants a la Marxa.
– L’organització, en cas d’una meteorologia molt adversa, pot anul·lar o modificar la marxa. Consulteu la web de l’ajuntament www.valldebianya.cat o trucar al telèfon 972 29 09 33.

Cada participant coŀlabora als programes d’ajut a la pobresa de Càritas Garrotxa, amb 1€ de la seva inscripció.

Aquest itinerari passa per propietats privades. L’organització compta amb la autorització del propietari pel pas de
la marxa, única i exclusivament pel dia de la marxa, no en d’altres dates.