Brussel·les amenaça amb portar Espanya i Bulgària als tribunals per incomplir les normes d’asil

ACN El comissari de Migració i Assumptes interns, Dimitris Avramopoulos, el vicepresident primer de la CE, Frans Timmermans i l'Alta Representant Exterior, Federica Mogherini.
Comparteix-ho amb els teus amics:

La Comissió Europea inicia 40 procediments d’infracció per la manca de compliment del sistema comú europeu d’asil a l’Estat i 18 països més

La Comissió Europea ha enviat aquest dimecres a Espanya i Bulgària una opinió raonada, el segon pas en el procediment d’infracció per incompliment de la normativa abans d’anar als tribunals, perquè no han comunicat l’aplicació de la directiva europea que estipula els requisits harmonitzats per oferir estatus de refugiat, així com els drets de protecció de les persones que aconsegueixen asil. La decisió s’ha pres en el marc de l’obertura de 40 procediments d’infracció a 19 estats membres per incompliment o manca d’aplicació de la normativa europea d’asil. “La solidaritat sense responsabilitat no és sostenible”, ha advertit el vicepresident de la CE, Frans Timmermans.

ACN El comissari de Migració i Assumptes interns, Dimitris Avramopoulos, el vicepresident primer de la CE, Frans Timmermans i l'Alta Representant Exterior, Federica Mogherini.
ACN El comissari de Migració i Assumptes interns, Dimitris Avramopoulos, el vicepresident primer de la CE, Frans Timmermans i l’Alta Representant Exterior, Federica Mogherini.

La Comissió Europea ha enviat el seu raonament a Espanya i Bulgària per no haver “comunicat les mesures nacionals per aplicar l’actualització de la Directiva de Qualificacions (2011/95/EU)”. La llei europea “harmonitza els estàndards mínims perquè les persones de tercers països o sense estat puguin qualificar com a beneficiaris de la protecció internacional”, explica la Comissió, que també indica que preveu “una sèrie de drets de protecció” inclosos els permisos de residència, els documents de viatge, l’accés a una feina, a l’educació o la protecció social.

Espanya i Bulgària haurien d’haver informat de l’aplicació de la normativa el 21 de desembre del 2013, i tot i que la CE ja els va avisar amb una carta formal cap dels dos països “no han aplicat la Directiva de Qualificacions o encara no han notificat a la Comissió les mesures nacionals d’aplicació”.

L’enviament d’una opinió raonada per part de Brussel·les és el segon pas en un procediment d’infracció, i el previ abans d’anar als tribunals. Espanya i Bulgària tenen ara dos mesos per respondre a la Comissió Europea amb les mesures preses perquè es compleixi la normativa europea. “Si no, la Comissió Europea pot decidir enviar el cas al Tribunal Europeu de Justícia”, i el procés pot acabar amb “la imposició de sancions econòmiques”, d’acord amb l’article 260 (3).

40 procediments en total

A més de formar part del procediment més avançat per manca d’aplicació de la normativa d’asil, Espanya també és en el grup de 18 països a qui Brussel·les ha obert aquest dimecres expedient per no haver informat de les mesures preses per aplicar la Directiva de Procediments d’Asil. També han rebut l’avís estats com Bèlgica, Bulgària, Xipre, la República Txeca, Alemanya, Estònia, Grècia, França, Hongria, Lituània, Luxemburg, Letònia, Malta, Polònia, Romania, Suècia i Eslovènia.

Espanya i 18 estats més tampoc han informat a la UE de l’aplicació de la Directiva de Condicions de Recepció, que obliga per llei als estats membres a garantir que els demandants d’asil tenen accés a l’allotjament, a menjar, a atenció mèdica o a un lloc de feina. Els estats avisats en aquest cas, a més d’Espanya, són Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, la República Txeca, Alemanya, Estònia, Grècia, França, Hongria, Lituània, Luxemburg, Letònia, Malta, Polònia, Romania, Suècia i Eslovènia.

Cimera de caps d’estat i de govern

La decisió d’obrir expedients possiblement sancionadors per part de la Comissió Europea arriba l’endemà que els ministres de l’Interior de la UE acordessin acollir 120.000 refugiats en un sistema de quotes. La mesura, però, es va prendre per majoria qualificada, i no unanimitat, pel vot en contra de Romania, Hongria, la República Txeca i Eslovàquia. Finlàndia es va abstenir. Aquest dimecres a la tarda es reuneixen a Brussel·les de forma extraordinària els caps d’estat i de govern de la UE per debatre la resposta europea a la crisi dels refugiats i l’aplicació d’aquest nou sistema de quotes.

El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha dit en una roda de premsa a Brussel·les que l’executiu comunitari presentarà “mesures clares” als caps d’estat i de govern i que cal que hi hagi “decisions clares i que tothom estigui disposat a assumir la seva responsabilitat”. “No pot ser la Comissió Europea sola”, ha lamentat, demanant que els estats “facin el que és necessari que facin”, incloent una major inversió en la resolució de la crisi dels refugiats. Brussel·les (ACN).