Atenció a les 26 poblacions de la conca del Ter per perill de desbordament imminent en les properes hores

Comparteix-ho amb els teus amics:

El conseller Buch, que ha recordat que “el 012 serà operatiu durant tota la nit per a trucades informatives i demanem que es deixi lliure el 112 exclusivament per a trucades d’emergència”

Davant les “mesures excepcionals” que ha pres el Govern de forma preventiva de confinar o reallotjar els veïns de 26 poblacions de la conca del Ter.

Els 26 municipis són: Amer, Anglès, Bescanó, Bordils, Celrà, Cervià de Ter, Colomers, Foixà, Flaçà, Girona, Gualta, Jafre, Osor, Salt, Sant Gregori, Sant Joan de Mollet, Sant Jordi Desvalls, Sant Julià de Ramis, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Sarrià de Ter, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort, Verges, Cellera de Ter i Tallada d’Empordà.

La previsió per les properes hores és un nou front de precipitacions que pot ser intens

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la previsió per les properes hores és un nou front de precipitacions que pot ser intens i afectar sobretot les comarques de Girona.

D’acord amb les prediccions de l’Agència Catalana de l’Aigua i del Servei Meteorològic de Catalunya, les pluges previstes i el desembassament de Susqueda fa previsible assolir un cabal màxim de fins a 1.300 metres cúbics per segon al riu Ter aquesta nit aigües avall dels embassaments.

Per aquest motiu:

 • Es demana als municipis que a la zona inundable no hi hagi població a les plantes inferiors dels edificis situats en zona inundable.
 • Cal, per tant, que pugin a plantes superiors segures per passar-hi la nit.
 • Si no es considera segur consulti amb el seu municipi on es troba el punt d’acollida habilitat per l’Ajuntament.
 • Si té dubtes sobre si el seu domicili es troba en zona inundable, truqui al seu Ajuntament.
 • Recordi agafar els medicaments que necessiti, les claus de casa i la seva documentació personal.
 • En cap cas intenti moure el seu vehicle de lloc de nit i matinada ni retirar cap objecte del seu domicili si hi ha entrat aigua.
 • En cap cas baixi a plantes subterrànies.
 • La Generalitat ha habilitat també el 012 per consultes referides al dispositiu de seguretat i emergències.
 • La resta de la població a la demarcació de Girona que no es trobi en aquestes zones inundables ha de quedar confinada tota la nit fins nova ordre demà al matí.

 Hi ha 26 poblacions afectades. S’està coordinant el dispositiu des del CECAT de protecció Civil amb enllaç al centre de coordinació desplegat a Girona per les tasques operatives d’acompanyament o rescat que siguin necessàries

 Altres incidències:

Des de l’ACA es manté un especial seguiment dels rius Tordera, Muga, Fluvià, Ter, Onyar, Besòs, Llobregat i Daró.

Aquesta tarda s’han realitzat desallotjaments preventius a Massanes i a Tordera per la proximitat a les zones de risc. Uns 300 veïns de la urbanització Riuclar de Massanes han estat desallotjats, i s’ha habilitat el pavelló d’Hostalric. En aquest desallotjament hi ha treballat Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i Creu Roja. Al pavelló hi ha anat una quarantena de persones, i la resta ha anat a casa d’amics i familiars.

Al municipi de Tordera, l’Ajuntament en coordinació amb Protecció Civil i la Policia Local també han desallotjat unes 170 persones de les zones de risc. Del total de desallotjats, 25 passaran la nit a l’escola Vedruna, que ha posat a disposició les seves instal·lacions. Els veïns que ahir van ser desallotjats a Hostalric, avui tampoc han pogut tornar a casa seva.

Pel que fa a la incidència amb la potabilitzadora de Palafolls, a la tarda els treballadors hi han pogut tornar, i s’ha confirmat que ja es podria garantir el subministrament d’aigua potable als veïns.

Protecció Civil aconsella:

 • No romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.
 • No deixeu tampoc els cotxes aparcats en zones inundables o torrents, encara que estiguin secs.
 • No intenteu travessar mai, ni a peu ni amb vehicle, zones amb acumulació d’aigua, inclòs l’entorn urbà, ni ponts on l’aigua estigui prop de la via.

Trucades al 112 i serveis dels bombers:

El telèfon d’emergències CAT112 ha rebut un total de 13.271 trucades (10.138 incidents) pel temporal.

