Catalunya lider en exportacions de joguines on s’espera créixer més d’un 6%

José Soler: Pla general. Un treballador a la cadena de muntatge de joguines en una fàbrica a Onil (Alcoià).
Comparteix-ho amb els teus amics:

Els fabricants preveuen una campanya de Reis marcada per productes relacionats amb potents estrenes cinematogràfiques

José Soler: Pla general. Un treballador a la cadena de muntatge de joguines en una fàbrica a Onil (Alcoià).
José Soler: Pla general. Un treballador a la cadena de muntatge de joguines en una fàbrica a Onil (Alcoià).

Optimisme entre els fabricants de joguines de cara a consolidar durant aquest Nadal i Reis el que està sent un bon 2015. L’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ), que concentra les 82 principals empreses de l’estat espanyol, preveu un creixement d’entre el 6 i el 7% al mercat estatal, superant els 1.370 MEUR i consolidant el punt d’inflexió produït el 2013. Segons les previsions del president de l’AEFJ, José Antonio Pastor, al llarg del 2015 el sector ha tingut xifres positives tots els mesos “fins i tot de dos dígits, inèdites des del 2010” un fet que fa que els fabricants siguin optimistes perquè en la campanya nadalenca acostuma a refermar la tendència que s’ha produït al llarg de l’any o a millorar-la. En aquestes setmanes es ven el 75% de tot l’any. Les previsions indiquen que cada consumidor gastarà 139,7 euros per nen, un 3,5% més que el 2013.

En relació a les exportacions, els fabricants també han augmentat un 13% les vendes a l’exterior. Els fabricants catalans lideren les exportacions degut al fort descens produït en exportacions a Rússia, destinació prioritària de les empreses situades en l’anomenada ‘Vall de la joguina’, a municipis valencians d’Ibi i Onil (Alcoià), moltes d’elles especialitzades en nines. Tots dos territoris concentren el 70% de les empreses de l’AEFJ (42% valencianes i 28% catalanes) així com el 74% dels treballadors del sector (45% al País Valencià i 29% a Catalunya).

A falta de tancar la campanya nadalenca i amb dades fetes públiques per l’AEFJ al novembre, Catalunya ha augmentat en un 48% les exportacions mentre que el País Valencià ha reduït en un 9% les vendes a l’exterior, principalment a causa de les exportacions de nines al mercat rus (un 64% menys).

Per contra, les destinacions que més augmenten són el Regne Unit (130% més), situant-se com el quarta país de la Unió Europea en exportacions. El mercat europeu continua sent el preferencial per als fabricants de l’Estat, amb Portugal, França i Itàlia com a consumidors més importants. Fora de les fronteres de la UE, destaca l’increment d’un 103% als Estats Units.

En importacions, el sector creix un 13% en valor però un 5,6% en quilos, segons les mateixes dades de l’AEFJ. El principal origen de les importacions continua sent Xina (59,4%), Alemanya (6,7%) i França (6,3%).

Productes exhaurits i estrenes de cinema

L’AEFJ preveu que aquesta sigui una campanya de Reis amb molts productes exhaurits. Segons que explica Pastor, el bon comportament de vendes durant aquest 2015 i el fet que el sector sigui tradicionalment conservador a l’hora d’aprovisionar-se, atès que la campanya és curta, farà que moltes botigues es quedin sense determinats productes. Els consumidors demanden enguany molts productes relacionats amb potents estrenes de cinema que, segons les previsions dels fabricants, seran les estrelles d’aquest Nadal.

Amb tot, són les nines i les joguines dedicades al més petits les categories que més vendes estan registrant fins el novembre. Les joguines tradicionals, com pelutxos, i sets de construcció són els que millor creixement estan demostrant al llarg del 2015, amb increments de vendes notables, segons les dades de l’AEFJ. Les nines i figures d’acció interactives, les mascotes digitals s’uneixen a la joguina més tradicional.

Un 16,6% menys de vendes i un 13,7% menys d’ocupació a causa de la falsificació

L’AEFJ també alerta de l’impacte negatiu de les falsificacions al sector. Segons un estudi de l’Oficina d’Harmonització del Mercat Interior de la Unió Europea la falsificació de productes com figures d’acció, pelutxos, jocs de taula, instruments de joguina, maquetes o trenca-closques suposen pèrdues d’un 16’6% de vendes a l’Estat espanyol . El mateix estudi, presentat al desembre a Ibi, assenyala que un 13,7% de les ocupacions es destrueixen a causa de la falsificació.

En un sector que renova el 60% del seu catàleg cada any, l’AEFJ manifesta que el mal a la competitivitat i la desmotivació que suposen les falsificacions a l’hora d’invertir en innovació i disseny. Els fabricants assenyalen el reforçament que s’ha produït en els darrers anys als mecanismes de control de duanes a les joguines en matèria de seguretat però manifesten que cal més control en matèria de falsificacions i imitacions.