Arriben a les discoteques substàncies psicoactives de disseny que encara no són il·legals

ARXIU ACN / SEGURA, ROGER - ACN Aglomeració de joves britànics a les portes d'una discoteca de Salou, la passada edició del Saloufest.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Només en el darrer any han aparegut 348 Noves Substàncies Psicoactives (NSP). Són drogues sense nom que els traficants sintetitzen a partir de precursors químics que encara no estan prohibits. Les venen sota noms antics -com ara ‘èxtasis’ o ‘cristal’- a clients que busquen “una alteració euforitzant” del seu cos per rebre un “vigor” que els faci aguantar una nit de festa. Però són una altra cosa, explica a l’ACN el cap de Crim Organitzat dels Mossos d’Esquadra, Toni Rodríguez. Quan les detecta, la policia difícilment pot detenir els traficants perquè l’anàlisi del laboratori no coincideix amb el patró de cap droga prohibida. És un fenomen “complex”, la legislació està obligada a “agilitzar-se molt”.

ARXIU ACN / SEGURA, ROGER - ACN Aglomeració de joves britànics a les portes d'una discoteca de Salou, la passada edició del Saloufest.
ARXIU ACN / SEGURA, ROGER – ACN Aglomeració de joves britànics a les portes d’una discoteca de Salou, la passada edició del Saloufest.

Les patrulles dels Mossos d’Esquadra a vegades intervenen al carrer drogues que escapen a les anàlisis que fan els científics del cos policial. Inclús si els traficants les estaven venent assegurant que es tractava de “speed, èxtasis, cristal o metamfetamina”, resulta quasi impossible condemnar-los perquè no es pot acreditar que estiguessin distribuint una substància prohibida.

On està el truc?

Es tracta de NSP, Noves Substàncies Psicoactives, drogues de síntesi elaborades íntegrament en laboratoris. Han estat creades fent servir precursors químics que encara no estan fiscalitzats i l’estructura resultant de la substància no es correspon amb la d’una droga prohibida. Són drogues sense nom científic, ni comercial. L’Instituto Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses n’ha detectat 348 durant el darrer any.

El sotsinspector Rodríguez explica que precisament per aquesta absència de nom, els traficants opten per distribuir-les assegurant que es tracta de substàncies que ja existeixen i els consumidors coneixen (com ara l”speed’ o l’amfetamina). Ho fan de manera exploratòria i per comprovar quina èxit tenen.

És un procés comparable amb el llançament comercial d’un producte al mercat legal, aquestes substàncies no tenen “cap patent”. “És un tema molt complex”, subratlla Rodríguez, que obliga a “agilitzar-se” molta a la legislació que fiscalitza les drogues. Sense un catàleg de substàncies prohibides ben actualitzat, no resulta possible perseguir els traficants. “Fins llavors, es pot intervenir la substància per treure aquella partida en concret de la via pública, però la resposta penal és molt difícil que es produeixi”.

Les organitzacions criminals que estan escampant aquestes drogues sintètiques de nova generació ho fan comptant amb els laboratoris que les produeixen. La via per vendre-les sovint pot ser directament per internet i en obert. Als webs “defensen la legalitat del producte”, subratllen que els efectes que provoquen “són similars als de les drogues il·lícites” i afirmen que els seus components “no són tan nocius”.

A diferència de la majoria de les drogues, que tenen un origen natural i han estat seleccionades pels efectes que el pas dels anys han permès descobrir que provoquen a l’organisme, aquestes noves substàncies ja han estat creades per generar aquesta reacció en el cos. Els laboratoris treballen amb combinacions químiques que en ser consumides causaran una reacció “euforitzant” en el client (o també deprimiran el seu sistema nerviós, si es busca l’efecte contrari).

A la Xina es compren les majors quantitats d’efedrina i d’altres precursors químics. “També és un productor important”. Al conegut com el “triangle d’or”, que formen els països de Laos, Cambodja i Myanmar, es concentra una gran part de la producció de NSP. També a la costa oest d’Àfrica s’estan descobrint punts per a la seva síntesi.

És un fenomen “recent” i els esforços policials a escala mundial se centren ara en intentar entendre’l per combatre’l.