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant intensament, tot i que la pluja ha donat una petita treva,  arreu de Catalunya pels problemes causats pel temporal. Des de les 14 hores i les 20 hores d’aquest s’han rebut  443 avisos. Així, des de l’inici de l’episodi diumenge al vespre s’acumulen un total de 7.153 avisos

Per regions d’emergències (total episodi des de diumenge i fins les 20h):

 • R.E. Girona: 868
 • R.E. Metropolitana Nord:  2.800
 • R.E. Metropolitana Sud: 2.309
 • R.E. Centre: 227
 • R.E. Lleida: 200
 • R.E. Tarragona: 482
 • R.E. Terres de l’Ebre: 267

Es continuen atenent serveis derivats de l’episodi com esgotaments, revisions i inspeccions, retirar arbres o mobiliari urbà… També s’ha donat suport, amb tres dotacions terrestres i l’helicòpter de rescat, al desallotjament preventiu de la urbanització Riuclar de Massanes.

Per la resta de serveis, destacar que a Torroella de Fluvià (avís 18.27h) els Bombers, que han desplaçat un dotació, han rescatat un home que demanava ajuda des de l’aigua agafat d’un arbre al costat de la GiV6217 pk 1’9. L’ha atès el SEM. A Sant Pere Pescador, a les 17.05h, s’ha rebut l’avís que un dipòsit de gas propà, pràcticament submergit a l’aigua pel desbordament del riu Fluvià, fuitava. Fins al lloc s’han desplaçat 8 dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre les quals hi ha submarinistes dels GRAE, a més d’efectiu dels Mossos d’Esquadra i tècnics de la companyia. Com a mesura preventiva s’han desallotjat una vintena de veïns que s’han traslladat al Centre Cívic.

S’ha aturat la recerca del mariner desaparegut a Palamós. Demà a les 9h es farà una nova reunió i està previst fer, ja amb submarinistes, recerca en profunditat i superfície. Se submergiran quan el vaixell (des d’on va caure) marxi, perquè té els motors en marxa i impossibilitat que els submarinistes puguin treballar

Els GRAE també s’han activat per rescatar un cavall que ha quedat atrapat envoltat d’aigua, en desbordar-se el Tordera, en una illeta, al camí de Mosqueroles, a Santa Maria de Palautordera . Activades 4 dotacions dels Bombers.

Pel que fa a la recerca de l’home que va caure al mar a Palamós, s’ha aturat quan s’ha fet fosc. Demà al matí està prevista una reunió de coordinació per valorar i analitzar la situació i decidir el pla d’actuació.

Protecció Civil de la Generalitat manté actiu el dispositiu especial al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, per la resolució d’incidències amb presència dels cossos d’emergències, gestors d’infraestructures i serveis bàsics i contacte amb els Ajuntaments i Consells Comarcals.

La companyia Endesa ha informat que hi ha uns 17.000 abonats afectats sense llum repartits en diversos municipis.

Al llarg de tot el dia, Renfe ha informat de nombroses incidències a la xarxa ferroviària de les línies del Maresme, Vallès Oriental i Osona derivades del fort vent, la pluja i l’onatge dels darrers dies.

Afectacions en l’àmbit educatiu

Per tal d’evitar desplaçaments, s’ha decidit recomanar que els centres educatius de les comarques del Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany, l’Alt Empordà, el Baix Empordà i també el Ripollès i la Garrotxa, es mantinguin tancats demà dijous.

Assistències mèdiques:

El Sistema d’Emergències Mèdiques ha realitzat, fins el moment, un total de 71 assistències sanitàries a causa del fort vent. D’aquestes, 62 han requerit trasllat sanitari i dues han resultat ferides greus.

Incidències viàries:

Segons el Servei Català de Trànsit, hi ha 65 trams afectats de la xarxa viària catalana pel temporal Glòria, 37 dels quals tallats.

Demarcació de Barcelona: 19 trams afectats per inundacions, esllavissades o obstacles a la via, dels quals 12 tallats

Demarcació de Girona: 35 trams afectats per inundacions, esllavissades o obstacles a la via, dels quals 21 tallats

Demarcació de Lleida: 8 trams afectats especialment per nevades, dels quals 3 carreteres tallades

Demarcació de Tarragona: 3 trams afectats per inundacions, esllavissades o obstacles a la via, dels quals 1 via tallada