Catalunya enviarà camions d’ajuda humanitària als camps de refugiats de Grècia

Comparteix-ho amb els teus amics:

Entre avui i divendres sortiran de Figueres, Terrassa i Cerdanyola del Vallès els tràilers gestionats per diverses entitats

Ho tenen ja tot a punt per viatjar cap al camp de refugiats d’Idomeni, a la frontera entre Macedònia i Grècia. Un camió ple de roba, bolquers, joguines i estris per a nadons roman al Parc de Bombers de Figueres, que els darrers dies ha servit com a punt central de recollida de tota l’ajuda arribada des de diferents indrets de la demarcació gironina. Només els calen les autoritzacions per entrar a terres gregues.

“Estem a l’espera de rebre els permisos de Grècia. El camioner, que ofereix voluntàriament la seva feina, està preparat. Estem llestos per sortir avui mateix. L’únic problema és que els camps de refugiats són punts sensibles i tenen una infraestructura tan mínima que, de vegades, deixar-hi un camió pot ser un problema. Hi ha hagut casos en què han hagut de fer marxa enrere perquè no tenien manera de rebre tota l’ajuda”, explica Eleazar Martínez, president de l’associació Hesed, que ha impulsat aquesta iniciativa solidària a Girona.

Begoña Fuentes Un bomber figuerenc apila productes per ser enviats cap als camps de refugiats de Grècia.

Campanya d’abast català

A banda del tràiler de Figueres, uns altres dos estan preparats a Terrassa i Cerdanyola del Vallès per marxar cap a Grècia. Ho podrien fer divendres, segons l’entitat Rebost Solidari, vinculada a l’Església Evangèlica, que està gestionant tota aquesta campanya humanitària engegada ara fa deu dies. Tant a l’Empordà com al Vallès, els organitzadors s’han vist “feliçment desbordats” des d’un inici perquè l’allau de productes donats per famílies ha superat amb escreix les previsions. S’ha multiplicat per deu en el cas de Figueres i s’ha suplicat a Cerdanyola i rodalies.

Col·laboració imprescindible dels Bombers

“Des del principi vam veure que ens desbordaríem. Han vingut bombers i gent de l’ONG per recollir, seleccionar i empaquetar el material. Als tres dies de començar la campanya vam haver de dir que no portessin més productes perquè érem incapaços de gestionar-ho”, admet el responsable del Parc de Bombers de Figueres, Josep Mateu. Els Bombers han tingut un paper clau en l’èxit d’aquesta iniciativa. Han contribuït a difondre-la i la seva tasca logística ha estat vital per a les entitats, que no tenien on encabir el material sobrant, segons destaca Daniel Bañuls, coordinador del Rebost Solidari de Cerdanyola.

Nova crida solidària

L’excedent de productes es reaprofitarà per a viatges futurs. I les entitats socials s’escarrassen ara a buscar naus industrials. Fan una crida a empreses i particulars perquè els cedeixin espais d’emmagatzematge o els els lloguin a un preu assequible. També demanen gestos solidaris a les companyies transportistes perquè els deixin algun camió per a la campanya. Calculen que cada comboi transportat fins a Grècia costa uns 4.000 euros i triga cinc dies a fer el recorregut. Ja han activat diversos comptes bancaris per rebre donacions, i així ho anuncien als seus perfils a les xarxes socials. Fins al moment, han aconseguit uns 6.000 euros.

Foto: Begoña Fuentes
Un bomber figuerenc apila productes per ser enviats cap als camps de refugiats de Grècia.