Canvis per facilitar la tramitació de la baixa i l’alta mèdica per COVID. Tots els detalls aquí

Comparteix-ho amb els teus amics:

El Departament de Salut ha presentat un seguit de mesures destinades a agilitzar els tràmits per alliberar els professionals sanitaris d’aquests actes administratius, prioritzar l’assistència sanitària i facilitar les gestions als ciutadans.

A partir d’ara, les persones que sol·licitin la baixa per COVID obtindran l’alta 7 dies després, un cop acabat l’aïllament, directament a La Meva Salut. Si passat aquest període o abans, la persona encara té símptomes o es troba malament, haurà de contactar amb el CAP perquè valorin el seu cas.

Noves mesures per agilitzar la baixa mèdica per covid

Durant la roda de premsa, Meritxell Masó, ha detallat les diferents mesures que s’han implementat per agilitzar la gestió de la baixa mèdica i la inclusió del positiu al seu historial clínic. La secretària general ha recordat que en cas que aquest positiu de COVID s’hagi obtingut per un test d’automostra, hi ha fins a quatre maneres per comunicar-lo:

  • De manera temporal i per ajudar a descongestionar l’atenció primària, a través de les farmàcies adherides. Tal com es va presentar la setmana passada, Salut ha implementat un procediment per tal que l’usuari ha de trucar a la farmàcia i identificar-se, indicar la marca del test i la data en què s’ha fet. Masó ha insistit en la importància de no anar-hi presencialment, ja que amb un resultat positiu ja ha començat el període d’aïllament.
  • Amb una eConsulta des de La Meva Salut, indicant la marca del test i la data en què s’ha fet.
  • A la web cita salut.gencat.cat, a l’apartat Símptomes de la COVID-19, mitjançant un formulari de nova creació.
  • Si no es pot fer cap dels canals anteriors, es pot contactar amb el CAP o bé trucar el 061. Tot i això, es recomana que sempre que sigui possible s’utilitzin vies telemàtiques per reservar els centres d’atenció primària per a les persones que realment necessitin aquesta atenció perquè no es trobin bé o per qualsevol altre problema de salut.

Un cop fet el tràmit automatitzat d’inclusió del positiu a l’historial clínic, la persona rebrà un SMS al seu telèfon mòbil amb un enllaç a ContacteCovid.cat per tal que identifiqui els contactes estrets i tramitar seguidament la baixa laboral, si és necessari.

La secretària general també ha recordat que aquesta simplificació de tràmits s’afegeix a la possibilitat que ja tenen els treballadors que són baixa per COVID de poder presentar a l’empresa el document de baixa en caràcter retroactiu, més enllà dels 3 dies estipulats fins ara.

A la roda de premsa, també ha intervingut la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo, que ha informat que ara mateix hi ha obertes 123.406 baixes laborals, “una xifra totalment excepcional”. Al sector sanitari el 3,4% dels professionals estan de baixa per COVID.