Alerta per fortes nevades al Pirineu Occidental sobretot a partir d’aquest dimecres a la tarda

Comparteix-ho amb els teus amics:

Protecció Civil ha activat en la fase d’alerta del pla especial per nevades a Catalunya Neucat per la previsió de fortes nevades aquest dimecres al Pirineu, sobretot l’occidental. En aquesta zona es pot acumular més d’un metre de neu. En aquest sentit, el perill d’allaus augmentarà a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i per aquest motiu Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Allaucat. Davant aquest episodi de meteorologia adversa per als propers dies al Pirineu, Protecció Civil ha demanat molta precaució en la mobilitat i les activitats en zones de muntanya.

Segons indica el Servei Meteorològic, la nevada ja va començar aquest dilluns i s’ha de mantenir durant tot aquest dimarts sobretot al Pirineu Occidental, però de cara a la propera matinada i aquest dimecres s’intensificarà en aquestes comarques i també s’estendrà a altres punts del Pirineu també oriental.

La cota de neu començarà al voltant dels 700 metres i al llarg del dia anirà pujant fins als 1.200 metres. En aquesta cota es podran superar els 50 centímetres de neu i per sobre de 1800 metres es podran acumular gruixos de més d’un metre. A causa del fort vent es produirà el fenomen del torb. Segons el Servei Meteorològic, la nevada intensa es mantindrà almenys fins dijous.

Protecció Civil recomana molta prudència en els desplaçaments i les activitats a les zones de muntanya i ha puntualitzat que la neu acumulada podria dificultar l’accés a alguns nuclis d’alta muntanya, amb la qual cosa es recomana que els ciutadans també estiguin preparats a casa.

Ratxes de vent de més de 90 km/h

A banda de la neu, l’altre protagonista és el fort vent, que bufarà aquest dimarts a la meitat sud i nord del país, i la propera matinada i demà es restringirà, tot i que amb més intensitat, a les zones del Pirineu, Prepirineu i extrem sud. Les ventades fortes es mantindran com a mínim fins dijous i podran superar els 90 km/h i les comarques amb més probabilitat de vent intens són la Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya i Ripollès. També podrà ser intens al Pallars Jussà, Solsonès, Berguedà, Alt Empordà, Baix Camp, Montsià, Baix Ebre i Terra Alta. El vent bufarà de component nord i oest, i les ratxes màximes s’assoliran a cotes altes. Protecció Civil manté activada la prealerta del pla Procicat per fortes ventades.

Fort perill d’allaus

Com a conseqüència de la nevada i el fort vent, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha indicat que per demà incrementa el perill d’allaus a fort (4 sobre 5) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i marcat (3) a tota la resta del Pirineu.

Es preveu que puguin caure plaques de vent al pas d’una persona en les orientacions sud i est, i també a les obagues arrecerades. Les allaus poden caure fins i tot de forma espontània conforme vagin augmentant les acumulacions i també amb la pujada de cota prevista durant la segona meitat del dia de demà. Per aquest motiu, Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla Allaucat.

El desgel i la pluja abundant incrementaran els cabals

El Servei Meteorològic també ha emès un avís per acumulació de pluja aquest dimecres i dijous al Pirineu Occidental a les cotes més baixes de la zona. La pluja abundant afegida al possible desgel podrà fer que s’incrementi el cabals dels rius a tota la conca del riu Ebre, tant a la seva capçalera com als cursos baix i mitjà. En aquest sentit, Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Inuncat.

Els rius de les comarques de la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà podrien ser els més afectats per aquestes pluges i aquest desgel, entre aquests el Garona, la Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i els seus afluents sobretot els torrents. Protecció Civil recomana que no se circulai els propers dies a prop de les lleres i que s’extremi prudència en les activitats esportives als rius.

Protecció Civil ha demanat als municipis de la zona que segueixin l’evolució del cabal dels rius per detectar possibles nivells de perill, tant a l’entorn dels torrents i rius de muntanya com de l’Ebre i els seus afluents.

En aquests moments els cabals dels embassaments de la conca de l’Ebre són de 1.395 m3/s a Flix, 1.450 m3/s a Mequinensa, 1.400 m3/s Riba-roja i 7 m3/s a Torrassa.