Alerta per pluges que poden superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts a la demarcació de Girona

Comparteix-ho amb els teus amics:

Aturar el vehicle en cas de tempesta i allunyar-se d’elements metàl·lics i piscines en cas de llamps, les principals recomanacions

La previsió meteorològica indica que, a partir d’aquest migdia i durant la tarda, les comarques sobretot de Girona, podrien patir un episodi de pluges fortes superant els 20 litres per metre quadrat en mitja hora. Per això, Protecció Civil ha activat l’alerta del pla INUNCAT i demana extremar la precaució als ciutadans de les zones més afectades. Així, per exemple, es recomana aturar el vehicle si la tempesta enganxa el conductor al volant, o moderar la velocitat i augmentar la distància de seguretat si la pluja és intensa. També es recomana evitar els elements metàl·lics, piscines o llacs en cas de llamps i evitar passar per torrents i rieres quan està plovent, per la força que pot acumular l’aigua.

A partir d’aquest dijous al migdia i fins a mitja tarda, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu pluges que poden superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts, sobretot a les comarques de Girona, concretament a les comarques del Ripollès, Garrotxa, la Selva, Baix i Alt Empordà, Gironès o Pla de l’Estany, però també a la demarcació de Barcelona, com Osona, i a la Catalunya Central i a les comarques del Baix Penedès, la Cerdanya i l’Alt Urgell. Per aquest motiu, Protecció Civil ha activat l’alerta del pla INUNCAT.

Les pluges quedaran restringides, aquest dijous al vespre, al litoral nord i central però l’episodi de tempestes es podrà allarg fins aquest divendres al litoral central i de Tarragona. Elx xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra i ratxes fortes de vent.

Rosa Mata, cap del Servei Logístic i Operatiu Territorial, ha dit, en declaracions a l’ACN que són unes pluges molt ”benvingudes” tot i que de les tempestes sobtades no es pot aprofitar l’aigua de la mateixa manera que si plou amb moderació. Tanmateix, Mata ha destacat que els aiguats, i les pluges dels darrers dies, ja han ajudat a rebaixar el risc d’incendis a Catalunya.

Màxima precaució

Protecció Civil també demana a la població més prudència i màxima precaució davant d’aquestes possibles tempestes. A més de netejar desguassos i embornals per evitar inundacions de baixos, pàrquings i patis inferiors, recomana no aparcar els vehicles en rieres i zones inundables allà on pugui ploure.

Rosa Mata ha destacat que, en cas que la tempesta enganxi algun conductor al volant, cal aturar el vehicle i esperar que passi, ja que normalment són de durada curta. En cas que només sigui pluja intensa, Mata demana als conductors que moderin la velocitat i augmentin la distància de seguretat amb els altres vehicles.

Al carrer, Mata ha recordat que cal mantenir-se allunyat de torrents i rieres i evitar travessar cursos d’aigua perquè ”una petita làmina d’aigua pot tenir molta força” per arrossegar algun vehicle o persona. També és important evitar llocs elevats, allunyar-se d’elements metàl·lics, o amb aigua com llacs i piscines perquè actuen d’elements conductors i poden cridar els llamps en el cas de descàrregues elèctriques.