Aquesta primavera es posarà en servei la nova subestació elèctrica de Sant Jaume de Llierca

Comparteix-ho amb els teus amics:

La companyia ha iniciat les proves i verificacions per connectar la nova subestació a la xarxa elèctrica

Amb una inversió prevista de més de 6 milions d’euros, permetrà augmentar la capacitat de subministrament elèctric de la zon

Bassols Energia Distribució ha finalitzat recentment els treballs per construir una nova subestació elèctrica de 132/25kV a Sant Jaume Llierca. Una vegada completades les obres, s’ha iniciat el període de proves i verificacions per validar la subestació, que es preveu que entri en funcionament aquesta primavera.

La nova subestació elèctrica que Bassols Energia Distribució ha construït al polígon Pla de Poliger de Sant Jaume permetrà augmentar la capacitat de subministrament de la zona i, per extensió, de La Garrotxa i Pla de l’Estany. Ha suposat una inversió de més de 6 milions d’euros. Els treballs per construir-la es van iniciar durant l’octubre de 2019 i, durant la fase d’edificació, el temporal Glòria o la crisi sanitària provocada per la Covid-19, han dificultat la continuïtat dels treballs, tot i que s’ha seguit treballant intensament.

Una vegada finalitzada l’obra civil de la nova subestació, es va instal·lar l’aparellatge, concretament els transformadors de potència i les cabines d’alta tensió. La subestació disposa de cabines AT (25kV) que s’alimenten de dos transformadors de potència i donen subministrament a les diferents línies de distribució a 25kV.

Paral·lelament, s’ha construït el parc exterior de 132 kV, amb tots els elements de mesura, maniobra i protecció, tant de les dues posicions de línia de 132 kV com de la part de 132 kV dels dos transformadors. A més, s’han instal·lat les estructures i els equips de 132 kV.

El director tècnic de Bassols Energia Distribució, Jordi Rodà, ha destacat que “una vegada completats els treballs de construcció i instal·lació de la nova subestació, disposem ja de l’acta de posada en servei amb la que podrem portar a terme les verificacions i proves que, una vegada realitzades, ens permetran donar tensió a la instal·lació”. Bassols Energia Distribució preveu que “l’entrada en funcionament de la subestació i les línies de 25 kV de sortida sigui aquest mes de maig”, ha explicat Jordi Rodà.

La nova subestació 

La nova subestació rebrà l’energia de la línia de 132 kV que uneix Olot amb Santa Llogaia d’Àlguema, la convertirà mitjançant dos transformadors de 132/25kV i 40/50 MVA de potència i la distribuirà a la xarxa de mitja tensió de 25kV, a través de cabines de doble barra amb aïllament amb gas. La instal·lació estarà formada per un parc exterior amb els equips d’alta tensió de 132 kV i per un parc interior on s’ubicaran els equips de mitja tensió a 25kV, així com les sales de control, serveis auxiliars, magatzems i sales de comunicacions.

La subestació permetrà satisfer la demanda energètica a Sant Jaume de Llierca, reforçar la xarxa de 25kV del municipi i de les comarques de la Garrotxa i el Pla de l’Estany i per afrontar la futura electrificació de l’economia. A més, es podrà optimitzar i maximitzar el mercat secundari perquè, en cas d’una fallada a les subestacions d’Olot o de Serinyà, la planta pugui proveir energia a una part dels subministraments elèctrics connectats a aquestes dues subestacions.

Comparteix-ho amb els teus amics: