Arrenca el judici contra el treballador d’un escorxador de Riudellots acusat de matar un company de feina d’una ganivetada

ACN L'acusat, Xiaowei Chen (a l'esquerra), a la sala de vistes de jurats de l'Audiència de Girona.
Comparteix-ho amb els teus amics:

La fiscal demana 16 anys de presó, l’acusació 20 i la defensa vol l’absolució perquè considera que va ser un accident laboral

Un tribunal popular ha començat a jutjar Xiawei Chen, l’acusat de matar d’una ganivetada un company de feina d’un escorxador de Riudellots de la Selva l’octubre de 2012. Víctima i acusat treballaven de costat a la cinta de tallar cansalada. Segons la fiscal, l’acusat va fer una “brevíssima increpació” a la víctima perquè li envaïa l’espai i, com que no li va agradar la resposta, li va enfonsar al pit el ganivet de 15 cm que tenia a la mà. La fiscal li demana 16 anys de presó, l’acusació 20 i la defensa l’absolució perquè considera que va ser un accident laboral. Aquest matí s’ha escollit el tribunal popular i a la tarda es fa la reconstrucció dels fets. Està previst que l’acusat declari dimecres.

ACN L'acusat, Xiaowei Chen (a l'esquerra), a la sala de vistes de jurats de l'Audiència de Girona, aquest divendres 25 de setembre.
ACN L’acusat, Xiaowei Chen (a l’esquerra), a la sala de vistes de jurats de l’Audiència de Girona, aquest divendres 25 de setembre.

Aquest divendres ha arrencat el judici contra el treballador de Frigorífics Costa Brava acusat de matar d’una ganivetada un company de feina. Cinc dones i quatre homes conformen el jurat popular que haurà de jutjar els fets, que es remunten a la matinada del 23 d’octubre de 2012. Aquell dia, acusat i víctima (un jove de 30 anys originari de Costa d’Ivori) estaven treballant de costat a la cinta de tallar cansalada. Ambdós feia setmanes que treballaven plegats i feien el torn de nits. Concretament, el processat havia entrat a l’escorxador el maig del 2012.

Segons l’escrit de qualificació de la fiscal, Sandra Fagil, l’acusat sempre ocupava el mateix lloc a la cadena de producció. Al seu costat dret, Chen hi tenia la víctima. Segons recull la fiscal, no hi ha constància que abans del crim entre ells hi hagués “mala relació” o que haguessin protagonitzat “baralles o discussions”.

Aquella nit, poc després d’un quart de tres de la nit, l’acusat va fer una “brevíssima increpació” a la víctima perquè, segons sosté la fiscalia, li estava “envaint el seu espai de feina”. El detonant del crim va ser que al xinès no li va agradar la resposta que li va donar el seu company de feina i, per això, de manera “totalment sorpresiva” i sense que el jove de Costa d’Ivori es pogués defensar, el processat li va donar una “estocada” al pit amb el ganivet que tenia a la mà i que usava per tallar carn.

El processat va enfonsar el ganivet de 15 centímetres al tòrax de la víctima, provocant-li la mort pràcticament a l’instant. Llavors, va marxar i se’n va anar als vestidors on va deixar la roba i també els seus objectes personals (incloses les claus del cotxe que tenia aparcat a fora) i va marxar a peu. Els Mossos els van detenir poc després mentre caminava per la carretera que està a tocar de l’escorxador.

Penes de presó de fins a 20 anys de presó

La fiscal demana 16 anys de presó per un delicte d’assassinat. En matèria de responsabilitat civil, sol·licita una indemnització global de 240.000 euros per als familiars de la víctima. La víctima té una filla de 4 anys que viu amb els seus pares a Costa de Marfil. Els avis són els tutors de la nena ja que la seva mare) és morta. També té un germà a Salt. D’aquests diners, 200.000 són per a la filla, 30.000 són per als pares i els 10.000 restants, per al seu germà.

L’acusació considera, però, que aquesta quantitat l’han de satisfer l’acusat i la companyia d’assegurances Zurich, com a responsables civils directes. De manera subsidiària, també reclama que l’empresa Frigorífics Costa Brava hagi de pagar.

L’acusació particular també el considera autor d’un delicte d’assassinat i eleva la petició de presó fins als 20 anys.

En canvi, per a la defensa, el processat és innocent. Segons el seu escrit de conclusions provisional, es tracta d’un accident laboral i, per tant, no es pot reclamar cap responsabilitat penal a Chen. Segons l’escrit, l’acusat estava deprimit perquè feia poc se li havia mort el pare i també patia estrès perquè treballava de nits i estava buscant una altra feina.

La defensa també posa de manifest que Chen no té cap mena d’antecedents, que tenia una relació “amistosa” amb la víctima i que és pare de dos fills (un dels quals va néixer poc després d’ingressar a presó). A més, apunta que la víctima estava “mortificada” per la feina i que, per raons que es desconeixen, consumia metadona.

En l’escrit, també recull que l’empresa no forma en matèria de riscos laborals els seus treballadors ni tampoc els fa testos psicològics a l’hora de donar-los la feina.

Per a la defensa va ser un accident laboral

Segons la seva tesi, els fets van ser accidentals i, per tant, es tracta d’un accident laboral. La defensa apunta que aquella nit hi va haver una acumulació de peces de carn a la cinta i això obligava a treballar més ràpid. Un ritme que, segons apunta l’escrit, la víctima no podia resistir “pel consum de la metadona” i que va provocar que fins a dues vegades envaís l’espai on treballava l’acusat.

La defensa sosté que els dos homes estaven sobre una reixa que estava inclinada i bruta amb trossos de carn que queien a terra. També manifesta que els dos homes disposaven de “poc espai per treballar amb seguretat”. A més, subratlla que, en la segona ocasió, la víctima va desplaçar-se “intencionadament” fins on era el treballador xinès i que, amb el contacte, el processat va perdre l’equilibri. A resultes d’això, va fer un “moviment reflex” amb el braç dret -on hi tenia el ganivet- que va acabar clavant-se “de manera accidental” en el tòrax del jove de Costa d’Ivori.

Per tot plegat, la defensa demana l’absolució de Xiawei Chen. A més, argumenta que l’home està “molt afectat” per l’incident i que ha anat fent petits ingressos econòmics a la família del jove.

Aquesta tarda la comitiva judicial es desplaçarà fins a l’escorxador de Riudellots de la Selva per fer una reconstrucció dels fets. Segons el guió, la declaració de l’acusat no serà fins el 30 de setembre a la tarda. L’1 d’octubre al matí entregaran l’objecte del veredicte al jurat, que es retirarà a deliberar. Girona (ACN).