Bombers de la Generalitat: rescats d’avui diumenge, 4 d’abril de 2021

Comparteix-ho amb els teus amics:

Els Bombers de la Generalitat han atès avui 17 serveis de rescat arreu de Catalunya, i ja en són 101 en aquesta setmana de vacances

Des de Bombers de la Generalitat reiterem, una vegada més, la necessitat de prudència a l’hora de realitzar activitats al medi natural per tal d’evitar accidents que culminin en un rescat. Enguany, el nombre de rescats per Setmana Santa, en espera del tancament de dades definitiu, és més alt que mai. Si el 2017 es van fer 82 rescats durant la setmana festiva, el 2018, 59 i el 2019, 37 (la Setmana Santa de 2020 va coincidir amb el confinament domiciliari), des del primer dia festiu de la Setmana Santa d’enguany fins a les 20.00 del 4 d’abril els Bombers de la Generalitat hem efectuat 101 rescats al medi natural.

Ahir, dissabte, el nombre de rescats va elevar-se a 14, molts en zones populars per practicar esports en família o de baixa intensitat, cosa que ens recorda que no només pateixen accidents al medi natural aquells que s’enfronten a activitats extremes o cometen imprudències. Avui, diumenge 4 d’abril de 2021, els serveis de rescat, un total de 17, han estat els següents:

11.08 h, Sant Joan de les Abadesses: un ciclista de 64 anys es precipita per un marge de 5 metres a la Serra del Boix. S’activa un helicòpter de rescat  amb GRAE i sanitaris, que ràpidament localitza l’accidentat, fa baixar el personal de rescat, aquest posa el ferit a la llitera i en fan l’extracció i el transport fins el Parc de Bombers d’Olot.

11.10 h, Santa Coloma de Farners: una ciclista de 46 anys pateix un accident mentre fa bicicleta de muntanya pel camí del Castell de Farners. S’activen 2 dotacions terrestres que assisteixen el SEM en col·locar la víctima dins un matalàs de buit i traslladar-la a l’ambulància.

11.21 h, El Montmell: un home de 55 anys pateix ferides al cap a resultes d’una caiguda a l’àrea recreativa forestal del Montmell, en trencar-se la corda que assegurava la baixada en un tros de fort pendent.  S’activen 3 dotacions terrestres –una d’elles dels GRAF Barcelona, que estaven per la zona fent activitats relacionades amb el foc forestal-, accedim al ferit i el traslladen en llitera fins l’àrea recreativa, on s’espera l’ambulància. També traslladem els familiars del ferit fins el seu vehicle.

11.41 h, Calafell: una senderista de 62 anys es lesiona un turmell a la ruta de la Cova Foradada. S’activa una dotació terrestre, que sol·licita l’activació de l’helicòpter de rescat amb GRAE per la dificultat d’accés a l’indret. L’helicòpter pot aterrar i els GRAE i l’equip sanitari  atenen la dona, que possiblement pateix una fractura, i la traslladen amb l’aeronau fins l’indret on s’espera l’ambulància.

13.14 h, l’Ametlla de Mar: una dona de 64 anys pateix una lesió a un turmell al camí de ronda, a l’alçada del cementiri i del Càmping Nàutic. S’activen 2 dotacions terrestres, que tallen la tanca perimetral del cementiri per assistir la ferida amb més seguretat i traslladar-la més ràpidament fins l’ambulància.

13.38 h, l’Ametlla de Mar: una dona pateix un traumatisme de genoll en caure per les roques a l’alçada del Càmping l’Ametlla Village. S’activen 3 dotacions terrestres i un helicòpter de rescat amb GRAE i sanitaris, que finalment no actua, doncs els efectius terrestres traslladen la dona en llitera per terra fins on s’espera l’ambulància.

