Arrenca la setena edició de l’Escola de Pastors de Catalunya amb 14 nous alumnes

ACN Un alumne de l'Escola de pastors amb el seu gos.
Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Escola de Pastors de Catalunya ha iniciat aquest dilluns la setena edició. El curs ha començat amb un grup de 14 persones que provenen de tota Catalunya: 5 dones i 9 homes. La novetat d’aquest any és que la majoria dels alumnes orienten la seva formació a la producció lletera i formatgera (principalment d’oví o cabrum) i d’altres, també, ho orienten a la producció càrnia. Durant aquest set anys ha format a més de 100 persones de tota Catalunya. Finalitzades les 6 primeres promocions més del 64% (53 alumnes) dels estudiants estan vinculats a l’activitat agrària: iniciant projecte propi, treballant per altri o fent de pastors de muntanya. Només el 29% no continuen.

ACN Un alumne de l'Escola de pastors amb el seu gos.
ACN Un alumne de l’Escola de pastors amb el seu gos.

La dificultat d’accedir a terres, però, és el principal escull. L’Escola de Pastors afirma que ”avui que també encetem un nou període de la PAC (Política Agrària Comunitària) i que s’ha publicat la nova DUN (Declaració Única Agrària) es fa més evident el suport explícit que necessita aquest col·lectiu entorn aquesta problemàtica”.

La majoria dels alumnes no provenen de pagès ni són propietàries, això fa que sigui difícil trobar finques suficientment grans per iniciar el seu projecte amb ramaderia, afegeixen des del centre.

Resultats de l’Escola

Des de l’Escola es fa un seguiment i avaluació continues del camí que han emprès els alumnes. La majoria d’aquestos tenen la intenció de portar a terme un projecte propi amb el que això comporta: cerca de terres per a instal·lar-s’hi, inversió i ramat.

L’Escola de Pagesia i Activitat Pastoral des del seu inici l’any 2009 ha rebut 271 sol·licituds d’admissió (en 7 edicions). D’aquestes, s’ha seleccionat un total de 116 alumnes que han rebut la formació obligatòria de l’escola reconeguda pel Departament d’Agricultura, l’Escola de Capacitació Agrària del Pallars i l’Associació rurbans.

Han participat un total de 123 explotacions de tot el país que fan el paper de tutors, incloent les pastures de muntanya. El model d’explotació que se selecciona mira de respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional o ecològica, de gestió familiar i on s’hi arribi a fer una transformació i venda directa del producte.

La incidència de l’Escola de Pastors al món de la pagesia no podem dir que sigui menor, ja que de les 83 persones que ha finalitzat el curs durant els darrers 6 anys, 53 (un 64 %) ja estan treballant de pagès o bé portant a terme el seu propi projecte o bé treballant per altres pagesos. Afegits a aquests, 6 persones més (7%) estan en procés de crear el seu propi projecte vinculat a la ramaderia ecològica. I els 24 restants (29%) que finalitzaren el curs no continuen amb l’activitat.

(ACN)