Berga comença la Patum amb una passada sota la pluja

ESCOLÀ, ESTEFANIA - ACN · ID 108415/893946 Dos dels gegants de la Patum tapats amb plàstics per refugiar-se de la pluja.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Centenars de berguedans, la majoria nens, han acompanyat aquest dimecres al migdia els gegants Vells i Nous pels carrers de Berga. A les dotze en punt, el so del tabal ha donat el tret de sortida al primer acte de les festes de Corpus. La pluja també ha estat puntual amb la cita i ha començat només iniciar la passada. Tot i això, la festa tan sols s’ha aturat uns minuts per tapar els gegants amb plàstics. Al carrer, nervis, molta gent, ganes de gresca i, sobretot, il·lusió per viure un any més la tradició. Aquest vespre tindrà lloc el primer acte massiu amb les maces, guites i gegants Vells fent el passacarrers. La festa acabarà ben entrada la matinada amb els tirabols a la plaça de Sant Pere.

ESCOLÀ, ESTEFANIA - ACN · ID 108415/893946 Dos dels gegants de la Patum tapats amb plàstics per refugiar-se de la pluja.
ESCOLÀ, ESTEFANIA – ACN Dos dels gegants de la Patum tapats amb plàstics per refugiar-se de la pluja.

“La Patum no la para ningú”, ha cridat un patumaire minuts abans de treure un dels gegants vestit amb un plàstic per protegir-lo de la pluja. Res atura la il·lusió dels berguedans per reviure una nova edició de la seva festa per excel·lència. L’alcalde de Berga, Juli Gendrau, que com ja és habitual aquest dimecres ha fet de geganter, ha explicat a l’ACN que la Patum marca la identitat de tota una comarca. “Els anys a Berga els contem de Patum en Patum”, ha dit.

El tradicional passacarrers, que dóna el tret de sortida a la festa, ha començat aquest dimecres al migdia passat per aigua, però ha seguit el seu trajecte habitual i, durant gairebé tres hores, ha recorregut el casc antic i els carrers més cèntrics de la ciutat. Aquest vespre, a partir de les vuit, hi haurà un nou passa carrers. Aquest cop, acompanyats pel tabal, les maces, les guites i els gegants vells. En aquest cas, el recorregut s’aturarà davant de les residències de les autoritats locals per fer-hi un salt. La festa preveu acabar ben entrada la matinada amb els tradicionals tirabols a la plaça de Sant Pere.

La Patum s’allargarà fins diumenge. En total, seran cinc dies de festa que transformen la ciutat de Berga en el centre del món. Almenys per als berguedans.

Una llei pròpia

L’alcalde de Berga ha assegurat que Ajuntament i Parlament treballen agafats de la mà per aconseguir que la Patum tingui una llei pròpia. Pel batlle, la legislació és necessària no només per garantir el finançament de la festa, sinó també per assegurar-ne la seva conservació. Actualment la Patum compta amb un pressupost de 230.000 euros. ACN