Carta de final de curs i invitació a participar de l’Escola d’Estiu 2020 virtual

Comparteix-ho amb els teus amics:

Compromís per l’educació pública: el setembre tots a escola!!

Benvolgudes i benvolguts:

Acabem un curs ben estrany, que ens ha trasbalsat i trastocat en tots els sentits. La majoria dels professionals de l’àmbit educatiu hem treballat i ens hi hem escarrassat més que mai, però alhora aquest final de curs ens ha deixat mal gust de boca. No hem pogut fer escola, i ens hem adonat encara més de la importància del vincle, de la presencialitat, del gest, de la mirada, de la complicitat, del grup, de l’equip… per aprendre. Aprenem junts, i això no es pot substituir per res, ni per cap enginy. L’educació és artesania, del dia a dia, cuinant a foc lent els processos dels nostres infants i joves.

També necessitem un temps per pair tot el que ens ha passat. Per extreure’n les lliçons, els reptes i les oportunitats que ens aporta aquest temps de pandèmia. Com qui diu, hem entrat a les cases dels nostres alumnes i ens hem fet més conscients dels condicionants socials i familiars en què es troben molts d’ells. Un temps sense escola ha incrementat les desigualtats entre uns i altres infants. Alhora hem constatat la necessària cooperació entre els diversos agents socioeducatius per arribar a fer l’acompanyament i el seguiment de molts d’ells.

Així mateix hem de ser capaços de fer autocrítica, no ho hem fet tot bé donades les circumstàncies. Hi ha hagut moments d’un gran desconcert, i de retrets mutus: els uns posant la qüestió de la seguretat per sobre de tot, d’altres insistint que els docents ens amagàvem i no responíem al nostre compromís social. El cert és que quan deixem de tenir la mirada posada en els nostres infants i joves, els seus drets i les seves necessitats, es torça la nostra acció educativa. Segurament hi ha hagut un problema de lideratge, no hem fet sentir prou totes les veus, no hi ha hagut prou confiança amb l’autonomia de centres. És important que els professionals de l’educació prenguem la iniciativa, des del nostre ofici educatiu i el nostre compromís ètic. No ens podem deixar endur per la por, i a partir de la revisió de l’experiència d’aquests mesos, hem de donar la resposta pedagògica adequada als reptes educatius a que ens enfrontem. Amb el ple convenciment que l’educació és un servei públic essencial i com a tal ens hem de mobilitzar i actuar.

El setembre ha d’anar bé, hem de fer escola i hem d’enfortir tots els serveis educatius. Aquesta és la fita que desitgem i per responsabilitat hem d’assolir pel nostre alumnat. Encara que sovint les circumstàncies, les mesures i el Departament no ens hi ajudin massa. Cal que sigui un curs plenament presencial, de restablir vincles i dinàmiques, de refer la comunitat i les complicitats amb les famílies. De realitzar una acció educativa personalitzada, oferint acompanyament emocional i suport educatiu. Per fer-ho ens caldrà molt de debat en els claustres, diàleg i cintura en els equips docents, renovar estratègies compartides, i reelaborar activitats i currículums. Només ho podrem fer si ho fem col·lectivament, en equip. Alhora caldrà enfortir el nostre sistema amb una baixada de ràtios i per tant més professorat, i més suport psicopedagògic i educatiu. Molt probablement haurem de fer canvis en la nostra manera de fer, en això ja en som mestres, i mantenir una ferma il·lusió renovada per fer front a les incerteses que ens vagin apareixent.

Des dels Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, també hem patit aquest trasbals i desorientació produïda pels efectes de la pandèmia de la Covid. Hem compartit , com sabeu, reflexions i propostes intentant recollir la veu dels companys i companyes dels centres i dels diversos àmbits educatius . Ja sigui sobre el compromís amb l’educació en temps de coronavirus, l’enfoc del tercer trimestre i un final de curs amb sentit, i la necessitat d’un estiu educador, … Promovent converses pedagògiques online i participant d’espais compartits amb el Congrés d’Educació Pública, l’Educació 360 i el Consell Escolar de Catalunya. Trobareu els textos i les ressenyes al nostre web de la Federació.

Aquest proper curs, d’entrada serà també especial, s’ha de preparar a consciència. I comença ja aquest juny. És per això que volem compartir i col·laborar amb vosaltres la preparació d’aquest nou curs. Tradicionalment els Moviments de Renovació Pedagògica oferíem fer-ho des de les Escoles d’Estiu. A les nostres comarques gironines, veníem oferint l’Escola d’Estiu del Ripollès, la de la Garrotxa i la de l’Alt Empordà. Degut a les mesures de la Covid no es podran realitzar, donat que estaven pensades per fer-les presencialment, tot i que la majoria ja estaven pràcticament preparades. Per això els Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya oferim conjuntament l’Escola d’Estiu 2020 sota l’encapçalament del “Sentit de l’Educació” de forma on-line i gratuïta per a tothom. Començarà el dia 1 i 2 de juliol amb una Taula Rodona cada dia i la setmana següent, del 6 al 10 de juliol, es podran realitzar dues activitats diàries, una de matí i una altra de tarda.

Carta de: Moviments de Renovació Pedagògica de les Comarques Gironines: Grups de Mestres del Ripollès, Col·lectiu d’Ensenyants de la Garrotxa, MRP de l’Alt Empordà i MRP de Girona.

Comparteix-ho amb els teus amics: