Vídeo: Argelaguer aplega L’Enfarinada, la segona edició de la Fira de la Farina i de l’Artesania

Comparteix-ho amb els teus amics:

El proper diumenge 11 de maig es realitzarà a Argelaguer la segona edició de la Fira de la Farina i de l’Artesania, L’Enfarinada, aquest any emmarcada en les Festes del Roser de la població. Organitzen L’Enfarinada una comissió conformada per l’Ajuntament d’Argelaguer i FiraCIC de la Cooperativa Integral Catalana.

La història i el mite vinculen la població amb el passat fariner. El seu patró, Sant Damas (304-384 dC), fill adoptiu de la vila i únic papa català de la història de l’església, va ser criat per un moliner, en Màssio, que avui ha esdevingut el gegant d’Argelaguer. Pel matí, el gegant moliner amb tota la faràndula, realitzaran una cercavila pel poble. Com a novetat, enguany es presentaran els burrets fariners amb el seu ball.

L’Enfarinada sorgeix amb l’ànim de recuperar la tradició i la memòria farinera de la zona, i alhora de fomentar les activitats artesanals com a alternativa econòmica. A banda les parades d’artesania -algunes d’elles amb demostracions-, la fira comptarà amb activitats dirigides a la família, i també als professionals del món de la farina, durant tot el dia.

L’antiga Capella de Santa Anna, ubicada al centre antic de la població, reunirà les activitats organitzades pròpiament per la comissió de L’Enfarinada. Al seu interior hi haurà l’exposició “El pa: del camp a la taula” amb el recull d’instruments, fotografies, tradicions i costums del passat fariner. En aquest escenari es realitzaran el cicle de xerrades destinades als professionals de l’artesania i de la panaderia. Obrirà el cicle la xerrada “Cooperatives i suport mutu. Una alternativa real” a càrrec de la comissió FiraCIC de la Cooperativa Integral Catalana, co-organitzadora de la fira. Seguidament el Forn La Fogaina, elaboradora de pa artesà i ecològic a la Garrotxa, compartiran la seva experiència amb la xerrada “La materialització d’un somni: artesania i ecologia a l’obrador”. Tancarà aquest cicle Víctor Garcia, gerent de Triticatum, amb la xerrada “Els blats antics. Qualitats i particularitats”.

Les activitats per a la mainada també tenen un lloc rellevant a L’Enfarinada. Al matí la faràndula gegantera protagonitzarà la festa amb la cercavila i el ball de gegants, i per la tarda hi haurà Contes i poesies de la Farina, Jocs de cucanya tradicionals amb farina, i si el temps ho permet, hi haurà aixecament de globus captiu. Tancarà la fira i les festes del Roser l’espectacle teatral “Animals de Companyia” a càrrec d’Ester Solé i sota la direcció de Marilia Samper. També es podran fer passejades en burro durant tot el dia i llançament de tir amb arc a càrrec de Poligaris.
Moltes parades d’artesans amenitzaran la festa i la fira a través de demostracions i tallers. Aprendre a fer cistells, a destil•lar, o a fer ceràmica amb la tècnica rakú són algunes de les propostes dels firaires d’enguany.

La Fira comptarà amb prop de cinquanta artesans distribuïts en una àrea d’artesania i una altra d’alimentació artesanal. Entre ells es troben disciplines molt diverses: ceràmica, joieria, pelleteria, embotits i patés, formatges, sabons i ungüents, plantes remeieres, instruments musicals, nines de feltre, rellotges, làmpades, joguines de fusta, cristalls, barrets, roba infantil, llaminadures, horta ecològica i ous… Sens dubte, els productes elaborats amb farina o derivats del blat seran els protagonistes de la fira: pans i panets, pastissos, crêpes, coques, rebosteria, farines ecològiques o cervesa artesana, entre d’altres.
Així mateix, hi haurà una zona de caravaning gratuït a disposició de les autocaravanes que ens vulguin visitar durant el cap de setmana. Alhora els centres de restauració de la població han adequat els seus menús especialment per aquesta fira, fent de la farina l’ingredient principal.

PROGRAMA DE LES FESTES DEL ROSER I L’ENFARINADA
9.00 h. Obertura i inauguració de la segona edició de la Fira de la Farina i de l’Artesania l’Enfarinada, i de l’exposició “El pa: del camp a la taula”.
11.30 h. Cercavila del gegants, capgrossos, burrets i xanquers.
13.00 h. Ball de gegants amb la música de “l’Enfarinada” de Francesc Tomàs (Panxito), compositor d’aquesta tonada i músic de la població.
16.00 h. Contes i poesies de la Farina a càrrec de Pepa Contes i Montserrat Massana.
16.30 h. Xerrada “Cooperatives i suport mutu. Una alternativa real” a càrrec de la comissió FiraCIC de la Cooperativa Integral Catalana.
17.00 h. Sardanes.
17.30 h. Xerrada “La materialització d’un somni: artesania i ecologia a l’obrador” a càrrec de Forn La Fogaina, Pa artesà i ecològic de la Garrotxa.
18.00 h. Jocs de Cucanya amb farina a càrrec de Geganters d’Argelaguer.
18.00 h. Xerrada “Els blats antics. Qualitats i particularitats” a càrrec de Víctor Garcia, gerent de Triticatum.
19.00 h. Aixecament de Globus aerostàtic captiu a càrrec de “Vol de Coloms”, de Santa Pau.
20.00 h. Espectacle teatral “Animals de Companyia” a càrrec d’Ester Solé i sota la direcció de Marilia Samper.

PROGRAMA DE LA FESTA DEL ROSER D’ARGELAGUER

Més informació:

http://lenfarinada.wordpress.com/
lenfarinada@gmail.com

fira