Calen solucions si no es vol arribar al col·lapse en la mobilitat urbana

Comparteix-ho amb els teus amics:

Experts en mobilitat i el sector logístic evidencien que cal repensar el sistema de repartiment davant els canvis en els hàbits de consum

Foto: D’esquerra a dreta, Dr Jaume Feliu, Santiago Tarín, Pere Roca i Eduard Ayach.

El debat sobre la Gestió excel·lent de la mobilitat urbana de persones i mercaderies que es va celebrar ahir al vespre a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres i Claustre Sant Domènec de la Universitat de Girona va evidenciar que cal prendre decisions, gestionar i aplicar solucions si no es vol arribar aviat al col·lapse en la mobilitat urbana.

Coincidint amb la proximitat del cada vegada més popular Black Friday i del Nadal, ABE (l’associació per a la recerca de l’excel·lència) juntament amb ABE·L (l’associació per a la recerca de l’excel·lència logística), la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) i la Universitat de Girona (UdG) van tractar ahir el repte de la gestió de la última milla urbana –l’entrega massiva de paqueteria i mercaderies a les ciutats- i com afecten les noves tendències de consum i la mobilitat a la trama urbana i les persones que hi habiten.

“L’ecommerce està canviant tot l’escenari que havíem conegut, amb creixements de fins al 25% anual. Cal reinventar la forma de distribuir”, va explicar Pere Roca, Director general de Districenter i cofundador de Geever. Segon Roca, fins a “un 30% de les entregues són fallides i tornen al magatzem”, fet que comporta una gran ineficàcia, més trànsit afegit i contaminació. Roca va exposar com a solució el model que proposa Geever: el transport de tots els paquets en camions durant la nit fins a aparcaments habilitats i propers als punts d’entrega. Els últims metres “els fan els nostres treballadors a peu o en patinet” en comunicació constant amb el client final gràcies a les noves tecnologies per tal d’assegurar l’entrega. Roca va incidir també en la precarietat del sector: “No hi ha gent que vulgui fer entregues. Han d’aparcar lluny, carregar kilos de mercaderies, suportar tractes injustos. Hem d’humanitzar el sector i aplicar solucions tècniques i tecnològiques”.

Als municipis costaners de Girona el gran problema de la mobilitat rau en la gran estacionalitat, i la gran quantitat de mercaderies que es mouen en època estival per a poder nodrir el sector Horeca. “Les administracions no estan gestionant aquest problema”, va explicar el president de la patronal CETCAT i vicepresident de la FOEG, Eduard Ayach, que va insistir en la necessitat que “cal entendre l’entrega de mercaderies com un servei públic” perquè “les mercaderies són per a les persones”. Per Ayach caldria adaptar les ordenances municipals que regulen les càrregues i descàrregues, els horaris d’aparcament i la mobilitat i tractar aquesta reglamentació d’un manera supramunicipal. En canvi, “cada Ajuntament ho regula diferent i no es vol arribar a cap solució”. Alhora va considerar fonamental reduir el transport privat per evitar el caos.

En l’acte, moderat pel vicepresident d’ABE, Santiago Tarín, El Dr. Jaume Feliu, expert en mobilitat urbana i professor agregat de Geografia de la UdG, va replantejar: “Els serveis públics estan lligats a dret. L’ecommerce planteja uns conflictes en l’espai urbà i la solució està en repensar les coses. Tothom ha de poder aparcar a l’espai públic? Tothom ha de poder rebre un paquet a qualsevol hora? Cal repensar quins són els nous drets per tal de trobar la solució del conflicte urbà”.

ABE, l’associació per a la recerca de l’excel·lència

ABE, l’associació per a la recerca de l’excel·lència, és una associació privada sense ànim de lucre d’ambició internacional i caràcter independent. ABE busca unir la bona gestió amb els valors com a únic camí per assolir l’excel·lència. Per ser excel·lent no n’hi ha prou amb tenir èxit en la gestió, aquesta s’ha de basar en principis. Les persones que formen ABE creuen en la necessitat de difondre el projecte i el seu missatge per aconseguir un món millor per a les properes generacions.

FOEG, la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona

La Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) és un lobby empresarial que defensa els interessos dels gremis, organitzacions sectorials i empreses associades. La patronal gironina actualment té més de 70 associats i sota el seu paraigües s’hi apleguem més de 15.000 empreses que abasten gairebé tots els sectors. La FOEG, que aquest any celebra el seu 30 aniversari, treballa al servei de l’empresariat per impulsar el desenvolupament i el creixement de l’economia de les comarques de Girona.