13.50 h, Vielha e Mitjaran: un adult i un menor es perden caminant per la muntanya a la zona del refugi de Conangles. El menor, a més, refereix dolor als peus. S’activen una dotació en helicòpter de Pompièrs d’Aran, que localitzen les persones i, en el cas del nen, practiquen una immobilització dels dos peus. Ambdós són transportats a l’heliport de Vielha per al seu trasllat hospitalari.

13.57 h, Camarasa: un menor pateix una caiguda per un talús a la zona del pont de Camarasa, a Sant Llorenç de Montgai, i pateix ferides a la cara. S’activen dues dotacions terrestres i un helicòpter amb GRAE i sanitaris –aquest darrer, però, finalment no fa el gruatge de la víctima perquè la zona no és adient per a la maniobra; i es limita a deixar el personal a terra. Així, els efectius baixen fent ràpel fins on s’està la criatura, la immobilitzen i la remunten amb mitjans manuals. El nen pateix cops i rascades.

14.11 h, Terrassa: una dona de 36 anys pateix un esquinç en una cama caminant pel Parc Audiovisual de Catalunya. S’activen 2 dotacions terrestres amb la presència d’un infermer. Els efectius immobilitzen la víctima i la traslladen mitjançant una taula rígida fins a l’ambulància.

15.00 h, Copons: una dona de 79 anys es fa mal a un genoll al camí des del camp vell de futbol a Jorba. S’activen 2 dotacions terrestres que assisteixen els tècnics del SEM.

15.10 h, Sant Esteve de la Sarga: una persona pateix una caiguda al Congost de Mont-rebei i es trenca una cama. S’activa l’helicòpter de rescat amb GRAE i sanitaris. Un cop atesa la víctima, l’aeronau dels Bombers la trasllada directament a l’hospital de Tremp.

15.15 h, Setcases: avís d’una muntanyenca precipitada pel Gra de Fajol Petit, i d’un grup en problemes que intenta baixar per un camí poc practicable. S’activa l’helicòpter de rescat amb GRAE i sanitaris, que troba a la zona un grup de 3 persones, al qual hi pertany la dona precipitada, que ha resultat il·lesa. Hi ha, a més, 4 persones més acompanyades d’un gos que no compten amb l’equip adient, i que són evacuades amb helicòpter en bon estat de salut.

15.29 h, El Pinell del Brai: un escalador pateix una caiguda al sector d’escalada Fantasia de la Vall Closa de Gaspar. S’activa l’helicòpter de rescat amb GRAE i sanitaris i una dotació terrestre. L’home és evacuat pel mateix helicòpter de Bombers a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa amb un fort cop a l’esquena.

16.13 h, Tavèrnoles: un passejant de 52 anys pateix una caiguda a la zona de Can Rovira i es fractura una cama. S’activa una dotació terrestre que assisteix el SEM en la immobilització de la víctima amb matalàs de buit.

16.34 h, Sant Esteve de la Sarga: una persona de 55 anys pateix una lesió al genoll mentre camina pel Congost de Mont-rebei, pel camí de l’ermita de Corçà. S’activa l’helicòpter de rescat amb GRAE i sanitaris, que accedeixen a la víctima i en fan l’evacuació fins el lloc on s’espera l’ambulància.

18.29 h, Àger: el servei de 112 d’Aragó transfereix la trucada d’un home que ha patit una caiguda mentre caminava per la ruta del Puig de Millà. S’activa l’helicòpter de rescat amb GRAE i sanitaris i una dotació terrestre. Finalment, podem desactivar els recursos perquè l’home aconsegueix comunicar-se amb el parc d’Àger, assegurant que pot continuar caminant fins el municipi més proper.

19.43 h, Sant Cugat del Vallès: avís per un home en aturada cardiorespiratòria al camí de Sant Medir. S’activa l’helicòpter de rescat amb GRAE i sanitaris, i 4 dotacions terrestres. Els efectius practiquen reanimació cardiopulmonar en equip amb els del SEM. L’home és evacuat a l’Hospital Vall d’Hebron.

Info: Bombers de Catalunya
Comparteix-ho amb els teus amics: