Banyoles pacta quatre paquets d’enterrament a preu tancat

Comparteix-ho amb els teus amics:

La mesura vol ajudar les famílies a calcular bé què es poden gastar ja que el preu mitjà durant el 2015 ha estat de 4.450 euros

L’empresa Mémora presta en solitari els serveis funeraris al Pla de l’Estany i disposa d’un tanatori privat a Banyoles des del 2007. Fins ara, els ciutadans que volien enterrar algun familiar o amic havien de contractar per separat tots els elements necessaris per a l’enterrament i escollir, per exemple, el tipus fèretre, les flors, les esqueles al diari, la sala de vetlla o el trasllat al cementiri.

L’elecció s’ha de fer entre les diferents opcions que té el catàleg de l’empresa poques hores després de la mort de la persona. Això fa, segons l’alcalde, que “enmig d’una situació de dolor” hi hagi moltes famílies que no calculin bé què es volen o es poden gastar i, al final, veuen com la factura s’incrementa per sobre de les seves possibilitats.

El 2015 hi va haver a la ciutat 191 enterraments, tres dels quals els va pagar la companyia perquè eren de persones sense recursos (així ho acreditava un informe de Serveis Socials). El preu mitjà dels 188 enterraments va ser de 4.450 euros.

L’alcalde, Miquel Noguer, s’ha reunit amb els responsables de Mémora per poder trobar una alternativa que permeti als ciutadans ajustar millor què els costarà l’enterrament. Segons ha explicat Noguer, el tanatori de Banyoles ja ofereix des de fa poques setmanes l’opció d’escollir entre quatre paquets a preu tancat. El primer i més senzill és l’anomenat Servei Social, que costa 1.920 euros, seguit d’un paquet de Servei Bàsic que ascendeix fins als 2.564 euros. Seguidament, hi ha el Servei Complet que costa 3.926 euros i, per últim, el Servei Complet amb incineració que puja a 4.352 euros.

L’alcalde ha remarcat que els ciutadans poden seguir escollint per separat els elements de l’enterrament però ha destaca que, per posar-los-ho fàcil i ajustar els preus, ara també poden escollir entre aquestes quatre opcions. “Són preus tancats amb IVA i, per tant, es tracta de posar-ho fàcil a la gent que en un moment de dolor acaba dient que sí a tot”, ha remarcat.

Actualització de l’ordenança

El ple de març va aprovar l’actualització de l’ordenança dels serveis funeraris, que era de 1998. Segons ha remarcat Noguer, calia posar-la al dia per adaptar-la a la directiva europea que permet la lliure concurrència en aquest sector. Fins ara, Mémora era l’única empresa que prestava el servei a Banyoles però, un cop l’ordenança estigui aprovada definitivament, altres empreses es podran presentar per donar aquest servei a la comarca.

“Després de Manresa som el segon municipi de Catalunya que aplica aquesta nova ordenança”, ha destacat Noguer. Va ser justament en el ple de debat d’aquesta ordenança que l’oposició va criticar que els preus dels enterraments a Banyoles eren cars. Noguer, en canvi, assenyala que no havia rebut cap queixa sobre el servei i que les queixes sobre el preu les podia comptar amb els dits d’una mà. No obstant això, ha assenyalat que van tancar l’acord en la reunió anual que fa amb totes les empreses privades que presten serveis a la ciutat.

Preus tancats també a Girona

L’Ajuntament de Girona va presentar també la setmana passada una iniciativa en aquest sentit. En aquest cas, Mémora pacta un servei bàsic a 1.596 euros (sense IVA). Des de l’ajuntament sostenen que aquest preu és un 32% més barat que si s’escullen per separat els mateixos elements que incorpora aquest paquet. Girona està treballant per actualitzar l’ordenança de serveis funeraris i l’objectiu és dur-la al ple de juny.