Can Trona s’emplena per celebrar els 50 anys d’història de la Vall d’en Bas

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’auditori de Can Trona es va quedar petit per commemorar els 50 anys d’unificació dels pobles de la Vall d’en Bas

Dissabte es va projectar un documental i una xarrada per celebrar els 50 anys del municipi documental “50 anys de la Vall d’en Bas” i posteriorment es feia una xarrada sobre annexions municipals per part de Jaume Font Garolera, professor de geografia de la UB, i Jordi Aumatell i Mas, estudiant de dret i coneixedor del tema. Per acabar la jornada es va fer un petit col·loqui dinamitzat per una fila zero de luxe, en la qual participaran membres d’entitats i activistes socials, culturals i polítics.

El dissabte dia 13 d’abril a Can Trona, es va donar el tret de sortida als diversos actes de commemoració que es desenvoluparan al llarg d’aquest 2019. Esva estrenar el

Enguany fa 50 anys de la fusió dels pobles de la Vall d’en Bas. La creació oficial del municipi es va fer efectiva l’any 1969, quan va tenir lloc el primer ple del nou consistori, format per la fusió dels antics municipis de Sant Esteve d’en Bas, Sant Privat d’en Bas, Joanetes i la Pinya.

Amb aquesta unificació es recuperava part de l’estructura de l’antic vescomtat de Bas, naixia un dels municipis més grans de la comarca de la Garrotxa i es facilitava la concentració de terres agràries.

Després de 50 anys, i amb la perspectiva que només ens dóna el temps, hem volgut recordar tots aquests esdeveniments i, a la vegada, reflexionar sobre la controvèrsia que va generar aquesta annexió, que com tots els processos tingué els seus pros i els seus contres. I és que tan sols mitjançant la recuperació de la memòria històrica podrem entendre qui som i cap a on volem anar.