Agricultura avança en el seguiment i control de la plaga del bernat marbrejat

Comparteix-ho amb els teus amics:

En aquests moments, la nova xinxa invasora, amb la baixada de temperatures, migra cap a les cases i magatzems agrícoles buscant refugi

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i l’IRTA  continuen treballant en el seguiment, estudi i control de la plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha halys). Aquesta plaga es va detectar a Catalunya l’any 2016 a Girona i des de llavors s’ha anat estenent per diversos municipis, especialment del litoral català.

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa. És extremament polífag, és a dir, que menja una gran varietat de coses i pot causar danys en nombrosos cultius, a més de viure a costa de moltes altres espècies de plantes, arbres i arbustos, tant silvestres com als carrers i espais verds urbans. Quan arriba la tardor, busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern.

Aquest bernat desenvolupa el seu cicle anual en dues fases: la fase de primavera i estiu, en la qual s’alimenta i reprodueix a les plantes, i la fase de tardor i hivern, que és quan hiverna i no necessita alimentar-se.

Enguany, durant els mesos de juliol, agost i setembre, moment més actiu de la plaga, la major part de les deteccions de bernat marbrejat s’han localitzat a les comarques litorals de Barcelona, seguides de Girona i Tarragona.

Fins a aquest 2020 la plaga estava localitzada a l’entorn urbà, lloc on es reprodueix. Durant l’estiu d’aquest any, tècnics del DARP i de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) i també agricultors han detectat Halyomorpha halys en diferents cultius. Les deteccions confirmades han estat bàsicament en plantacions de poma, préssec/nectarina i mongeta blanca, però també se n’han detectat en pebrot, avellaner, pera, figa, cítrics, vinya, noguera, olivera, escarxofa, albergínia i tomàquet.

Presència del bernat marbrejat en els cultius
Foto: Presència del bernat marbrejat en els cultius.

Les prospeccions fetes per part dels tècnics del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura i de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) han constatat símptomes d’atac en diferents cultius que no es poden assignar de manera directa a Halyomorpha halys i no s’hi han trobat fins ara danys econòmics.

Actualment, i tenint en compte les deteccions que hi ha hagut en alguns cultius, el DARP, amb accions pròpies i amb col·laboració amb l’IRTA, està dissenyant estratègies de control amb els insecticides actualment disponibles per als diferents cultius, a més de continuar amb l’estudi de la biologia de l’insecte i el monitoreig i les prospeccions (que ens donen informació per conèixer la situació real en cada moment d’on es localitza la plaga).

Com que a partir d’ara aquestes xinxes s’introduiran a edificis habitats per a refugiar-se,  des del Departament s’ha enviat un nou escrit als ajuntaments amb informació recent de la plaga i demanant la col·laboració de comunicar la presència de l’insecte en el municipi, per conèixer la distribució de la plaga en el territori. D’aquesta manera, es podran identificar els focus més importants de la plaga i prendre accions de control en espais verds.

CONSULTA INFOGRAFIA

CONSULTA INFORMACIÓ TÈCNICA