ARTICLE D’OPINIÓ: Política d’habitatge? Se l’espera

Comparteix-ho amb els teus amics:

Política d’habitatge? Se l’espera

L’aprovació per unanimitat de la moció per a la redacció d’un nou Pla Local d’Habitatge (PLH) que la CUP vam presentar al ple d’Olot demostra que la manca de política d’habitatge durant els darrers mandats a la nostra ciutat. Durant el passat mandat, la CUP i altres formacions de l’oposició vam presentar un total de 14 mocions vinculades a habitatge, de les quals 8 es van aprovar i que demanaven garantir el dret a un habitatge digne, crear un registre de pisos d’ús turístic, inventariar la situació dels habitatges i locals comercials, aconseguir pisos de lloguer social i demanar la gestió municipal dels pisos propietat de la SAREB. D’aquestes mocions aprovades, encara a hores d’ara no sabem què s’ha fet efectiu, però preveiem que poca cosa ja que les paraules del regidor d’habitatge durant el ple donaven a entendre que no se’n surten a l’hora d’actuar sobre els grans i petits tenidors.

Els problemes d’habitatge a la nostra ciutat venen de lluny; ja ho tenia clar el Pla Local d’Habitatge (2010-2016), quan en l’estudi previ Olot: anàlisi del parc i les seves situacions d’ús anòmal (2009) parlava de 1.355 edificis que necessitaven ascensor, 65 edificis eren ruïnosos i hi havia situacions d’infrahabitatge; finalment, recomanava, parlant del barri vell, que calia “aprofundir físicament en la situació real del parc d’aquestes zones del municipi, per tal d’incidir en la millora del seu parc”, anàlisi que encara no s’ha acabat de realitzar.

L’actualització del PLH ha de servir per recollir tota la informació que s’ha anat elaborant fins ara, definir quina estratègia cal seguir a partir d’ara i incorporar totes les situacions i circumstàncies que s’han produït, com ara el fenomen dels pisos turístics, la definició de l’infrahabitatge i els nous marcs legals, com la llei 24/2015 i, sobretot, el decret 17/2019 de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Per a nosaltres, aquesta actualització s’ha de fer de forma participada i consensuada amb tots els partits de l’Ajuntament i tots els actors implicats, des de la PAH Olot fins als API i constructors.

Però, paral.lelament, cal reforçar l’Oficina Local d’Habitatge amb personal tècnic i recursos econòmics destinats a tirar endavant mesures d’urgència que posin en el mercat pisos de lloguer a preus assequibles (durant el 2018, els lloguers a Olot van pujar un 11%); això també ha de passar per un acord local per regular el preu dels lloguers: hem de poder acordar amb els propietaris i els seus representants el preu màxim per als lloguers i oferir garanties que aquests lloguers es pagaran i les propietats es respectaran. Per fer-ho, calen recursos econòmics, que ara mateix es prioritzen per a altres projectes; per això, som molt crítics amb els recursos econòmics que l’Ajuntament destina de forma directa a l’equipament de l’Espai Cràter i als altres recursos públics que s’han anat a buscar per finançar-lo; pensem que l’Ajuntament ha de prioritzar l’habitatge a l’hora de destinar-hi recursos i d’anar-ne a buscar.

Sabem que no és fàcil, que hi ha molts elements en contra (l’actitud bel.ligerant dels tenidors, la manca d’eines legals efectives, la manca de recursos tècnics i econòmics…), però només essent valents, plantant cara amb eines i recursos, posant-hi recursos públics i mobilitzant recursos privats, podrem fer front a l’emergència habitacional que té la nostra ciutat. Des de la CUP Olot volem treballar colze a colze amb l’equip de govern per revertir aquesta situació, però també estem vigilants perquè tots els acords d’aquesta i d’altres mocions es compleixin.

CUP Olot

Comparteix-ho amb els teus amics: