Arquitectura efímera per reivindicar la importància de les relacions personals a diferents espais d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

‘Tant lluny, tant a prop’ és la instal·lació temporal d’un grup d’estudiants d’arquitectura que reivindica el distanciament social com una oportunitat per potenciar la cohesió social i generar més interacció. A partir de la setmana que ve s’instal.larà, de forma itinerant, a diferents espais de la ciutat.

Els estudiants del Master’s Degree in Ephemeral Architecture and Temporary Spaces (MEATS) de l’Escola Universitària de Barcelona Disseny i Enginyeria (Elisava) han dissenyat ‘Tant lluny, tant a prop’, una instal·lació temporal d’arquitectura efímera que s’ha pogut veure aquest estiu al Firalet d’Olot.

El projecte s’emmarca en la unitat que el MEATS dedica cada any a l’arquitectura d’emergència i respon a un seguit d’inquietuds i necessitats que la pandèmia i les mesures de seguretat implementades per evitar contagis de la COVID-19 han fet aflorar més que mai. En aquest sentit, els responsables del projecte han apostat per tractar la temàtica del distanciament social per mostrar com pot ser una oportunitat per a la interacció, per generar i impulsar, ara més que mai, dinàmiques de cohesió social i empatia.

En aquest sentit, el projecte proposa una sèrie de miralls sonors mòbils situats a l’espai públic que faciliten la construcció de múltiples escenaris d’interacció mitjançant lògiques pròpies del joc. És a dir: un concert on els espectadors, tot passejant, poden escoltar la música per pistes separades; un joc del telèfon gegantí; o un missatge personal transmès a través d’una plaça plena de gent són algunes de les estructures dissenyades. Per exemple i com a resultat d’aquests dissenys, ‘Tant lluny, tant a prop’ permet xiuxiuejar un secret a cau d’orella a 20 metres de distància.
Per això, ‘Tant lluny, tant a prop’ planteja noves dinàmiques de relació entre les persones i l’espai col·lectiu aprofitant la distància física com un factor per potenciar i generar relacions íntimes. És a dir, mirar de mostrar el distanciament social forçat per la pandèmia com una oportunitat per generar interacció en lloc d’aïllament.

El projecte ha estat íntegrament concebut, desenvolupat i construït pels estudiants del MEATS amb el suport dels professors Xevi Bayona, Toni Montes i Roger Paez. Així mateix, ha comptat amb el suport de l’Ajuntament d’Olot. Després de poder-se veure aquest estiu al Firal d’Olot, el muntatge s’instarà a partir de la setmana que ve a diferents espais d’Olot. A partir del dilluns 19 d’octubre i durant tres setmanes es trobarà al parc de les Mores. A continuació, es traslladarà al parc del carrer Gòdua del barri de Bonavista i, tot seguit, a la plaça Pla de Dalt.

Info: Ajunt. Olot