‘Canvia el xip. Recicla’ls’, nova campanya de foment de la recollida de residus d’aparells elèctrics i electrònics

Comparteix-ho amb els teus amics:

Coincidint amb el Black Friday, l’Agència de Residus de Catalunya inicia accions de conscienciació i sensibilització en centres comercials, botigues d’electrodomèstics, biblioteques, places públiques i xarxes socials, per allargar la vida d’aquests aparells i dipositar-los als punts de venda

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) inicia una nova campanya per al foment de la recollida de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), coincidint amb el Black Friday. Aquest cop, amb el lema “Canvia el xip. Recicla’ls”,  l’objectiu és aprofundir en la idea d’allargar la vida útil d’aquests aparells, promovent la reparació i reutilització, així com animar la ciutadania a dipositar aquests objectes en els punts de venda específics. Aquesta campanya s’estendrà al llarg del 2020 amb diferents accions.

La voluntat és corresponsabilitzar i implicar la societat en la reducció de residus, i en el canvi de sistema cap a una economia cada cop més circular, que prioritzi el reaprofitament i valorització dels residus com a productes nous.

Facilitats de recollida

L’ARC vol aconseguir que les persones consumidores percebin el comerç com un canal de recollida d’aquests aparells i els recorda que poden:

  • Dipositar en el punt de venda l’aparell vell, amb la compra d’un nou, durant el mes següent a l’adquisició.
  • Dipositar els aparells petits en botigues de més de 400 m2encara que no comprin cap altre nou.
  • Sol·licitar, en la compra on-line d’aparells elèctrics i electrònics, la recollida de l’aparell antic al moment en què se’ls lliura el nou.

Informació i jocs del reciclatge

La campanya que ara comença inclou un conjunt d’accions de difusió i sensibilització en diversos canals i indrets, per diversificar el missatge arreu del territori.

D’una banda, es col·locaran punts d’informació a quatre centres comercials de gran afluència, amb jocs, activitats amb contes, mags, exposicions i tallers durant tot el cap de setmana, adreçats a tota la família. A més, s’instal·larà un punt d’informació per centralitzar la difusió de la campanya, i s’organitzaran concursos de reciclatge amb la possibilitat de guanyar premis valorats en 250 euros.

També organitzaran accions d’aquest tipus 20 botigues d’electrodomèstics a tot Catalunya, sobretot a Barcelona (7), i la seva àrea metropolitana (L’Hospitalet de Llobregat 3, Terrassa 2, Badalona 2), així com a Girona (2), Tarragona (2) i Lleida (2).

Així mateix, la campanya arribarà a les places de 16 municipis de Catalunya amb més de 50.000 habitants, on un equip informador convidarà la ciutadania a participar en jocs sobre el reciclatge.

Les biblioteques seran un altre dels punts forts. Acolliran tallers, exposicions, vídeo fòrums, contacontes, punts de llibre i altres accions de conscienciació, per difondre la importància de gestionar correctament els residus. A més, s’instal·laran nous punts verds de recollida d’aquests aparells a les 120 biblioteques implicades.

Pel que fa a la compra on-line, s’ha previst impactar a través de tecnologies específiques a l’espai de comerç digital quan l’usuari hi interactuï, per tal que rebi informació sobre la possibilitat de retornar l’aparell vell quan en compri un de nou.

Amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre de persones, la campanya es difondrà també aprofitant els suports web i les xarxes socials de l’Agència de Residus de Catalunya i la Generalitat.

Info: govern.cat