Catalunya ha viscut l’onada de calor més intensa des del juliol de 2015

Comparteix-ho amb els teus amics:

El dijous 3 i el divendres 4 d’agost la temperatura màxima va superar els 40 ºC a diversos sectors de la Ribera d’Ebre i del Bages. Entre el 2 i el 5 d’agost, el 91% de les estacions de la XEMA han superat el llindar de perill per calor almenys un dia

Entre el 27 de juliol i el 5 d’agost de 2017 Catalunya ha viscut un episodi de calor intensa, el més important des de l’excepcional onada de calor del juliol de 2015. Tot i que aquesta vegada els valors de temperatura no han estat, en general, tan elevats com en aquella ocasió, cal destacar la persistència de la calor. I no només la diürna, ja que la temperatura nocturna ha estat especialment alta, amb diverses nits tropicals consecutives (temperatura mínima superior a 20 ºC) a molts sectors de l’interior i fins a zones relativament elevades del Prepirineu, a banda del litoral i del prelitoral.

L’episodi ha estat provocat per la presència d’una dorsal anticiclònica a nivells mitjans sobre la península Ibèrica, acompanyada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica, en una típica situació d’onada de calor a Catalunya. El mapes de temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m d’altura) del 29 de juliol i del 4 d’agost a les 12.00h UTC mostren la massa d’aire càlid emergint des del nord d’Àfrica i afectant de ple en primer lloc la península Ibèrica i després tota la Mediterrània occidental, amb valors de 20 a 25 ºC sobre el Principat.

La gràfica següent mostra l’evolució de la temperatura a 850 hPa mesurada pel radiosondatge de Barcelona entre el 27 de juliol i el 7 d’agost, els dies en què s’ha situat per sobre de la mitjana del període 1998-2016. L’evolució de la temperatura a aquest nivell és una referència molt útil en aquesta mena d’episodis, ja que té un reflex clar en les condicions de superfície.

Al llarg de l’episodi, la temperatura a 850 hPa s’ha situat clarament per sobre de la mitjana climàtica del període, que volta els 17 ºC, amb un valor màxim de 24,8 ºC l’1 d’agost a les 12.00 UTC i 7 dies consecutius pràcticament sense baixar dels 22 ºC. No són valors excepcionals, però prou elevats com per provocar registres de temperatura màxima en superfície pròxima als llindars de perill per calor. De fet, la majoria d’estius s’assoleixen alguns dies amb valors de 22 a 24 ºC o superiors a 850 hPa, però sovint amb menor persistència que la d’enguany.

Temperatura màxima de més de 40 ºC

Els mapes següents, generats a partir de les dades mesurades per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), mostren la distribució de la temperatura màxima assolida a Catalunya els dies 2, 3, 4 i 5 d’agost de 2017, que és quan s’han registrat els valors més elevats de tot l’episodi, especialment els dijous 3 i el divendres 4. De fet, el 83% d’estacions de la XEMA han assolit la màxima més alta del que portem d’estiu en un d’aquests 4 dies d’agost.

El divendres 4 d’agost es va assolir el valor més elevat de l’episodi a Catalunya, amb 41,7 ºC a Vinebre (la Ribera d’Ebre):

Cal destacar que el dijous 3 al matí es van superar àmpliament els 35 ºC de màxima en alguns sectors del litoral, des del Baix Ebre fins al Barcelonès, abans que la marinada suavitzés la temperatura durant les hores centrals del dia. Per exemple, a les 10.21h del matí es van registrar fins a 37,2 ºC a Cunit (Baix Penedès), un valor inèdit en els 11 anys de dades d’aquesta estació.

La següent taula mostra les estacions de la XEMA que al llarg d’aquesta setmana i mitja de calor intensa han assolit o superat els 39 ºC de temperatura màxima. Són localitats situades als indrets típicament més calorosos del país en aquesta mena de situacions, com ara la Ribera d’Ebre, el pla de Bages, el Priorat, el pla de Lleida, la conca de Tremp i la plana de Vic:

Superació del llindar de situació meteorològica de perill per calor

Entre el 27 de juliol i el 5 d’agost, 164 de les 181 estacions de la XEMA (91%) han superat almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor, definit com el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu (juny-agost).

D’altra banda, 76 de les 181 estacions han superat el llindar de calor com a mínim 3 dies consecutius, de manera que a bona part del país s’ha viscut una autèntica onada de calor.

Malgrat que l’ascens de temperatura es va iniciar el dijous 27 de juliol, els tres primers dies de l’episodi gairebé no es van produir superacions del llindar de perill per calor (5 de les 181 estacions el dia 27 i cap estació els dies 28 i 29). Posteriorment, els dies 30 i 31 es van registrar 21 i 39 superacions (12% i 22% de les estacions, respectivament). El dia 1, malgrat que la massa d’aire ja era ben càlida sobre Catalunya, la nuvolositat i alguna precipitació van impedir la pujada de la temperatura màxima. Va ser entre els dies 2 i 5 d’agost quan la temperatura va tocar sostre, amb 55 superacions (30%) el dimecres 2, 145 superacions el dia 3 (80%), 131 superacions el dia 4 (72%) i 77 superacions el dia 5 (43%).

El mapa següent permet identificar les estacions de la XEMA que han superat el llindar d’SMP al llarg de l’episodi. Els diferents colors indiquen el nombre de dies de superació, de 0 a 6, amb màxims localitzats a punts del Prepirineu.

Rècords de temperatura màxima

Els dies 3 i 4 d’agost es van registrar rècords de temperatura màxima en un mes d’agost a 14 de les 139 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades. D’aquestes, la meitat van superar fins i tot la temperatura més alta de tota la seva sèrie (indicades en negreta). Cal destacar especialment el cas d’Aldover (Baix Ebre), que va registrar 40,2 ºC, la primera vegada que supera els 40 ºC en 22 anys de dades.

Malgrat tractar-se d’un episodi de calor destacat, el nombre de rècords de calor va ser limitat, ja que en general va fer encara més calor els dies 5 o 7 de juliol de 2015, entre d’altres.

Rècords de temperatura nocturna

La temperatura nocturna ha estat especialment elevada, amb diverses nits tropicals consecutives (temperatura mínima igual o superior a 20 ºC) no només al litoral i al prelitoral, sinó també a molts sectors l’interior i a cotes mitjanes del Prepirineu.

Al centre de Barcelona, on l’illa de calor impedeix el refredament nocturn, l’estació del Raval ha registrat 7 nits consecutives amb més de 25 ºC de mínima. La nit de divendres a dissabte es va registrar una mínima de 26,8 ºC, que gairebé iguala la nit més càlida dels seus més de 10 anys de dades (26,9 ºC les nits del 21 al 22 d’agost de 2010 i del 19 al 20 d’agost de 2012).

Al llarg de l’episodi, 12 de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la temperatura mínima més alta de tota la seva sèrie. Cal assenyalar que es tracta de la mínima diària (0-24h UTC):

En aquest llistat destaca l’estació del Poal (Pla d’Urgell), que al llarg dels seus més de 27 anys de dades no havia registrat mai una temperatura mínima tan elevada com la del 31 de juliol (22,9 ºC).

Info: gencat.cat