Alerten de la presència d’un insecte procedent d’Àsia a la Garrotxa

Comparteix-ho amb els teus amics:

S’ha elaborat un protocol per a fer el seguiment i, així, poder seguir l’arribada i l’establiment de la plaga als cultius

Es tracta d’un insecte d’origen asiàtic que es va detectar a Europa l’any 2007 i per primer cop a Catalunya el 2016

CONSELLS

El Bernat Marbrejat és un animal molest que danya arbres fruiters i ornamentals, a més d’altres camps.

  • Amb l’arribada del fred, busca refugi a l’interior de llocs tancats com magatzems o cases. A la primavera tornarà a provocar problemes.
  • Si en tens, no els treguis a fora, fes servir un aspirador perquè no es tornin a repartir i posa’ls amb un pot amb aigua i sabó.
  • De l’esforç de tots en dependrà que no afecti a jardins i conreus.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya està realitzant accions de seguiment i control de la plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha halys). En els dos últims anys s’ha dut a terme una prospecció d’aquest insecte invasor que ha permès determinar que, de moment, la plaga es localitza en l’entorn urbà i en àrees verdes sense causar danys aparents. En altres indrets d’Europa, on la plaga va arribar fa més anys, ja està provocant greus pèrdues en alguns cultius agrícoles.

El DARP i l’lnstitut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament, tenen previst continuar realitzant els estudis biològics, i dissenyar estratègies de lluita per a cercar els moments i mètodes més adients per al seu control. A més, el Departament ha publicat un tríptic informatiu i un pòster adreçat a la ciutadania, on s’explica la biologia de l’insecte i es demana la seva col·laboració.

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa. A Catalunya, es va localitzar per primer cop a Girona, l’any 2016. L’any 2017 es va detectar als municipis de Cornellà, Gavà, i l’Hospitalet de Llobregat. Durant l’any 2018 ja es va trobar als municipis de Bàscara, Cervià de Ter, Borrassà, Figueres, Girona, Quart, Riudellots de la Selva, Badalona, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, i Reus. A finals de setembre d’aquest 2019, s’ha observat individus en cultius agrícoles de mongetera, tomàquet, i albergínia al Baix Llobregat (Barcelona), i en poma a Ventalló (Girona). Els tècnics de sanitat vegetal han procedit a fer diferents prospeccions per a conèixer l’abast i la distribució en aquestes zones.

Durant els anys 2018 i 2019, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, en col·laboració amb l’IRTA, ha dut a terme prospeccions de la plaga. Com a resultat de la feina feta i de la col·laboració dels ciutadans a través de la plataforma Natusfera, es va poder dibuixar un mapa determinant la presència d’aquesta espècie invasora, el qual s’actualitza periòdicament. El recull de les dades de la ciència ciutadana permet conèixer l’evolució de la plaga als municipis, la seva distribució en el territori, i valorar l’impacte de la informació que rep la ciutadania.

Seguiment i accions de control de la plaga

El Departament ha instal·lat trampes de seguiment en punts on encara no s’ha detectat l’insecte, preferentment en espais verds i propers a zones productores agrícoles. Les actuacions es concentren en tres àmbits diferenciats:

Àrees verdes

Les comunicacions de la detecció d’Halyomorpha halys en àrees verdes són majoritàriament en el moment de la hibernació de l’insecte i a la primavera, quan surten de la hivernació i es dirigeixen a les plantes. Les comunicacions són mitjançant trucades telefòniques (ciutadans, ajuntaments, etcètera), fotografies pujades a l’aplicació NATUSFERA, i del resultat del seguiment realitzat pel Departament. Una vegada que es comunica la detecció de l’insecte, aquest s’identifica a través d’una mostra o fotografia, i en el cas que sigui Halyomorpha halys, s’anota en un full Excel. El tractament d’aquestes dades permet realitzar el mapa de la situació i distribució de la plaga.

Cultius agrícoles

Aquest mes de setembre s’ha trobat per primera vegada a Catalunya Halyomorpha halys en cultius agrícoles. És per aquest motiu que es considera molt important conèixer l’abast i l’afectació que aquesta plaga pot tenir en els conreus agrícoles. Per això, s’ha establert un Protocol de prospecció comú per a fer el seguiment d’Halyomorpha halys, i poder seguir l’arribada i l’establiment de la plaga en els cultius, si s’escau.

Una vegada es localitza un individu de la plaga en un cultiu agrícola, un tècnic del Servei de Sanitat Vegetal, seguint el protocol establert, es desplaça a la zona per a comprovar-ne la presència i també per a fer recomanacions als agricultors. També es facilita la informació a través de les diferents estacions d’avisos fitosanitaris, els tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), i les cooperatives de les zones afectades.

Entorn urbà

A la tardor, coincidint amb la baixada de temperatures i les pluges, els individus adults migren cap a les cases, edificis, i altres construccions buscant refugi per a passar l’hivern. Aquesta particularitat de l’insecte pot comportar una certa alarma a la població.

Mesures preventives a l’abast de la ciutadania

Com a mesures preventives és recomanable instal·lar barreres físiques, com poden ser mosquiteres a les finestres, tapar forats exteriors amb malla, etcètera. Per al seu control, es pot recollir periòdicament els insectes, i fins i tot es pot utilitzar un aspirador. Un cop s’ha capturat els insectes, s’han de treure de la bossa de l’aspirador, i s’han d’introduir en un recipient amb aigua i sabó. No és recomanable realitzar tractaments amb insecticides a les cases.