Atraccions aèries, troupes i gran presència d’artistes asiàtics, trets principals del 5è Festival del Circ de Figueres

Nerea Guisasola: Un instant durant la presentació de la programació del 5è Festival Internacional de Circ de Figueres.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Han començat les reunions perquè la ciutat es converteixi en la capital mundial del circ el 2018

Nerea Guisasola: Un instant durant la presentació de la programació del 5è Festival Internacional de Circ de Figueres.
Nerea Guisasola: Un instant durant la presentació de la programació del 5è Festival Internacional de Circ de Figueres.

ACN Figueres .- A dos mesos de l’inici del 5è Festival Internacional del Circ de Figueres ja s’han venut més de 14.000 de les 30.000 entrades disponibles. Unes xifres que mostren la potència d’aquest certamen que enguany acollirà 82 artistes d’onze països diferents i 22 atraccions inèdites a tot Europa mitjançant les quals es representaran 17 disciplines circenses, algunes d’elles innovadores com el doble cercle aeri creuat o cadenes aèries. La programació d’enguany aposta per les atraccions aèries i destaca per la gran quantitat de troupes – números grupals de fins a 17 artistes- i el predomini d’artistes asiàtics procedents de Corea del Nord, Mongòlia, Xina o Taiwan. D’altra, també s’ha donat a conèixer que ja han arrencat les reunions perquè la ciutat pugui convertir-se en la capital mundial del circ el 2018.

Figueres tornarà a ser la capital mundial del circ entre el 25 i el 29 de febrer. Durant quatre dies la ciutat acollirà la 5a edició d’aquest certamen que ja s’ha consolidat com el segon millor festival d’Europa – darrere del de Montecarlo (Mònaco) que té 40 anys d’història – i es troba entre els cinc millors del món. Amb un pressupost d’uns 600.000 euros, hi competiran 82 artistes d’onze països diferents. En concret, alguns dels participants mai abans havien sortit del seu estat d’origen com és el cas dels funàmbuls del National Circus of Pyongyang de Corea del Nord o els Vardanyan brothers que fins ara només havien actuat a Armènia i Rússia. D’altres procedents de Perú, Taiwan o Armènia actuaran per primer cop a la capital de l’Alt Empordà.

En total s’oferiran 22 atraccions totalment inèdites a Europa – algunes d’elles premiades en altres festivals internacionals com el de Moscou, Odessa o Wuhan- i es representaran 17 disciplines circenses. Enguany, tal i com ha detallat el director del festival, Genís Matabosch, la programació està marcada per tres aspectes claus. D’una banda, l’aposta per les atraccions aèries (7) amb la qual volen aprofitar la nova carpa diàfana, amb visió perifèrica i sense columnes que es va estrenar l’any passat. En segon lloc, la gran quantitat de troupes – grups circenses d’entre 4 i 17 membres- que ofereixen set espectacles i, per últim, la gran presència d’artistes procedents del continent asiàtic. En concret, 51 dels 82 artistes provenen d’aquest continent, principalment de Corea del Nord, Mongòlia, Xina o Taiwan.

Més de 14.000 entrades venudes

“Hem fet una recerca intensa, hem viatjat molt arreu del món per buscar les millors atraccions que mai s’haguessin vist a Europa i portar-les aquí”, ha detallat Matabosch qui s’ha mostrat “agraït” davant la fidelitat del públic. “A dos mesos del festival ja hem venut més de 14.000 entrades, gairebé el 50% de l’aforament disponible i sense que els espectadors coneguessin la programació. Això no ho fa cap festival de circ de l’estat”, ha remarcat durant la presentació dels espectacles del certamen que s’ha fet aquest dijous 17 de desembre al Col·legi d’Arquitectes de Figueres. Un fet que, segons el director, mostra “el gran potencial, la identitat excepcional” i la importància d’aquesta mostra que ha situat Figueres dins del panorama circense mundial. A més, segons els organitzadors, ja hi ha un bon nombre de reserves en els diferents hotels que col·laboren amb el festival.

A grans trets, aquesta cinquena edició comptarà amb disciplines aèries innovadores com el doble cercle aeri creuat de la mà del Duo 2-Zen-0 de Canadà, les cintes aèries o les cadenes aèries del Duo Volkov, format pels germans Zapashny, una atracció que es va confirmar fa menys de dos dies. “Un dels dos integrants, la noia, va caure al buit mentre participava en un altre concurs però, finalment, ens han comentat que s’ha recuperat i que podrà actuar a Figueres”, ha assenyalat el director. Dins d’aquesta secció també destaca l’espectacle de cercle aeri de Yulyia Stetsenko d’Ucraïna, d’una gran dificultat.

Paral·lelament, dins d’aquesta disciplina, Matabosch també ha destacat un altre de les atraccions que porta el National Circus of Pyongyang de Corea del Nord on un grup de funàmbuls actuaran a més de nou metres d’alçada, sense cap mecanisme de seguretat. “És la primera vegada que surten del seu país, és al·lucinant la precisió i la tècnica que tenen”, ha destacat el director.

A part també es podran veure altres disciplines com equilibris amb el cap, equilibris en monocicle, perxes volants, contorsions amb equilibris, acrobàcies, espectacles amb cercles, hula hoops, malabars o l’alegria i les bromes dels pallassos Paquín i & Angelo de Mèxic. “Ens ha costat molt trobar uns pallassos que poguessin fer riure a un gran ventall de persones i edats diferents. Finalment, i després de buscar-ho amb insistència, hem aconseguit portar un carablanca”, ha assenyalat Matabosch.

Pel que fa als noms, destaquen el grup d’acròbates xinesos ‘Qin Warriors’ que es van emportar el primer premi en el darrer festival de WuQiao, els Vardanyan brothers, les contorsions amb equilibris de l’espectacle ‘Swan Lake’ on diverses joves barregen dansa i contorsionisme o la Troupe Erdene que presentarà un espectacle amb salts i volteig acrobàtic. Una peça creada per Erdene Nergui, el líder de la Troupe Zola que va emportar-se un dels dos primers Elefants d’Or de la història del festival figuerenc.

I és que, tal i com han destacat l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, el festival va arrencar ara fa cinc anys amb un pressupost de 280.000 euros i 14.000 entrades. “En aquets anys, s’han rebut més de 90.000 espectadors i només l’any passat el pressupost ja va arribar als 700.000 euros i el festival va generar un impacte econòmic d’1,2 MEUR”, ha assenyalat Piñeira. Durant el seu discurs, el diputat ha subratllat que en els últims cinc anys, l’Alt Empordà i sobretot la seva capital, han sabut potenciar l’oferta cultural del territori. “S’han situat en la primera divisió tot i tenir en compte que Figueres és una ciutat de 46.000 habitants”, ha destacat.

Per últim, Matabosch ha assegurat que pels artistes, formar part del programa de Figueres, marca un “abans i un després” en la seva carrera professional. Per demostrar-ho ha explicat el cas de diversos grups i artistes com la parella You & Me que després d’actuar a terres gironines va poder signar un contracte amb el circ Conelli de Zurich. Altres casos destacats són, per exemple, el del pallasso xilè Matute que s’ha convertit en el cap de cartell d’una de les unitats del Cirque Medrano de França, els mags cubans Sixto y Lucia que han viscut un ascens meteòric o l’artista Jonathan Riquelme que l’estiu passat va formar part de l’espectacle Scalada del Cirque du Soleil a Andorra.

Primers passos per convertir Figueres en la capital mundial del circ

Paral·lelament, durant la presentació de la programació del festival, l’alcaldessa ha explicat que s’han començat a assentar les bases per convertir la ciutat en capital mundial del circ el 2018 i estrenar un macro- complex dedicat a l’univers circense. “Sí, s’ha reunit la comissió i hem començat a parlar sobre quin ha de ser el full de ruta per aconseguir-ho, hi estem treballant com també este mirant quin pot ser l’emplaçament del futur museu”, ha detallat la batlle.

Tot i això, l’alcaldessa no ha volgut donar més detalls. “Estem treballant-hi perquè es pugui fer en el marc del 2018. Encara no s’ha decidit l’emplaçament del macro-complex, estem valorant opcions, estudiant la viabilitat de la iniciativa i ho farem públic els propers mesos”, ha assenyalat.

Felip ha comentat que preferien no avançar massa informació perquè en les opcions que estan valorant hi ha “edificis i propietaris implicats”. Segons Matabosch, les negociacions van començar ahir mateix i, a part dels passos que s’han de fer des del consistori, també caldrà comptar amb l’aprovació i suport del Ministeri de Cultura de l’estat espanyol. “Haurem de caminar molts passadissos i visitar molts despatxos”, ha conclòs.