Bárcenas abandona Soto del Real i diu que no es penedeix de res i tornaria a actuar igual

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’extresorer del PP Luis Bárcenas ha abandonat aquest dijous a dos quarts de vuit del vespre la presó de Soto del Real, a Madrid, després d’abonar la fiança de 200.000 euros que li ha imposat la Sala Quarta del Penal de l’Audiència Nacional. Ha sortit a les 10 de la nit i l’esperaven a la porta els seus dos fills. En declaracions a la premsa ha assegurat que no es penedeix de res i que tornaria a actuar tal com ho va fer, i s’ha queixat de tracte discriminatori per part de les autoritats penitenciàries. També ha afirmat que ha fet el que li va dir Mariano Rajoy a l’sms que li va enviar i “ha estat fort”, i ha apuntat que el PP no té “res a tèmer” de la seva actuació.

Bárcenas ha reconegut un cop més que ell portava una comptabilitat paral·lela al PP i ha afirmat que ell ha assumit la seva responsabilitat. “Normalment no em penedeixo de res. Cal saber assumir les conseqüències de les decisios que un pren, siguin o no equivocades, però no em penedeixo de res i tornaria a actuar exactament igual”, ha sentenciat.

En tot cas no ha volgut llançar “cap missatge” als dirigents del PP i ha afirmat que la formació no té “res a tèmer” d’ell perquè considera que és el partit que ha de governar Espanya. Malgrat aquestes paraules, ha apuntat que “algunes persones no s’han comportat com s’havien de comportar perquè les responsabilitats les hem d’assumir tots”

Sobre el fet que el PP el repudiï ara ha afirmat que aquesta és la “pràctica habitual” en política i “així és la vida”, i també s’ha quedat d’un tracte desigual a la presó que ha abandonat passades les deu de la nit malgrat que l’ordre d’alliberament era de les 12 del migdia.

Ha reunit els diners gràcies als préstecs dels seus familiars. Haurà de comparèixer davant el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz cada dilluns, dimecres i divendres, és a dir, demà mateix, i haurà de comunicar el seu domicili. A més, té retirat el passaport i la prohibició d’abandonar l’Estat.

Bárcenas ha abandonat Soto del Real un cop s’han completat tots els tràmits per al seu alliberament. El jutge Ruz ha decretat aquest matí l’ordre un cop la secretària judicial ha verificat que el seu entorn havia dipositat els diners a un compte de l’Audiència Nacional, i que aquest provenien de fonts lícites.

Segons fonts de l’Audiència, ha estat a través de cinc transferències d’11.000 euros cadascuna, i la resta en un ingrés en metàl·lic a una sucursal bancària. Un cop dictada l’ordre d’alliberament, l’Audiència Nacional l’ha traslladat als jutjats ordinaris de Colmenar Viejo, els més pròxims al centre penitenciari, i un secretari judicial l’ha traslladada a la presó.

A les portes de Soto del Real l’esperaven una cinquantena de periodistes que s’han instal·lat a l’aparcament del centre des de primera hora del matí. El seu fill, Guillermo, també s’ha desplaçat a l’accés del centre al llarg del matí i l’ha rebut a la porta un cop ha quedat en llibertat. El mateix Guillermo ha afirmat a la premsa al matí que Bárcenas “no té amics” al PP.

Bárcenas haurà de comparèixer aquest mateix divendres davant el jutge Ruz. És una mesura de control per assegurar que no es fuga de la presó i que haurà de complir cada dilluns, dimecres i divendres.

L’extresorer haurà de designar en els tres pròxims dies hàbils -disposa de termini fins dimarts al vespre- el seu nou advocat, després que Javier Gómez de Liaño anunciés al jutge Ruz que renuncia a la defensa. Liaño, però, encara ha actuat com a representant legal de Bárcenas tota aquesta setmana i ha gestionat l’alliberament.

La sortida de Bárcenas ha provocat en els últims dos dies una nova tempesta política sobre el PP. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va recordat que “aquesta persona” fa “molt de temps” que no és a la seva formació, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va desvincular la seva comptabilitat de la de Bárcenas. “Si hi ha una caixa B”, va dir, “és de Bárcenas”.

També ha anat precedida de la seva declaració per videoconferència a la comissió de control de les Balears pel cas de l’adjudicació de l’Hospital de Son Espases. Bárcenas, des de la presó, va admetre que tan ell com l’extresorer Álvaro Lapuerta havien portat una comptabilitat paral·lela del partit, però va afirmar que els diners de Suissa eren seus i va assegurar que les “aportacions voluntàries” de les empreses no tenien res a veure amb les adjudicacions d’obra pública.

Per dictar el seu alliberament, la Sala Quarta de l’Audiència Nacional va tenir en compte “l’arrelament” de Bárcenas a Espanya i el fet que no tingui antecedents penals, fet que segons els magistrats “disminueix el risc de fugida”.

També considera que la imposició de la fiança com a mesura cautelar “no és contradictòria” amb els escrits d’acusació presentats recentment tenint en compte ” el caràcter ambivalent atorgat per la jurisprudència durant el transcurs del temps en situació de presó preventiva, en aquesta ocasió apreciat a favor de l’imputat”.

La seva sortida en llibertat provisional es produeix un cop la fiscalia ja ha lliurat el seu escrit d’acusació. Són 380 pàgines en què demana 42,5 anys de presó per a Bárcenas i l’acusa dels delictes de contra Hisenda (26 anys), emblanquiment de capital (set anys i nou mesos), falsedat (tres anys), apropiació indeguda (tres anys) i estafa processal en grau de temptativa (dos anys i nou mesos).

L’advocat de l’Estat tabé ha presentat les seves conclusions, on li demana 60 anys de presó, i on també considera acreditat que el PP tenia una comptabilitat paral·lela.