Aprovat el conveni de finançament del centre de gestió de residus de la Garrotxa

Comparteix-ho amb els teus amics:

En la sessió plenària del Consell Comarcal de la Garrotxa celebrada ahir dijous 14 de juliol ha estat aprovat el conveni de col·laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya i el Consell Comarcal de la Garrotxa per al finançament de les infraestructures de tractament de residus municipals de la comarca.

Aquest era el tràmit necessari per formalitzar l’acceptació dels catorze milions d’euros que l’Agència de Residus ha atorgat al Consell Comarcal per a finançar la creació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa, que donarà servei a les comarques de la Garrotxa i Pla de l’Estany. Es tracta d’una infraestructura que possibilitarà que els residus que arribin a l’abocador estiguin perfectament triats, optimitzant el reciclatge i evitant, així, els sobre costos que la normativa europea imposa a aquells territoris que no compleixen amb els nivells de reciclatge establerts. La proposta va ser finalment aprovada amb els vots a favor de PSC i CiU amb l’abstenció del conseller Jordi Cargol, i els vots en contra de la CUP i ERC.

Abans d’aquesta aprovació, va demanar la paraula el conseller Jordi Cargol, també alcalde de Sant Jaume de Llierca, que va voler explicar la seva abstenció en aquest punt. Cargol va manifestar el seu posicionament com a conseller, qualificant de positiva la notícia del finançament del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa, però alhora, com alcalde, va demanar diàleg i que el poble de Sant Jaume de Llierca sigui escoltat abans d’executar el projecte.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, va afirmar que “avui aprovem acceptar un finançament de catorze milions d’euros, no aprovem la ubicació (..) ja vindran els dies de debat sobre aquest tema”. Espona va agrair el suport i vot responsable del PSC i va respondre a la CUP i ERC que no tenir una planta de reciclatge seria perdre una oportunitat per continuar amb el model de gestió de residus de la comarca i del país. Va insistir que no tenir la planta, significarà pels propers anys un sobrecost de les escombraries, valorat en aproximadament 900.000 € el 2020, sobrecost que hauran d’acabar pagant els ciutadans de la Garrotxa. El president va oferir diàleg amb l’Ajuntament per parlar sobre la ubicació de la planta, una posició que havia traslladat als responsables de l’Agència de Residus de Catalunya a principis del passat mes d’abril.

Dins els punts a tractar de la Conselleria d’Educació i Joventut, va requerir especial atenció la proposta d’aprovació de l’obertura de l’expedient de contractació del servei de monitoratge de transport escolar. La consellera Mar Roca va explicar a la resta de consellers la greu situació a la que, si el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya no hi posa remei, el Consell Comarcal s’haurà d’enfrontar en el proper curs. Roca va posar sobre la taula que el model de distribució d’alumnat amb necessitats educatives específiques està en perill a Olot. Aquest sistema permet distribuir entre els diferents centres educatius de la ciutat –públics i concertats- a tots aquests alumnes i va subratllar que per poder garantir aquest model cal poder disposar de recursos per a l’atorgament d’ajuts de menjador i transport dels alumnes desplaçats. Fins ara, el finançament necessari per mantenir aquest model que fomenta la cohesió social i la diversitat en els centres provenia del Departament d’Ensenyament, però un canvi de criteri comunicat recentment fa perillar seriosament un sistema modèlic per a tot el país. El president del Consell va demanar el suport de tots els grups polítics per intentar evitar que el Departament d’Ensenyament desmantelli aquest sistema que ha obtingut excel·lents resultats tan des del punt de vista educatiu com social. Un suport al que tots els grups, de forma unànime, es van sumar.

En el torn per a la Conselleria d’Organització Interna i Assistència als Municipis, ha estat aprovada per tots els grups la compra, per part del Consell Comarcal de la Garrotxa, de tres locals a l’Avinguda Onze de setembre, número 16. Es tracta d’uns espais en planta baixa molt a prop de la seu del Consell Comarcal (a escassos vint metres) que ajudaran a pal·liar el problema d’espai que pateix l’organisme. Es preveu que en aquests locals s’hi traslladin els serveis de Turisme Garrotxa i s’adeqüi un espai de reunions. Tots els grups han valorat positivament aquest canvi d’ubicació, que permetrà una millora en les instal·lacions i, a més, donarà major proximitat i visibilitat a Turisme Garrotxa.

En l’apartat de Gestió Econòmica, la consellera Fina Surina ha presentat la proposta d’adhesió del Consell Comarcal al conveni de col·laboració que desenvolupa el Pla extraordinari d’Assistència Financera Local, signat entre la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Aquest conveni, aprovat per unanimitat, permetrà que la Diputació de Girona aporti part del finançament que la Generalitat té pendent d’abonar al Consell Comarcal de la Garrotxa.

Amb l’únic vot en contra de la CUP, també han estat aprovats els estatuts de DINÀMIG, l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa. Aquest ens, del
que formen part l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa, treballa per al creixement econòmic de la comarca i el seu desenvolupament des d’una visió global, unint sinèrgies i reforçant aliances.

Finalment, la sessió plenària s’ha tancat amb un balanç de vint-i-tres propostes aprovades i dues mocions de suport, a la querella contra l’Estat Espanyol per crims contra la Humanitat per l’afusellament, durant el règim franquista, d’alcaldes de Montagut i Oix, Sant Feliu de Pallerols i Les Preses i als ajuntaments investigats per l’Audiència Nacional i al dret a decidir.