Banyoles vol implicar els ciutadans perquè la triple cita amb el triatló del setembre sigui una festa

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Ajuntament ha endegat la campanya informativa ‘Banyoles, ciutat de triatló’ per sensibilitzar els veïns dels beneficis que comporta la celebració d’aquest esdeveniment per a la ciutat i pel seu teixit comercial.

Es destaca la participació de gairebé 300 voluntaris en l’organització, així com el foment dels valors de l’esport i del respecte per la natura entre els més joves amb el concurs de dibuix ‘L’esport no embruta’.

Banyoles serà la seu els pròxims dies 3 i 4 de setembre d’una triple cita amb l’esport del triatló amb la celebració del Campionat d’Espanya en categoria elit, sub’23, paratriatló i grups d’edat, el Campionat d’Europa per a Clubs de relleus mixta, i el 31è Triatló Olímpic de Catalunya amb una participació aproximada d’uns 1.500 esportistes. També tindrà lloc una competició pels més joves, el Campionat Nacional de Catalunya infantil i aleví.

Des de fa més d’un any l’Ajuntament de Banyoles va reforçar la informació dels talls de trànsit perquè la ciutadania pugui conèixer com li afectarà. Els canals són principalment el web banyoles.cat i els mitjans de comunicació locals. I és que hi ha problemes de mobilitat derivats de l’acolliment d’aquestes proves esportives d’alt nivell. Per això, a més, l’Ajuntament de Banyoles ha iniciat una campanya específica, sota el lema ‘Banyoles, ciutat de triatló’, per informar degudament la ciutadania dels horaris de la competició, de les especificacions de cada modalitat, de quins carrers i quines vies d’entrada i sortida romandran tancades, així com de les alternatives de circulació previstes, de la tasca dels voluntaris i de les mesures de seguretat programades, entre altres coses, en un intent per sensibilitzar i implicar els veïns del municipi perquè l’esdeveniment sigui una festa, i conscienciar-los sobre la importància d’acollir campionats d’aquestes característiques pels beneficis que obté la ciutat i el seu teixit comercial. També es vol fer partícips els infants i en els casals d’estiu de la ciutat s’ha organitzat un concurs de dibuix sota el títol ‘L’esport no embruta’ per transmetre’ls els valors de l’esport i el respecte envers la natura.

“Abans que res, ens preocupa que els banyolins i banyolines estiguin informats”, explica Jordi Congost, regidor d’Esports de Banyoles. “Sabem que es genera una problemàtica a la ciutat, sobretot pel que fa a la mobilitat, però intentem influir el menys possible en la vida quotidiana dels banyolins”, afegeix. Respecte a la celebració de proves esportives a la ciutat, Congost assegura que és molt important que se’n facin perquè “es generen unes dinàmiques participatives en el ciutadà i cada any uns 300 voluntaris ajuden a organitzar-les”, però destacant, pel damunt de tot, que “aquest tipus d’esdeveniments creen riquesa. Hi ha una aposta ideològica per generar oportunitats per la gent de Banyoles. Al final, que l’administració generi oportunitats és un model de societat en què nosaltres ens sentim còmodes. El que estem fent és ajudar a fer que els banyolins es guanyin millor la vida, això sí, d’una manera que sigui compatible amb la protecció de l’entorn natural”.

Està previst que més de 1.500 esportistes competeixin a Banyoles aquell cap de setmana. Comptant també els familiars i amics que els acompanyen, l’Ajuntament calcula que l’impacte econòmic per a la ciutat i per al Pla de l’Estany serà molt important.

Per la seva banda, Joan Anton Abellán, director executiu de la prova, subratlla que aquesta nova cita esportiva demostra l’excel·lent posició de la ciutat en l’àmbit esportiu, en general, i en el món del triatló, en concert, fet que facilita que pugui acollir proves d’alt nivell. “Banyoles sona en el panorama internacional i això és molt bo. Els representants de la federació espanyola sempre ens diuen que som un món a part perquè la imatge que enviem al món és que disposem d’un muntatge internacional de molt nivell”, assegura.

La relació entre Banyoles i l’esport és gairebé idíl·lica perquè l’entorn natural que l’envolta, així com el seu clima suau, n’afavoreixen la pràctica. A més, durant anys ha quedat palesa la capacitat que té la ciutat per organitzar esdeveniments esportius de primer ordre, que ha servit per potenciar la seva imatge exterior i, de passada, assolir un merescut prestigi internacional. Amb el campionat d’Europa de triatló del setembre, Banyoles rebrà per sisè any consecutiu una prova internacional de triatló.