Arriba a Olot el Campament Internacional de Dansa FRÀGIL

Comparteix-ho amb els teus amics:

Arriba a Olot el Campament Internacional de Dansa FRÀGIL

Es tracta d’un laboratori experimental de dansa amb modalitat digital on participen adolescents de 13 a 21 anys de Forbach, St.Nazire, Saarbrücken, Saarlouis, Bad Kreuznach, Giro, Tragu Jiu, Sarajevo i Espanya. Es realitzarà a l’Espai Gestalt Olot del 5 al 19 de juliol amb caps de setmana lúdics, actius i reflexius.

El projecte Passagen va ser iniciat i llançat en 2013 per Heiner Buchen, des de Saarbrücken, Alemanya.

Un cop a l’any es porta a terme un campament de dansa, en què es reuneixen joves i adults participants de cinc països diferents. Els participants viuen junts al campament durant dues setmanes. Dirigit per un equip de coreògrafs internacionals, tallers de dansa i contingut reflexiu, es desenvolupa una peça teatral de dansa de llarga durada.

Les idees bàsiques importants de el projecte són crear un lloc de trobada intercultural, commemorar el passat europeu, reflexionar críticament sobre el present i inspirar un futur europeu comú. La dansa urbana serveix com un mitjà i com un idioma universal que connecta a les persones a través de les fronteres nacionals i les barreres de l’idioma. Els campaments de ball tenen lloc alternativament en llocs importants de la història europea. Les peces de teatre de dansa resultants, per tant, estan estretament entrellaçades amb la història dels seus llocs d’origen. L’estrena té lloc en el lloc d’origen. Una represa i una segona actuació de la peça generalment es porta a terme a l’any següent com a part de Perspectives: el festival de cultura germano-francès a Saarbrücken.

Amb els anys, nombrosos joves han participat com a ballarins en els projectes Passagen. Alguns d’ells són allà des del principi, altres ex participants ara són coreògrafs de les peces de ball. No obstant això, tots ells són i segueixen sent part del conjunt internacional de dansa juvenil “Sense veu”.

“Sense veu” es veu a si mateix com un col·lectiu de ball obert, que ara inclou a més de 60 joves i adults joves d’Alemanya, França, Romania, Bòsnia i Espanya.

A través de la dansa, el conjunt dóna veu a tots aquells que van haver de romandre en silenci en la història d’Europa i a aquells que encara no poden ser escoltats avui.

A causa de la Pandèmia actual causada per l’anomenat Corona Virus, s’han vist obligats a repensar el projecte, ja que aquest any no es pot portar a terme com ho han fet fins ara. No es podrà fer el campament conjunt que havien plantejat a Nantes. Ara més que mai volen mantenir-se en contacte amb els companys de Bòsnia i Erzegovina, Romania, Espanya i França per poder seguir treballant conjuntament, per una vida millor. És per això que s’ha modificat la modalitat de treball de tal forma, perquè no sigui necessari haver de viatjar. Tots els joves tindran la possibilitat de participar des de casa o en un grup format en el seu país, en el cas d’España, es centra a Catalunya i en concret a Olot, les inscripcions del qual, encara estan obertes, amb un format presencial, on les persones participants, gaudiran de les classes online amb grup d’aquest gran laboratori digital transnacional, contribuint així a la preparació del projecte de Dansa Teatre de l’any vinent a Nantes, amb els participants que començaran la investigació aquest estiu.. A la fi dels 14 dies es realitzarà un film amb totes les imatges grabades, dels diferents participants d’arreu del món. El qual es podrà veure projectat a la Ciutat d’Olot, el primer cap de setmana d’agost.

De què es tracta el projecte de dansa-teatre d’aquest any i del proper?

El projecte se centra en tres qüestions urgents. La foto de la Terra, presa pels astronautes de l’Apol·lo 8 el dia 24. Desembre de 1968 en el seu vol al voltant de la lluna, és una de les imatges més emocionants de la humanitat. Per primera vegada la gent va veure el limitat, l’únic i fràgil que és el petit diamant blau que sura en la foscor de l’univers. La màgia que aquesta imatge difon no ha pogut evitar que la gent segueix destruint la terra, el seu clima i la vida en ella. Cada vegada és més evident que estem enmig d’una catàstrofe ecològica. Fins i tot la pandèmia del Covid-19 ens mostra de forma dramàtica en la nostra vida quotidiana i personal, el vulnerable que és la vida humana al nostre planeta. Cada vegada és més evident que hi ha una connexió entre la crisi ecològica i la pandèmia de Covid-19 . Tots dos fenòmens són, per tant, indicadors d’una relació “malalta” entre l’home i el medi ambient.

La segona dimensió del contingut està connectada amb un petit dibuix a l’oli de Paul Klee i de el filòsof Walter Benjamin. Aquesta pel·lícula titulada “Angelus Novus” es va convertir en una impressionant imatge que convida a la reflexió per a Benjamin. En l’àngel reconeix l’àngel de la història, que mira fixament les ruïnes de la història amb els ulls ben oberts i les ales desplegades. Vol parar i posar fi a la destrucció. Però una tempesta que bufa des del paradís l’impulsa d’esquena a el futur. Aquesta tempesta es diu progrés. El “Angelus Novus” inspirarà els nostres processos de reflexió tant des de la paraula com des de la dansa.

Una tercera dimensió, que es relaciona amb l’Angelus Novus”, està vinculada a la ciutat francesa de Nantes, el lloc del nostre projecte de l’any vinent. La ciutat va ser fundada al segle XVIII per un florent comerç d’esclaus, a la ciutat portuària més important de França. Prop de la meitat dels vaixells d’esclaus francesos van sortir de Nantes per portar gent a les colònies franceses. Al Quai de la Fosse, el desembarcador dels vaixells d’esclaus i lloc central del terror, es va inaugurar en 2012 un monument a l’abolició de l’esclavitud. Ens recorda el patiment de milers de persones que van ser tractades de forma inhumana. Aquest és només un exemple de la pensada de domini europeu que forma la base per al saqueig global més eficient de la terra.

El planeta blau, l’Angelus Novus i la colonització formen les coordenades de el projecte per traçar la destructiva cultura dominant d’Occident i seguir e seu rastre històric, econòmic, cultural i psicològic.

En la seva pàgina web www.ohnestimme.com es poden veure els diferents espectacles que han realitzat anys anteriors així com la informació per poder-hi participar enguany. Un projecte que ens acosta al batec de la terra, a la reflexió i a la transformació social. Des d’aquí, us conviden a seguir aquest batec i a inscriure’t si així ho sents. Les inscripcions resten obertes fins dissabte dia 3 de Juliol.

Comparteix-ho amb els teus amics: