Catalunya disposarà en els propers dies de 250.000 proves ràpides de detecció de la Covid-19

Comparteix-ho amb els teus amics:

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que Catalunya disposarà a partir de divendres de 50.000 testos de detecció ràpida de la Covid-19, comprats directament per la Generalitat, i de 200.000 més en dues tongades següents.

En la primera fase, es prioritzaran pel personal sanitari per tal de poder aïllar-los del sistema en cas de contraure la malaltia; en la segona, per l’àmbit residencial, l’atenció primària i el personal essencial no sanitari, i finalment, una tercera fase per poder testar en l’àmbit comunitari.

Durant la reunió informativa del president de la Generalitat amb els presidents del grups parlamentaris sobre l’acció del Govern per a fer front al coronavirusSARS-COV-2, la titular de Salut també ha afirmat que “som en un moment de compra extraordinària de material en un mercat global tensionat per la provisió”. En aquest sentit, Vergés ha afirmat que “des d’un primer moment vam tenir clar que calia aprofitar tot el que tenim i vam fer comandes per poder disposar del material que ja ha arribat i anirà arribant als pròxims dies” i ha afegit que “aviat també ens beneficiarem de la compra centralitzada europea”. “Ho estem fent tot perquè els professionals tinguin la protecció necessària i tothom tingui la màxima informació, malgrat la desconeixença que encara avui es té del virus”, ha assenyalat Vergés.

La consellera també ha alertat que venen unes setmanes complicades arran de la pandèmia. “La tensió als hospitals serà gran. Venen tres o quatre setmanes d’alt risc, de tensió i de pressió psicològica pels professionals” ha dit Vergés que ha subratllat que “en un mes hem adaptat i reforçat el sistema sanitari per atendre l’impacte d’aquesta malaltia, a més d’intensificar la informació a tots els nivells i àmbits”. En aquest sentit, la consellera ha explicat que “avui dupliquem els llits a les UCIs, el 75% dels quals estan ocupats per pacients amb coronavirus”. Alhora ha insistit que aquesta malaltia no afecta només a la gent gran i ha indicat que “ara mateix entre un 15 i un 20 % de les persones que hi ha les unitats de cures intensives tenen entre 20 i 50 anys”.

La consellera també ha destacat que en aquesta crisi no s’ha renunciat a cap ajuda, ni a cap espai, com ho demostra l’acord amb el sector privat: “funcionem com un sistema de salut únic” i ha qualificat d’”essencial” que les UCIs dels hospitals públics i privats de Catalunya “funcionin assistencialment com una única UCI al país, sota una mateixa coordinació”.

En la seva compareixença també ha explicat que encara no se sap exactament quan baixarà la corba de la pandèmia, però ja fa dies que s’està treballant “en diferents escenaris per anticipar-nos i aconseguir que s’hi arribi el més aviat possible”. Tot i això, ha afegit que després del pic epidèmic, hi continuarà havent setmanes complicades i ha tornat a demanar el confinament total, excepte del personal de serveis esencials. També ha reclamat mesures econòmiques i seguretat jurídica perquè “les persones puguin estar tranquil•les i fer el confinament a casa”.

Finalment, la consellera ha recalcat que les residències de persones grans i de persones amb trastorns mentals són una prioritat i que juntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, s’està estudiant quines residències poden tractar els afectats en el mateix centre i en quins casos s’ha de fer d’una altra manera.

Info: govern.cat