Balanç positiu del primer estiu de restriccions d’accés a Els Pins

Comparteix-ho amb els teus amics:

Balanç positiu del primer estiu de restriccions d’accés a Els Pins

Aquest any 2020 s’ha restringit l’accés a l’àrea recreativa d’Els Pins, a Sant Privat d’en Bas, als vehicle motoritzats, com a mesura per a la conservació d’aquest espai protegit. Tal com assenyala l’alcalde del municipi, Lluís Amat, els espais naturals i la seva preservació és una preocupació important de l’ajuntament en una zona especialment afectada per la sobrefreqüentació en els darrers anys. La presència de la Covid-19 ha accelerat unes mesures que fa temps s’havien previst.

La tècnica de Sostenibilitat i Eficiència Energètica de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, Núria Gómez Dorga, ha explicat que la caseta instal·lada per regular la zona es va aprofitar com a punt d’informació natural i alhora com a punt estratègic per a recollir dades sobre l’ús i freqüentació dels gorgs. En aquest sentit, ha aportat un seguit d’informació fruit del buidatge de les dades recollides aquest primer estiu d’implementació de les mesures.

En total es va comptabilitzar que 14.458 persones havien accedit a l’espai entre els mesos de juliol i agost, independentment del mitjà de transport utilitzat.  Cal tenir en compte que molts vianants i ciclistes han accedit a la zona a través de l’antic camí ral, per tant aquestes persones no s’han pogut comptabilitzar. Així com les que han vingut fora de l’horari de funcionament de la caseta. Els visitants també acudien a la caseta demanant informació ambiental i especialment de camins i passejos per la zona.

taules

El transport més utilitzat per accedir a la zona va ser el cotxe, arribant a un total de 2.543 vehicles que van accedir directament a l’espai. Es va detectar que l’ocupació dels vehicles era força alta, amb una mitjana per sobre de les tres persones per vehicle. La segona manera més habitual d’accés va ser pujar directament a peu, amb un total de 5.308 vianants. En tercera posició, el transport més utilitzat ha estat la bicicleta. Pel que fa a les motocicletes i les furgonetes queden com a transports menys utilitzats amb valors iguals entre ells (65 respectivament).

Analitzant cada mes amb detall, veiem que al juliol, en que la climatologia ha estat generalment bona, els moments en que hi havia més gent han estat els caps de setmana, sobretot els de mitjans de mes i entre les 10h i 10.30h i també just abans de l’hora de dinar, a les 12h. A les tardes la major entrada de vehicles s’ha donat entre les 16h i les 17.30h en general, mentre que els vianants i ciclistes hi accedien més cap al tard. En ocasions puntuals s’ha arribat a omplir tot l’aforament.

A l’agost el temps ha estat més irregular, però hi ha hagut forces visitants més en comparació amb juliol, sobretot les tres primeres setmanes. El dia de més visitants ha estat el dia 15 d’agost amb 614 persones comptabilitzades entre ocupants de vehicles, vianants i ciclistes. Les puntes d’entrada de gent s’han donat als voltants de les 12h i a la tarda entre les 16h i les 18h, i s’ha arribat a aforament complet en diverses ocasions, sobretot en cap de setmana. En aquests casos, l’estona d’espera per entrar rondava al voltant dels 30-40 minuts.  La última setmana d’agost s’ha notat una baixada important de visitants amb diferència.

En general, tenint en compte els dos mesos, s’ha detectat una major afluència als matins, doblant les dades de les tardes.

Gràfics amb els percentatges de visitants a l’Àrea Recreativa els Pins segons transport utilitzat (Gràfic 1.) i segons tipus de vehicle motoritzat utilitzat (Gràfic 2.) respectivament.

grafiques

El fet de disposar d’un tiquet especial per als residents a la Vall va permetre comptabilitzar els que accedien amb vehicle (no es va poder diferenciar els que accedien a peu o amb bicicleta), uns 883 en total, quasi tots amb cotxe i amb valors constants al llarg de juliol i agost i independentment de si es tractava de matins o tardes. El fet de tancar l’espai a les 20h i evitar l’accés d’autocaravanes ha ajudat molt a pacificar la zona i evitar que la gent es quedes a fer-hi nit, reduint molt l’afluència de furgonetes.

Pel que fa a les deixalles, els treballadors de la caseta s’encarregaven de recollir restes del terra i de canviar les bosses de les papereres. El reciclatge i la recollida selectiva són un punt a millorar, atès que molts usuaris no duen a terme aquesta tasca quan són fora de casa o en temps de lleure.

La regidora de Territori i Medi Ambient i referent de Sant Privat, Gemma Puigvert, explica que pel que fa als veïns de Sant Privat, després de la reunió celebrada el passat 18 de setembre, la percepció ha estat que les mesures preses han tingut una bona acollida i que en general estan contents. La reducció del trànsit de vehicles rodats i de la velocitat dels cotxes des de la instal·lació de la barrera, s’ha traduït en una major sensació de seguretat dels veïns que els ha permès passejar més tranquil·lament. Puigvert també ha destacat que no s’ha registrat cap robatori de cotxes a la zona durant els mesos de funcionament de la barrera, a diferència d’altres anys. Un punt a destacar de tota aquesta actuació i que els veïns han valorat molt positivament, és el fet que els diners recaptats es destinessin al manteniment de la zona i el fet que els nois de la caseta pugessin dues vegades al dia a netejar ha propiciat que estigués especialment neta.

Pel que fa al funcionament de la barrera, els veïns creuen adequat ampliar el període des de mitjans de juny a mitjans de setembre o almenys que es reguli l’accés els caps de setmana de juny i setembre. També coincideixen amb ampliar l’horari i obrir abans i han proposat cap a les 9 del matí. L’horari de tancament els sembla correcte. En definitiva, la valoració dels veïns és positiva en termes generals i estan d’acord en continua amb aquest projecte d’actuacions.

Les dades recollides després d’aquest primer estiu amb la implementació d’aquestes mesures i la valoració que n’han fet els veïns, serviran per treballar un model millorat de cara a l’any vinent.